İşte konutta Anadolu'nun yeni gözde şehirleri

Konutta Anadolu'daki şehirlere ilgi artıyor! Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği tarafından açıklanan 2012 sektör raporu çarpıcı sonuçları ortaya koydu.

İşte konutta Anadolu'nun yeni gözde şehirleri
İşte konutta Anadolu'nun yeni gözde şehirleri
GİRİŞ 17.04.2013 07:34 GÜNCELLEME 17.04.2013 07:54
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yapı ruhsatı alımı, konut satışları ve konut kredileri kullanımında gelişen Anadolu kentlerinin konut pazarındaki konumunu artırdığına vurgu yapan GYODER Başkanı Aziz Torun, "İstanbul, Ankara ve İzmir 2012'de Türkiye genelinde yapı ruhsatı bazında yüzde 37 pay aldı. Diğer illerin payı yüzde 63'e yükseldi. Geçmiş yıllarda ilk 3 şehrin aldığı pay yüzde 50'lere dayanıyordu" dedi.

Raporda konut pazarında etkinliğini artıran iller ise Bursa, Antalya, Adana, Konya, Mersin, Kocaeli, Kayseri, Manisa, Balıkesir, Samsun ve Eskişehir olarak sıralandı.

Hedef 7 milyar dolarlık satış

Yabancı yatırımcılara yönelik beklentiler de masaya yatırıldı. Yabancı yatırımcıların AVM'lerin yanı sıra ofis, otel, lojistik ve fuar alanı gibi nitelikli gayrimenkullere olan ilgilerinin arttığına dikkat çeken Aziz Torun, son 10 yılda yabancıya ortalama 2-3 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapıldığını belirtti. 2012'de 2.6 milyar dolar olan yabancı satışının ise 3-4 yıl içinde 7 milyar dolarlara çıkmasının beklendiği ifade edildi.

İstanbullu 2B'sini kaptırmadı

İstanbul'da hak sahibi olan 82 bin 105 kişiden 80 bin 492'si, İstanbul Defterdarlığı ve ilçelerdeki mal müdürlüklerine başvurarak, satın alma talebinde bulundu. 2B Satış Ofisi'ne gelerek, satın almayı yapan vatandaşlara "Hak Sahipliği Belgesi" veriliyor. Söz konusu belge ile tapu idaresinden tapu belgesi alınıyor. Hak sahiplerinin, tebligatı aldıktan sonra satış için 3 aylık süreleri olacak. Sürenin geçirilmesi halinde haklar kaybedilmiş sayılacak.

Barış süreci arsa fiyatlarını yükseltti

Ekonomik büyüme ve devletin terör konusunda attığı olumlu adımlar Doğu ve Güneydoğu'da arsa sahiplerinin de yüzünü güldürdü. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, arsa-arazi hareketlerinde ciddi artışlar olduğunu belirterek, en büyük sıçramanın Diyarbakır'da yaşandığını söyledi. Yatırımcıların Şırnak, Siirt ve Diyarbakır gibi yerlerden arsa ve arazi alımı yaptığına dikkat çeken Erilkun, son 5 yılda Diyarbakır merkezine yakın bölgelerde fiyatların 50 misli arttığını kaydetti.

KAYNAK: BUGÜN
YORUMLAR 2
  • Mehmet Kan 11 yıl önce Şikayet Et
    GAZİANTEP. Anadolu'nun son yıllarda yükselen yıldızı GAZİANTEP neden listede yok. Sanırım bu gerçek bir araştırma değil. Masa başında üretilmiş bir araştırma. Araştırmayı yapan kendi kafasından birkaç il yazmış ve onları sıralamış. Gaziantep'te konut fiyatları İstanbul'u yakalamış durumda. Bursa, Manisa gibi illerde konutlar para etmiyor. Bursa'da satılan bir evin parası ile Gaziantep'te ancak bir garaj alabilirsiniz. Gaziantep Türkiye'nin ekonomik olarak 4. büyük ili. 2 milyon nüfusu var. Ayrıca son Suriyeli göçü ile sadece 2 yıl içerisinde konut fiyatları 10 kat artmış durumda.
    Cevapla
  • cenk 11 yıl önce Şikayet Et
    samsun. SAMSUNUM ALDI BAŞINI GİDİYOR.büyükşehir belediye başkanımız yusuf ziya yılmaz beyden allah razı olsun.samsunu paris yaptı adam.karadenizin başkentinden selamlar
    Cevapla