AVM Ciro Endeksi, nisanda arttı

AVM Ciro Endeksi, nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 artarak 138 puana yükseldi.

AVM Ciro Endeksi, nisanda arttı
AVM Ciro Endeksi, nisanda arttı
GİRİŞ 28.05.2014 14:55 GÜNCELLEME 28.05.2014 14:55

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği'nden (AYD) yapılan açıklamaya göre, Akademetre Research işbirliğiyle oluşturulan AVM Endeksi'nin 2014 nisan ayı sonuçları yayımlandı. Buna göre, söz konusu dönemde AVM Ciro Endeksi 2013 nisan ayına kıyasla yüzde 5,3 artarak 138 puana ulaştı.

AVM'lerdeki kiralanabilir alan (metrekare) başına düşen cirolar, 2014 nisan ayında İstanbul'da 656 lira, Anadolu'da 495 lira ve Türkiye genelinde 553 liraya çıktı.

Endeks, aynı dönemde geçen yılın nisan ayına göre kategoriler bazında da yükseliş gösterirken, en büyük ciro artışı yüzde 9 ile giyim kategorisinde gerçekleşti.

Giyim kategorisinin yanı sıra 2014 nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, AVM'lerdeki diğer alanların ciroları yüzde 7, genel kategorisi yüzde 5, ayakkabı-çanta kategorisi yüzde 4, yiyecek ve teknoloji market ile elektrikli eşya kategorileri de yüzde 2 artış kaydetti. Bu dönemde hipermarket kategorisinin cirolarında ise değişim yaşanmadı.

AVM Ziyaret Sayısı Endeksi ise nisan 2014'te bir önceki yılın dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 1,1 artış gösterdi.

- "Cironun artması sevindirici bir gelişme"

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen AYD Başkanı Hulusi Belgü, endeksin nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 arttığını belirterek, kategori bazındaki en yüksek artışın giyimde yaşandığına işaret etti.

Belgü, nisan ayının sezon sonu indirim kampanyalarının sona erdiği ve yeni sezon ürünlerin raflardaki yerlerini aldığı bir dönem olduğuna dikkati çekerek, buna rağmen cironun artmasını "sevindirici bir gelişme" şeklinde niteledi.

Özellikle en büyük ciro artışının giyim kategorisinde yaşanmış olmasının, tüketicinin sezon ürünlerine yöneldiğini gösterdiğini vurgulayan Belgü, "Kategoriler bazında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, teknoloji kategorisindeki artış. Teknoloji kategorisinde cirolar 2014 nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 2 oranında arttı. Elektronik eşya satışında kredi kartına taksit sınırlamasının yürürlüğe girdiği şubat ve mart aylarında düşüş kaydeden teknoloji kategorisi cirolarının, nisan ayından itibaren tekrar artışa geçtiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA