Bakandan hazineye ait tarım arazileri için müjde!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçimini topraktan sağlayan vatandaşların uzun süredir dert yandığı, her an ellerinden gidecek kaygısını taşıdıkları Hazineye ait tarım arazileri konusunda müjdeyi vererek, izlenecek yol haritasını açıkladı.

Bakandan hazineye ait tarım arazileri için müjde!
Bakandan hazineye ait tarım arazileri için müjde!
GİRİŞ 27.09.2013 11:30 GÜNCELLEME 27.09.2013 11:50
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Şimşek, "Köylünün yıllarca işlediği ve geçimini sağladığı, Hazineye ait olan tarım arazileri artık köylünün olacak" dedi.

6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun, geçen yıl yürürlüğe girmiş ve bu kanunla Hazineye ait tarım arazilerinin satışı konusu da düzenlenmişti. Kanun kapsamında Hazineye ait tarım arazileri hissedarlarına, kiracılarına ve kullanıcılarına ihaleye çıkmadan, doğrudan satılmaya başlanmıştı.

Mevzuat açık olmasına rağmen, gittiği illerde sık sık köyleri de ziyaret eden ve buradaki vatandaşların sorunlarını dinleyen Şimşek, köylüden duyduğu "Tarım yaptığımız arazileri Hazineye ait olduğunu öğrendik. Bu konuda ne yapacağımızı, arazileri almak için nasıl bir yol izleyeceğimizi bilmiyoruz. Bize yardımcı olun" talepleri üzerine Bakanlıktaki çalışmaları hızlandırdı.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu konuda mağduriyet yaşayan vatandaşların, rayiç bedelinin yarısını ödeyerek arazileri satın alabileceklerini bildirdi.

- "Satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50'si"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hazineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin hükümler getiren kanunun geçen yıl yürürlüğe girdiğini ve konuya ilişkin detaylı çalışmaların tamamlandığını hatırlattı.

Söz konusu düzenlemelerle, Hazineye ait tarım arazileri ve bu araziler üzerindeki tarımsal amaçlı yapılar ile sürekli ikamet edilen konutların hissedarlarına, kiracılarına ve kullanıcılarına doğrudan satılacağı hükmünün getirildiğini anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50'si olarak belirlendi. Yani arazileri almak isteyenler, ihalesiz ve sadece bedelin yarısını ödeyerek bu topraklara sahip olabilecek. Peşin ödemelerde satış bedeline, ayrıca yüzde 20 oranında indirim uygulanacak. Taksitli satışlarda; satış bedeline yüzde 10 indirim yapılmasından yararlanmak istenilmesi halinde, satış bedelinin en az yarısı, en az yarısının peşin ödenmek istenilmemesi halinde ise satış bedelinin yüzde 10'u peşinat olarak alınacak. Kalanı ise en fazla 6 yılda 12 eşit taksitle faizsiz olarak ödenecek. Satış bedelinden, ayrıca başvuru tarihi itibarıyla son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisil ve kira bedelleri mahsup edilecek. Yani vatandaşlarımız isterlerse söz konusu arazilerin bedelini 6 yılda 12 eşit taksitle ödeyebilecek. Sonuç olarak köylünün yıllarca işlediği ve geçimini sağladığı, Hazineye ait olan tarım arazileri artık köylünün olacak."

- "Başvuruların alınmasına devam ediliyor"

Bu kapsamda, söz konusu taşınmazları satın almak isteyenlerden başvuruların alınmasına devam edildiği bilgisini veren Şimşek, kanundan yararlanmak isteyenlerin başvuru dilekçelerine Milli Emlak Genel Müdürlüğünün internet sitesinden, defterdarlıklardan ve/veya malmüdürlüklerinden ulaşabileceğini söyledi. Şimşek, başvuruların 28 Nisan 2014 tarihine kadar yapılması gerektiğini ifade etti.

- "Bu süreçten sadece köylü kazançlı çıkacak"

Başvuru yapan kişilerin hak sahiplikleri değerlendirilerek, rayiç bedel belirleme ve kontrol çalışmalarının bitmesine müteakiben satış işlemlerine başlanılacağını belirten Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hazineye ait tarım arazilerinin satışı konusuna çok önem veriyoruz. Yeter ki tarımlarda geçimini sağlayan vatandaş mağdur olmasın. Bu süreçten sadece köylü kazançlı çıkacak, bunu bir gelir kapısı olarak görmüyoruz, temel bir sorunun çözüm süreci olarak olaya bakıyoruz. Kamuoyunda 2B olarak bilinen toplam 248 milyon 860 bin 54 metrekare yüzölçümlü 74 bin 65 adet taşınmazın satışı yapılmıştı. Bu uygulama kapsamında da 2B taşınmazlarının sayısına yakın tarım arazisi, Hazinenin mülkünden çıkmış olacak."

- Hazineye ait tarım arazileri kimlere satılacak?

6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun'a göre, Hazineye ait tarım arazileri ve bu araziler üzerindeki tarımsal amaçlı yapılar ile sürekli ikamet edilen konutlar; kullanım şartı aranmaksızın hissedarlarına, 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla en az 3 yıldan beri taşınmazı kiralamış olan ve halen kira sözleşmesinin devam eden kiracılarına, yine 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla en az 3 yıldan beri tarımsal amaçlı kullanan ve kullanımlarının halen devam ettiği İdarece belirlenen kullanıcılarına doğrudan satılacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • sami 9 yıl önce Şikayet Et
    Kayseri/ Yahyalidakiparcalanmis tarimarazilerinin Ihalesininnezaman yapilacagini bekle mekten Yoruldukelimizdekileride Verelimkurtulalim omrumuz bitecekbeklemekten
    Cevapla
  • erdal 10 yıl önce Şikayet Et
    bence koyluye arazi vermek cok buyuk hatadir tarimi bu yontem bitirdi ulkede. 80 yildir devlet koyluye bedava arazi dagitip durdu sonuc ne bugun babadan ogula parcalana parcalana gelen tarlalar minnacik rantable olmayan hale geldi yada mirascilarin buyuk bi bolumu zaten sehirde oldugundan ve akraba arasinda husumetten dolayi sehirdeki kendi payini ektirmedi bos kaldi bugun turkiyenin toplam ekilebilir arazilerinin onemli bi bolumu bos ekilmiyor peki cozum nedir bana gore devlet bir sistemini bulup koylunun elindeki tum tarim arazilerini almali sonra tarim bakanligi bu arazileri birlestirip buyuk ciflikler haline getirip gene ciftciye cok dusuk bedavaya yakin bi bedel ile kiralamali buyuk araziyi isleyecek ciftci zaten makina da alir sulamasini da modern yapar geliri de yuksek olur cunku hangi ciftci ile konusur isen konus on yillardir para kazanmiyoz diye aglarlar madem para yok birakin da buyuk ciflikler olsun ve kazanc olsun
    Cevapla
  • halil soba 10 yıl önce Şikayet Et
    BIRAKIN 60 SENE ÖNCEYİ OSMANLIDA DÜNYANIN EN GÜVENİLİR TAPU KAYDI VARDI.ONUN BUNUN MALINA SAHİP ÇIKMAK ENGELLENMELİ. Tapu icat edileli 60 sene olmadı.Osmanlıdan günümüze yüzlerce yıldır tapu kaydı veya gayrimenkül kaydı vardır.Nere kime aitse kayıtlıdır.bırakın dedeyi,ebeyi bir malın kaydı 7 göbek sülalesinden devir olur gelir.Başka kamu,vakıf,hazine arazilerine konmak sahiplenmek ne hukuka,ne vijdana,ne ahlaka nede dinimize sığar.Dedesinden kalan mala kimse bişey diyemez.ama başkasının malınada çöreklenmesin.İster tarım arazisi olsun ister başka arazi olsun nasıl ,komşunun arazisini sahiplenemessen ekip biçemessen hazine arazisinide ekip biçemessin kullanamassın.Eğer sahiplenmemek kaydıyla geçimini temin için ekip biçeceksen o zaman ilgili yerlere müracaat edersin sadece ama sadece eker biçersin.ben burayı şu kadar senedir kullanıyorum diye sahiplenemessin.
    Cevapla
  • öner karaöz 10 yıl önce Şikayet Et
    Halil soba doğru söylemiyor. Ben bildim bileli (60 senedir) üzerinde kiracı olarak yaşadığımız, ziraat yaptığımız, ecri misil kirasını ödediğimiz, ancak tapusunu alamadığımız arazide hangi 80 milyonun hakkı var? 60 sene evvel şehirden onlarca km uzakta vatan bilip köy edindiğimizde Türkiye'nin nüfusu 20 milyondu 80 değil. Size babanızdan kalan evin tapusu 60 sene evvel kimdeydi? 300-500 bin kişi içinde boğazda Sarıyer de yer kapmış villa yapmışlar değil, tarım arazisi diyor. dikkatinizi çekerim. Halil Soba bey kardeşim daha rasyonel çözüm dediğiniz ne ki?
    Cevapla
  • fatih baştürk 10 yıl önce Şikayet Et
    biraz ince düşünmek lazım. köylülerin işlediği devletin toprağını köylüye satmak iyi fikir ama bunda bi sınır koyup toprak ağaları olusturmamak gerek, adam cıkıp binlerce dönüm yeri işgal ediyodur yıllarca sende tutup yarsının parasını ver senin olsun dersen adamların ekmeğine yağ sürmüş olursun, bölge iyi incelenmeli ve eşit dağılım sağlanmalı almaya gücü yetmeyenlere bedelsiz kiralanmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle