Binalara yerli yeşil sertifika geliyor!

Türkiye'de inşaatların, yeşil bina kriterlerine göre tasarlanarak inşa edilmesi ve yerel kurumlarca sertifikalandırılması için çalışmalara başlandı.

Binalara yerli yeşil sertifika geliyor!
Binalara yerli yeşil sertifika geliyor!
GİRİŞ 18.03.2013 11:32 GÜNCELLEME 18.03.2013 11:32

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, AA muhabirine, ''yeşil bina sertifikası''nın, sağlıklı toplumlar, yaşanabilir çevre ve gelişmiş bir ekonomi yaratmak amacıyla verildiğini söyledi.

Uygulamayla bina standartlarında çıtayı yükseltmeyi de hedeflediklerini ifade eden Sur, yeşil bina sertifikasının, mimarlık, mühendislik, planlama, peyzaj tasarımı, elektrik-mekanik tesisat projelerinden alınan yorumlarla oluşturulduğunu belirtti.

Önümüzdeki yıllarda yeşil bina projelerinin en büyük rekabet alanlarından biri olacağına işaret eden Sur, tasarruf sağlayan projelerin sürdürülebilir olması ve hızlı satılmasıyla fark yaratacağını söyledi.

Ocak 2013 itibarıyla ülkede 45 sertifikalı, 150 de sertifika adayı yeşil bina bulunduğuna işaret eden Sur, Türkiye'de uluslararası değerlendirme sistemlerinden LEED, BREEAM ve DGNB'nin çok yaygın olduğunu bildirdi.

-Sertifikalar, veren ülkelerin kültürlerine yönelik-

Sertifikanın yerel kurumlarca da verilebilmesi için çalışma yürüttüklerini dile getiren Sur, yerli sertifikanın, Amerikan Yeşil Bina Konseyi'nce geliştirilen LEED ve İngiltere'de Yapı Araştırma Kurumu'nca verilen BREEAM'in Türk versiyonu olacağını anlattı.

Uluslararası değerlendirme sistemlerinin Türkiye'deki kullanımına ilişkin derneklerine ''yurt dışı kökenli olduğu için pahalı'', ''oldukça yoğun bürokrasi var'', '' koşullara uyma zorunluluğunun yarattığı bir kılıfına uydurma durumu var'' gibi geri bildirimler geldiğini kaydeden Sur, sertifikaların, veren ülkenin kaynaklarına, kültürlerine ve sistemlerine yönelik olmasının en önemli sıkıntı olduğunu belirtti. 

-Yerli sertifikanın uluslararası geçerliliği olacak-

Yerli sertifikanın uluslararası alanda geçerliliği olacağına dikkati çeken Sur, yeşil bina kriterlerine uyulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğini aldıklarını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Mühendis ve Mimar Odaları ile İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) ile de görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

İsteyen firmaların projeleri için yine diğer ülkelerin sertifika kurumlarına başvurabileceğini vurgulayan Sur, şöyle konuştu:

''Diğer uluslararası sertifikalara göre en büyük avantaj sertifika gelirinin yurt içinde kalacak olması ve böylece dışarıya kaynak transferinin engellenmesidir. Yabancı sertifikalar için konutlarda yeşil bina sertifikası almanın maliyeti 5 bin dolardan başlarken, ticari projelerde bu rakam 100 bin dolara kadar çıkabiliyor.''

Sur, Yeşil Bina Sertifikası'nın eğitim ve denetim sürecini, dernekleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın oluşturacağı yapının düzenleyeceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA