Ceylanpınar'da tapu satışı için düğmeye basıldı

Türkiye’nin tek tapusuz ilçesi olan Şanlıurfa’ya bağlı Ceylanpınar ilçesi satışa çıkarılıyor.

Ceylanpınar'da tapu satışı için düğmeye basıldı
Ceylanpınar'da tapu satışı için düğmeye basıldı
GİRİŞ 12.12.2014 06:55 GÜNCELLEME 12.12.2014 08:36
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

İş güvenliği için hazırlanan torba yasayla Türkiye’nin tek tapusuz ilçesi olan Şanlıurfa’ya bağlı Ceylanpınar ilçesi satışa çıkarılıyor. Buna göre ilçe kentsel dönüşüm kapsamına alınacak ve büyük bölümü Hazine’ye ait olan araziler, onları kullananlara uygun koşullarla satılacak.

İŞ güvenliği için hazırlanan ve Meclis’e sunulan torba yasa paketiyle bir ilçe satışa çıkarılıyor. Buna göre paketin yasalaşmasının ardından Şanlıurfa’ya bağlı Ceylanpınar ilçesi, kentsel dönüşüm kapsamına alınacak ve büyük bölümü Hazine’ye ait olan taşınmazlar, onları kullanan ilçe halkına satılacak. Böyle bir düzenleme yapılmasının gerekçesi, “Ceylanpınar İlçesi’nin kurulu olduğu bölgede bulunan taşınmazların büyük bölümünün Hazine’ye ait olması” olarak gösteriliyor.

 

HARCA ESAS DEĞERLER

Yasa maddesine göre bu arazilerin satış işlemleri, ilçe ‘kentsel dönüşüm ve gelişim projesi” olarak ilan edildikten sonra başlayacak. Öncelikle ilçenin imar planında eğitim ve sağlık alanına ayrılanlar  yerlar ile fiilen kamu hizmetlerinde kullanılan araziler ayrılacak. Bunun dışında kalan araziler ise Ceylanpınar Belediyesi’ne bedelsiz olarak devredilecek. Belediye tarafından devralınan taşınmazlar, öncelikle bu arazileri kullananlara satılacak.  Satış bedelleri “harca esas değerler” dikkate alınarak belirlenecek.

VATANDAŞLAR KULLANIYOR

Maddenin gerekçesinde ise, Ceylanpınar’da yaşanan sorun net bir şekilde ifade edildi. İlçede Hazine’ye ait olan taşınmazların eskiden beri birçok vatandaş tarafından ev, işyeri ve benzeri binalar yapılarak kullanıldığı belirtilen gerekçede, “Ancak üzerinde kendilerine ait ev, işyeri ve benzeri yapılar bulunan ve uzun yıllardan beri kullanılagelen bu taşınmazların tapuları kendilerine ait olmadığı için; bu vatandaşlarımız ile devletimiz arasında birçok idari ve hukuki ihtilaf çıkmış, davalar açılmıştır. Bu vatandaşlarımızın mülkiyet sorunları çözülemediği için sorunlar çıkmış ve mağduriyetler yaşanmıştır” denildi. Satış sırasında vatandaşların fakir ve ödeme güçlüğü içinde bulunduğunun da dikkate alınacağı ifade edilen gerekçede, arazilerin üzerine vatandaşlar tarafından yapılan binaların fiyata dahil edilmeyeceği de vurgulandı.

 

TEK BİR TAPU BİLE YOK

Ceylanpınar, Türkiye’nin tek tapusuz ilçesi. 1982 yılında ilçe olan ve 78 bin nüfusu bulunan Ceylanpınar’da yer alan gayrimenkullerin hiçbirinin tapusu bulunmuyor. Yakın zamana kadar da hem Ankara’da hem de Ceylanpınar’da konuyla ilgili toplantılar yapıldı. 

TUTANAK SATIŞLA YAPILIYOR

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök, tapu sorunun ilçenin kurulmasından bu yana yaşandığını söyledi. Gök, “35 köy, merkez ilçedeki 15 mahalle… Hiçbirinin tapusu yok. İlçede kaçak durumda olan bina sayısını siz düşünün” dedi. Gök, “Vatandaşlar gayrimenkul alım satım işlemlerinde kendi aralarında tutanak tutuyorlar. Bu düzenlemeyle bir ilçe adeta sil baştan kayıt altına alınacak. İlçenin kangrenleşmiş iki sorunundan biri göçerlikti, o giderildi. Şimdi de tapu sorunu çözülecek. Vatandaşların büyük bir bölümü zaten bedelini ödeyerek tapusunu almak istiyordu. Şimdi bu arazilerin rayiç bedeli belirlenecek ve ona göre işlemler yapılacak” diye konuştu.

YORUMLAR 18
  • AHMET 9 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi Biri Sizi Torpille Memur Yapmak İstese Kavga Edersiniz Benide Al Beni Al Die Geçmiş Buraya Nutuk Atıyorsunuz Kim Yapmadı Be Kim Hey Gidi Hey
    Cevapla
  • kadir 9 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim, oraya Elektrik, su, yol hizmeti veren Belediye başkanlarını niye kimse suçlamıyor?
    Cevapla
  • takaşi 9 yıl önce Şikayet Et
    batıda olsa tonla ceza yazarlardı.dedemin yıkık evine tapusuz diye yazdıkları cezayı görseniz!
    Cevapla
  • hasan34 9 yıl önce Şikayet Et
    yeni toplumsal olaylar geliyor demek bu hükümet aklını kaybetmiş milleti zorlamak istiyorsa birşeylere bunu evlerini barklarını ellerinden alarak değil insan hakları kapsamında yapsınlar.
    Cevapla
  • selam 9 yıl önce Şikayet Et
    araziyi yerli halk araplar değil diyarbakır mardin ve çevre illerden gelen kürtler alacaktır pkk için bölge stratejik öneme sahiptir kobani resulayn gibi krıtik bir bölgedir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle