Boğaziçi dedikodusu gerçeğe mi dönüşüyor?

Sevda Tepesi'nin imara açılmasının ardından Boğaz'da sular durulmuyor.

Boğaziçi dedikodusu gerçeğe mi dönüşüyor?
Boğaziçi dedikodusu gerçeğe mi dönüşüyor?
GİRİŞ 14.03.2013 06:24 GÜNCELLEME 14.03.2013 12:37

Yeni yapılacak imar planıyla Boğaziçi'nin imara açılacağına dair dedikodular olduğunu ifade eden Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yeşil alan olduğu gerekçesiyle Boğaz'da yıllardır bekleyen arsaların imara açılabileceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın konuyla ilgili yeni bir düzenleme yoluna gideceğini belirten Kiraz, Mİlliyet'e yaptığı açıklamada "Bakanlık, yeni imar kanunu değişikliği ile bu konudaki belediyelerin ve kamu idarelerinin keyfi olarak imar planı ile el attıkları yerlerin geri iadesine yönelik bir değişiklik tasarısı hazırlamış durumda" dedi.

Bu tasarı ile artık belediyelerin istedikleri şekilde mülkiyet hakkını kısıtlayamayacaklarını vurgulayan Kiraz, "Bu konuda son sözü söyleme yetkisi Bakanlık'a verilmiş olacak" dedi.

‘Geri verilmeli'

Kiraz, şunları dile getirdi: "Belediyelerin bugüne kadar yapmış oldukları imar planları ile ilgili 5 yıl içerisinde kamulaştırması yapılarak uygulamaya geçilmeyen taşınmazların hak sahiplerine iadesi öngörülüyor. Tabi ki bu iade taşınmazın imar durumu düzeltilerek yapılmak zorunda yani özel şahsın yeşil alanda gösterilen parseli kamulaştırılmamışsa 5 yılın sonunda bölgede mevcut imar durumuna göre şahsın kullanımına geri verilmek zorunda kalacak. Taşınmaz sahibi de bu taşınmazı mevcut imar durumuna göre inşa edebilecek."
Kiraz, sorunun çözümlenmesi için, "Boğaziçi bölgesindeki taşınmazlar ya ilgili idare tarafından kamulaştırılarak bedeli ödenecek ya da hak sahiplerinin kullanımına tahsis edilecek. Kullanım amacına tahsis edilen taşınmazlarla ilgili imar durumu ise ilgili belediyeye göre yapılabilecek" dedi.

Davalar belediye bütçelerini çökertir

Bosforce Yönetici Ortağı ve gayrimenkul danışmanı Ulvi Özcan da, Boğaziçi İmar Yasası'nda bir değişiklik yapılması beklendiğini belirterek, "Bize gelen duyumlar yalnızca söylenti olmakla birlikte farklı yerlerden aldığımız istihbaratlar bu söylentilerin gerçek olabileceğini gösteriyor. Zaten yeni bir düzenleme yapılması gerekiyordu" dedi.

Özcan, Boğaziçi ile ilgili yapılacak değişiklikteki esas sebebin ise hak sahiplerinin belediyelere açtığı davalar olduğunu belirterek, "Davalar belediyelerin bütçelerini çökertecek duruma gelebilir. Neticede bu kamunun parası" diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL