İstanbul'da 111 dönümlük büyük kapışma

Emlak Konut GYO Zeytinburnu Kazlıçeşme'deki 111 bin metrekarelik arsasını ihaleye çıkaracak.

İstanbul'da 111 dönümlük büyük kapışma
İstanbul'da 111 dönümlük büyük kapışma
GİRİŞ 23.11.2013 10:59 GÜNCELLEME 23.11.2013 10:59

Gülistan Alagöz'ün haberi

24 Aralık'ta gerçekleşecek ihaleye çok sayıda inşaat şirketi katılacak. Arsa için kıran kırana bir mücadele olacak.

EMLAK Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, portföyünde önemli bir yere sahip olan Zeytinburnu Kazlıçeşme'deki 111 bin 262 metrekare yüzölçümüne sahip taşınmazını arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalesine çıkaracak. Ticaret+konut, turizm+ticaret, dini tesis alanı ve eğitim tesis alanlarını kapsayan taşınmazların inşaat alanı 225 bin 906 metrekare olarak belirlendi. İnşaat firmalarının iştahını kabartan arsa için çok sayıda şirket yarışacak. İhale 24 Aralık salı günü 14:30'da gerçekleştirilecek.

635 MİLYON TL'YE ALMIŞTI

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, geçen yıl 635 milyon liraya satın aldıkları arsa üzerinde İstanbul'a değer katacak bir proje yapacaklarını ifade etti. Projede 15 bin metrekare dış alan terki olacağını belirten Kurum, "Bölgede park, cami, okul ve sahil yolu yapacağız. Alt yapı için yaklaşık 20 milyon TL, konut ve turizm alanı için ortalama 250 milyon TL yatırım söz konusu olacak" dedi. Kurum, arsadaki konut alanında emsalin 2, turizm alanında 2,5 olduğunu ifade etti.

BÖLGE ÇOK DEĞERLİ

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, arsaya talip olacaklarını açıkladı. Zeytinburnu'nun İstanbul'un en hızla gelişen noktalarından biri olduğunu söyleyen Ağaoğlu, "Bölge çok değerli ama şuan İstanbul'un yüz karası durumunda. Tinerciler, fareler kol geziyor. Yapılacak proje bu imajı temizleyip bölgeye değer katacak" dedi.

YANINA YABANCI ALACAK

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, dosyayı alıp inceleme yapacaklarını ifade etti. Rekabetin yoğun yaşanacağı bir iş olacağına dikkat çeken Dumankaya, ihaleye yabancı bir ortakla girmeyi planladıklarını söyledi.

LÜKS REZİDANS YAPARIZ

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ihaleye gireceklerini açıkladı. Arsanın denize yakınlığıyla artı değer kazandığına dikkat çeken Çetinsaya, bu arsa ile Avrupa Konutları markasını Zeytinburnu'na taşımak istediklerini söyledi. Çetinsaya, ihaleyi kazanmaları durumunda lüks rezidans inşa edip, dünya otel markalarını Türkiye'ye getireceklerini dile getirdi.

KIZ GÜZEL, İSTEYEN ÇOK

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Zeytinburnu'nda yapılaşmanın arttığını ve ilçenin değer kazandığını dile getirerek, "Ortada güzel bir kız var. Talibi çok olur. Kimin olur bilinmez ama İstanbul'a artı değer olacağı kesin" diye konuştu. Zeytinburnu'nda geçtiğimiz aylarda Emlak Konut GYO tarafından gerçekleştirilen ihaleyi kazanan ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin şehir parkı projesi nedeniyle projesini iptal eden EgeYapı da arsayı inceleyenler arasında. Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı şartların uyması durumunda ihalede yer alacaklarını söyledi.

Arsanın çevresinde neler var?

EMLAK Konut GYO tarafından ihaleye çıkarılan arsa Zeytinburnu Kazlıçeşme Mahallesi'nde yer alıyor. İki parsellik arsanın batı tarafında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arsası olarak bilinen taşınmaz var. İki yıl önce ihalesi gerçekleşen 73 bin metrekarelik arsa için Şadan Kalkavan Holding, Hasan Sever İnşaat ve Gül Yapı ortaklığı 1.4 milyar lira asgari bedel taahhüt ederek imza attı. Arsanın kuzey doğu tarafından Zeytinburnu Belediyesi sosyal tesisleri uzanırken kuzey ve kuzey batısını Demirhane Caddesi kapatıyor. Parselin güney kısmında ise Kennedy Caddesi ve Marmara Denizi yer alıyor.

Projede neler olacak?

ARSADA ticaret+konut olarak belirlenen alanda iş ve alışveriş merkezleri, toptan ve perakende ticaret, ofis, büro, konut, rezidans, özel sosyal ve kültürel tesisler yer alabilecek. Turizm+ticaret alanında otel, motel, apart otel, iş ve alışveriş merkezleri, toptan ve perakende ticaret, ofis, büro, sosyal ve kültürel tesisler, sinema, özel eğitim tesis alanı, özel sağlık tesis alanı inşa edilecek. Eğitim alanında kreş, ilköğretim ve ortaöğretim kurumları yer alacak.

'Yalıtım' dönüşüme kaynak olabilir

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Akademisi tarafından gerçekleştirilen 'Enerji Verimliliği ve Binalarda Isı Yalıtımı Tüketici Algı Araştırması' sonuçları açıklandı. Filli Boya Yalıtım'ın desteğiyle yapılan araştırma sonuçlarına göre, konut satın alımında yalnızca dört kişiden biri bina yalıtımına önem veriyor. Binalardaki enerji tüketiminin toplam enerji tüketiminde önemli bir paya sahip olduğuna dikkat çeken Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa, ısı yalıtımının kentsel dönüşümün gizli finansman kaynağı olabileceğini söyledi.

KAYNAK: HÜRRİYET