Faiz indirimini fırsat bilip yine zam yaptılar

Ev kredisi faizlerindeki indirimi fırsat bilen kimi ev sahipleri ile müteahhitler konutlarına yüzde 5 ile 10 arası zam yaptı. Düşen maliyetin kendilerine rant olarak dönmesini isteyen fırsatçılar, canlanması beklenen konut satışlarını baltalarken, konut alıcısı ise ucuz konutlara yönelmeye başladı.

Faiz indirimini fırsat bilip yine zam yaptılar
Faiz indirimini fırsat bilip yine zam yaptılar
GİRİŞ 20.08.2019 10:05 GÜNCELLEME 20.08.2019 10:05
Bu Habere 56 Yorum Yapılmış

Konut faizlerinin yüzde 3 seviyelerinden Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank tarafından 500 bin TL’ye kadar 0.99’a çekilmesinin ardından başlayan hareketliliği fırsat bilen bazı ev sahipleri İstanbul’da satılık ev fiyatlarına yüzde 5 ile 10 arasında değişen oranlarla ‘indirim’ zammı yaptı. Bu da fiyatı 500 bin TL olan ev için 25 ile 50 bin TL’lik artış anlamına geliyor. Kadıköy, Maltepe, Kartal, Şişli gibi ilçelerde görülen indirim zammını değerlendiren İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa “Konut talebi olması için hem kredilerin hem de konut fiyatlarının aşağıda olması lazım. Kamu bankaları faizi aşağı çekince talep oluştu ama bazı ev sahipleri ile müttehitler ‘Tüketicinin cebinden çıkacak para azaldı, bunun bir miktarını ben alayım’ anlayışıyla zam yaptılar. Dolayısıyla da başta Kadıköy olmak üzere bazı ilçelerde satılık evlere talepler düşük faize rağmen azaldı. Ümraniye, Çekmeköy, Beylikdüzü’nde ve Esenyurt’ta satışlar var. Çünkü talepler 300 ile 500 bin TL arası evler için yüksek.  Satışlar iyi gidiyor”  dedi. 

 

 

SEKTÖR BALTALANIYOR 

Konut faizisinde 0.99 ile 1.60 arasında tüketici için 250 bin TL’lik fark oluştuğunu ve bu farkın azalmasının konut alıcısı için cazibe oluşturduğunu ifade eden Aşa “İnsanların elinden avantajlarını alırsanız, yaptığınız lüks konutların satılmasını daha çok beklersiniz” dedi. Bağdat Caddesi, Kozyatağı gibi yerlerde lüks adı altında binlerce konut inşa edildiğini ve fiyatlarının da şişirildiğini anlatan Aşa “İstanbul’u geziyoruz. Zaten balon olan fiyata bir de zam yapmak, konutta canlanmasını beklediğimiz talebi baltalamaktan başka bir işe yaramıyor” dedi.

 

 

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 56
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Araçlarda kasko değeri evlerde de bellir bir tavan fiyat belirlenmeli malzemeden çalan dürüst olmayan esnafın canı okunmalı dolandırıcılar meydnada teröristlerle beraber sallandirilmali nokta
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Marketlerde aynı işlemi yaptı.Zihniyet halkçılık değil,işgüzarlık.
    Cevapla
  • yıldız 4 yıl önce Şikayet Et
    bu ülkede bişesye indirim yapmasın devletimiz satıcı kiralayıcı ne varsa onlara indirim yapmasını istesin.
    Cevapla
  • şeh şamil 4 yıl önce Şikayet Et
    yapanlar belli deyilmi hiç aciklama firsati bile vermeden mal varliklarina el koy bak bakalım bir daha yapan oluyormu
    Cevapla
  • zafergülten 4 yıl önce Şikayet Et
    aslında çözümü var ve o kadarda zor değil....devlet inşaattan anlayan,eğitimli özel birimler kuracak,bunlar satılık ve kiralık dairelere fiat biçecek,emlakçı yada mütaait değer biçilen bu değer üstünden fazlaya satıp kiraya veremeyecek.yani afedersiniz kimse kimseyi kazıklıyamıyacak.
    Cevapla
  • ahmet1989 4 yıl önce Şikayet Et
    Toki var zaten
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle