Tarım arazilerinin satışı başladı

Antalya Deftardarlığı, Hazine'ye ait tarım arazilerini kullanıcılarına, hissedarlarına ve kiracılarına yüzde 50 indirimli doğrudan satışa çıkardı.

Tarım arazilerinin satışı başladı
Tarım arazilerinin satışı başladı
GİRİŞ 05.11.2013 12:06 GÜNCELLEME 05.11.2013 15:02

Kamuoyunda 2B olarak bilinen arazilerinin satışını düzenleyen "Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun"un 12'nci maddesi ile 2B olmayan Hazine'ye ait tarım arazilerinin kullancıları, kiracıları veya hissedarlarına, söz konusu arazileri 2B arazileri ile aynı koşullarda satın alma imkanı da getirilmişti.

Bu kapsamda belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan Hazine'ye ait tarım arazilerini 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla en az 3 yıldan beri kiralayan ve kira sözleşmesi halen devam eden kiracılar, 31 Aralık 2011 itibarıyla en az 3 yıldan beri tarımsal amaçlı kullanan ve kullanımı halen devam eden kullanıcıları ve hissedarları, tebliğ edilen satış bedelini itiraz etmeksizin kabul etmeleri halinde doğrudan satış hakkından yararlanacak.

Bu çerçevede Hazine'ye ait tarım arazilerinin kullanıcıları, hissedarları veya kiracıları, satış bedeli rayiç bedelin yüzde 50'sini ödeyerek araziyi satın alabilecek. Peşin ödemelerde ayrıca yüzde 20 indirim uygulanırken, 6 yıla kadar faizsiz 12 taksit imkanı ile de ödeme imkanı bulunacak.

Satış bedelinin en az yarısının ödenmesinin istenilmesi halinde satış bedelinden yüzde 10 oranında indirim yapılarak yarısı peşin alınacak, kalan yarısına ise taksitlendirmedeki süreler uygulanacak. Satış bedelinden, başvuru tarihi itibarı ile son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisil ve kira bedelleri mahsup edilecek. Taşınmazların üzerindeki yapı ve tesislerden ayrıca bedel alınmayacak.

Tamamen ve münhasıran bilfiil tarımsal amaçlı kullanılanlar ile bu arazilerin üzerinde kalmak şartıyla tarımsal amaçlı yapılar ve sürekli ikamet edilen konutların bulunduğu araziler de rayiç bedelin yüzde 50'si üzerinden satılacak.

Bu avantajlardan yararlanmak isteyenler için başvurular 28 Nisan 2014 tarihine kadar taşınmazın bulunduğu Defterdarlık ve ilçe mal müdürlüklerine yapılacak.

KAYNAK: AA