Sistem değişti! Vatandaş yüzde 12 zamdan kurtuldu

Dün açıklanan enflasyon verisiyle birlikte kira artışı için yapılacak zam oranı da belli oldu. Daha önce ÜFE rakamlarına göre belirlenen zam oranı ocak ayında yapılan değişiklikle birlikte TÜFE’ye göre belirlenmeye başlandı. Yeni sisteme göre vatandaş yüzde 12 zamdan kurtuldu.

Sistem değişti! Vatandaş yüzde 12 zamdan kurtuldu
Sistem değişti! Vatandaş yüzde 12 zamdan kurtuldu
GİRİŞ 05.03.2019 11:26 GÜNCELLEME 05.03.2019 14:20
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

18 Ocak’ta Borçlar Kanunu’nda yapılan değişikle daha önce Üretici Fiyat Endeksi’ne(ÜFE) göre belirlenen yıllık kira artış bedeli Tüketici Fiyat Endeksi’ne(TÜFE) göre belirlenmeye başladı. Dün açıklanan enflasyon rakamlarına göre 12 aylık ortalama TÜFE 17.93 oldu. Buna göre; bu ay kontrat yenileyecek ev sahibi en fazla yüzde 17.93 zam yapabilecek. Eğer sistem değişmemiş ve yıllık kira artışı ÜFE’ye göre belirlenseydi zam oranı yüzde 29.97 olacaktı. Yani bu değişiklikle beraber vatandaşın yüzde 12 fazla(1000 TL’de 120 TL) ödenmesinin önüne geçilmiş oldu.

 

 

EV SAHİPLERİ ZAM YAPACAKLARI AYI DİKKATE ALMALI

Ev sahipleri yeni yasaya göre kira zammı yapmadan önce zam yapacakları ayın TÜFE oranını öğrenmeli ve yeni kira sözleşmesini buna göre hazırlamaları gerekiyor. Aksi takdirde sınırı aşmaları durumunda kiracı konuyu mahkemeye taşıyabiliyor. Eğer kiracı, kendi isteğine göre bir bedel belirleyip mal sahibine ödeme yaparsa, mal sahibinin de aradaki farkı icra dairesi kanalıyla talep etme hakkı bulunuyor.

 

 

İŞ YERLERİ İÇİN DE GEÇERLİ

Borçlar Kanunu’nda yapılan değişiklikten iş yerleri de faydalanabiliyor. Yani iş yerleri kiraları için yenilecek kontratlarda 12 aylık ortalama TÜFE baz alınacak. Ancak şu aşamada kira sözleşmesinde yazan hüküm ya da mülk sahibinin talebi dikkate alınacak.

TORBA YASA İLE DEĞİŞMİŞTİ

Kira artışları Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesine göre yapılıyor. Kanuna göre; sözleşmede farklı bir hüküm belirtilmedikçe konut kiraları 12 aylık ortalama Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre artırılıyordu. Bu uygulama 18 Ocak’ta çıkan torba yasa ile değişti. Bu tarihten itibaren kira artışının ÜFE yerine 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) göre belirlenmesi hükme bağlanmıştı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 18
  • ert 5 yıl önce Şikayet Et
    Ev sahipleri de bu ülkenin vatandaşı değil mi? Niye enflasyon karşısında ezilsinler? Önemli olan enflasyonu sıfırlamak. Not: Kiracıyım.
    Cevapla
  • Çorumlu 5 yıl önce Şikayet Et
    Eee! Tamam da sanki yüzde % 17 oran az mı???
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Abi kiralar çok yüksek asgari ücretin 2000 tl olduğu ülkede hizbelik ahırdan bozma ev 1500 tldenbaşlıyor insaf allah aşkına bir çözüm bulun yazık bu millete
    Cevapla
  • mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    allaha hamdusenalar olsun .reisim bir kez daha babalığını gösterdi .inşallah kiradaki herkes için üçretsiz ev verilecek inşallah toki vasitasıyla.
    Cevapla
  • Mısafie 5 yıl önce Şikayet Et
    Sen safsın galiba nasılda inanmıssın
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Ev ve Diğer KİRALIK DİĞER MEKAN AHİPLERİNE: " Kirasını Zamanında Ödeyen ve MEMNUN KALDIĞINIZ KİRACILARINIZI Lütfen Önemseyin; ANLAYIŞLI; MAKUL ve VİCDANLI Olun AKSİ HALDE; Daha KÖTÜLERİYLE KARŞILAŞABİLİRSİNİZ(Her Türlü Kötü Kişi veya Olaylarla)"
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle