Kanal İstanbul'un şifresi İstanbul plakası mı

İstanbul'u 2023 hedefine hazırlayacak Kanal İstanbul, iddiaya göre Küçükçekmece Gölü'nden başlayıp Karadeniz kıyısındaki Yeniköy'e uzanacak. Yine aynı kaynaklara göre, kanalın uzunluğu İstanbul plakasına uyumlu şekilde 34 kilometre olacak.

Kanal İstanbul'un şifresi İstanbul plakası mı
Kanal İstanbul'un şifresi İstanbul plakası mı
GİRİŞ 14.04.2013 12:06 GÜNCELLEME 14.04.2013 12:29
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İstanbul'u 2023'e hazırlayacak olan Kanal İstanbul ve üçüncü havalimanının güzergahları ile ilgili iddialar havada uçuşmaya devam ediyor.

Çılgın Proje Kanal İstanbul'un kuzeyinde, Karadeniz'in kıyısında yapılması planlanan havalimanının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanırken havalimanın yanıbaşında yapılacak olan Kanal İstanbul'la ilgili ayrıntılar da netleşti.

Yeni Şafak daha önce duyurduğu güzergahla ilgili iddiasını sürdürürken Behlül Çetinkaya ve Yasin Yılmaz'ın haberine göre, kanalın uzunluğunun 34 kilometre olacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sitesinde yayınlanan üçüncü havalimanına ilişkin ÇED raporunda yaklaşık 2,5 milyar metreküp olarak belirtilen dolgu malzemesi ihtiyacının yaklaşık 1,5 milyar metreküplük kısmının ise Kanal İstanbul'dan karşılanacağı belirtildi.

Üçüncü havalimanı için ihtiyaç duyulan dolgu malzemesinin İstanbul'dan karşılanmasının mümkün olmaması nedeniyle Kanal İstanbul ve havalimanı projelerinin aynı anda başlatılması öngörülüyor.

Öte yandan üçüncü havalimanıyla ilgili ÇED raporunda bölgenin projeye uygunluğu ve gelecekte yol açabileceği zararlar irdeleniyor.

ORMAN VE GÖLLERLE İLGİLİ RİSK

Havalimanının yapılacağı alandaki ormanların yok olacağı belirtilen raporda, bölgede maden ocakları nedeniyle heyelanların da meydana geldiğini ifade ediliyor. ÇED Raporu'nun dikkat çektiği en önemli noktalardan biri proje alanının orman, göl ve mera alanlarından oluşması... Proje için belirlenen 7650 hektarlık alanın 6172 hektarı (yüzde 80) orman alanı, 660 hektarı göl alanı (yüzde 9), 236 hektarı ise mera alanında kalıyor. Bu üç kritik alan havalimanını için kullanılacak alanın yüzde 90'ına karşılık geliyor. Diğer bir anlatımla, proje başlangıcında yüzde 90'ı göl ve orman olan bu özel bölge, proje gerçekleştiğinde yüzde 90'ı beton olan bir alana dönüşmüş olacak.

Yüksek heyelan riski var

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda, 'Proje alanı sınırları içerisinde ve alanın güney batısında yer alan hafriyat döküm alanı ve çevresinde toprak kayması ve heyelan hareketleri görülmektedir. Özellikle Tayakadın-İhsaniye yolunun hafriyat depolama alanına denk gelen kısmında heyelana bağlı kaymalar ve yol bozulması sözkonusudur. Ayrıca alanda madencilik faaliyetleri sonucu bozulmuş arazilerde zeminde kaymalar mevcuttur' denilerek heyelan riskine dikkat çekiliyor.

Hafriyat göletleri dolduracak

İstanbul'un önemli su ihtiyacını karşılayan su havzaları arasında yer alan Terkos Gölü'ne 2,5 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanının yapımı için Terkos Barajı ve Alibey Barajı havzasında çok sayıda göletin kurutulması planlanıyor. Proje alanında yer alan 70 adet göl ve gölet, Kanal İstanbul projesinden çıkan hafriyat ile doldurulacak.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 6
  • Nail Sivri 11 yıl önce Şikayet Et
    KILIÇDAROĞLU SORUYORDU "HANİ KANAL İSTANBUL" DİYE.. Adama haber verin.Biraz itiraz etsin.Karşı çıksın.Mimarlar odasına da haber verin . Danıştay'a falan gitsinler. Sakın iktidarı" ülkenin değerini artırıyor" diye tebrik falan etmesinler. Çünkü kendileri daha çivi çakmayı öğrenememişler. Ülkeye çaktıkları bir çivi yok.
    Cevapla
  • ahmet akpinar 11 yıl önce Şikayet Et
    OLMUYOR . Hükümet yetkilileri: Siz böyle büyük başarılara imza atarsanız olmaz ki ! muhalefet neyle sizi eleştirecek,terör ve gözyaşı bitiyor,yapmayın etmeyin :((
    Cevapla
  • Osman Zeki AYDIN 11 yıl önce Şikayet Et
    tekrar söylüyorum. bu proje ; sakarya havzasına izmit-karasu doğrultusunda olmalı,
    Cevapla
  • fatih 11 yıl önce Şikayet Et
    2. boğazın açılma mantığına ters değil mi?. En büyük korkumuz LPG veya Petrol yüklü bir dev geminin boğazda infilak etmesiydi. Bu gölün etrafı da ev dolu. Ne değişti. Aklım almadı.
    Cevapla
  • eray16 11 yıl önce Şikayet Et
    iktidar çalışır, muhalefet konuşur. iktidar icraat yapar, muhalefet de bu icraatları nasıl engelleyebiliriz diye uğraşır. mhp ve chp ikilisinin keşke doğru düzgün projeleri olsa. keşke hükümete bazı konularda yol gösterici olabilseler. ama nerde.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle