Yabancılara mülk satışında 'harç' bilmecesi

Aydın'ın Didim İlçesi'nde, 2005-2008 yılları arasında yabancılara mülk satışı işlemi gerçekleştiren yaklaşık 1000'e yakın emlakçı ve müteahhite, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, 'makdu ücretlerini' yatırmadıkları gerekçesi ile ödeme emri gönderdi.

Yabancılara mülk satışında 'harç' bilmecesi
Yabancılara mülk satışında 'harç' bilmecesi
GİRİŞ 23.05.2013 12:10 GÜNCELLEME 23.05.2013 12:10

Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Osman Coşkun, söz konusu harçların yatırıldığını ancak emlakçıların ellerinde makbuzlarının olmadığını ileri sürüp, gerekli yerlere itirazlarını yaptıklarını söyledi. Didim Kaymakam Ersin Emiroğlu ise müfettiş incelemesi sonucu devletin büyük zarara uğratıldığının tespit edildiğini belirtip, incelemenin çift taraflı sürdüğünü belirtti.

Didim'de, yabancıya mülk satışının arttığı dönem olarak bilinen 2005-2008 yılları arasında yapılan işlemlerinin büyük kısmını gerçekleştiren 1000'e yakın emlakçı ve müteahhit, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nden gelen tebligatla şoke oldu. Tebligatta, 2005-2008 yılları arasında yabancıya mülk satışı işlemlerinin yapılabilmesi için Ege Ordu Komutanlığı'na başvuru için gerekli olan 1/25.000'lik harita plan örneği için Kadastro Müdürlüğü'ne ödenmesi gereken döner sermaye maktu ücreti adı altında alınan bedellerin ödenmediği belirtildi.

O tarihte 100 liradan başlayan ve yıllara bağlı olarak yükselen döner sermaye makdu ücretlerinin geçmiş dönemde yapılmış olan her satış için tebligat tarihinden itibaren bir ay içinde 2013 Döner Sermaye Ücret Listesi'nde belirlenen 323 lira olarak ödenmesi veya 7 gün içinde İzmir Tapu ve Kadastro 3'üncü Bölge Müdürlüğü'ne itirazda bulunulması istendi.

"ÖDEDİK ANCAK ELİMİZDE MAKBUZ YOK"

Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Osman Coşkun, bir çok meslektaşının tebligata konu olan döner sermaye makdu ücretini ödediğini ancak ellerinde makbuz olmadığını ileri sürdü. Coşkun, "O dönem, ilçemizde yabancı uyruklu vatandaşlara çok satış yapıldı. Satışın çok olması kurum içerisindeki art niyetli çalışanların durumu kendi lehine fırsata çevirmesine neden oldu. Burada birçok arkadaşımız makbuz almadan ödeme yaptı. Elimizde makbuz yok, ancak o paranın yattığına dair belge olmadan Kadastro Müdürlüğü'nün işlem oluru vermemesi ve Ege Ordu Komutanlığı'ndan izin yazısının gelmemesi gerekiyor. Tebligata konu olan satış işlemleri gerçekleştiğine göre emlakçı veya müteahhidin Döner Sermaye Makdu Ücretini yatırdığı ortada. Ancak Kadastro Genel Müdürlüğü ödenmediğini tespit etmiş ve bu paraları bizlerden tekrar talep ediyorlar. Bizler bu kararlara itiraz ediyoruz. Devletin kendi kurum çalışanları tarafından uğratıldığı zararın sektör temsilcilerinden çıkarılmak istenmesi son derece kötü bir durum. Yetkililerden bu konu ile ilgili bir an önce çözüm bulunmasını diliyoruz" dedi.

"DEVLETİN ZARARI BÜYÜK"

Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ise konunun Kadastro Genel Müdürlüğü müfettişlerinin incelemesi sonucunda ortaya çıktığını ve 4 kadastro çalışanının yargılamasının sürdüğünü belirterek, "Bahsi geçen yıllar arasında Ege Ordu Komutanlığı'na yapılan 5 bin başvurudan çok az kısmının döner sermaye makdu harçları yatırılmış görünüyor. Burada devletin uğradığı zarar büyük, biz talep etmek durumundayız. Konu ile ilgili itiraz yolu açık" dedi.

Kaymakam Emiroğlu, süreç içerisinde satış iptallerinin oluşacağına yönelik söylentilerin ise yersiz olduğunu belirtti.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL