Tarım arazilerine artık imar izni yok

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı,tarım bilgi sistemini hazırlıyor. Sistem hazırladığında bir yerden arazi almak istediğinizde o arazinin üzerine ne yapabileceğiniz parsel numarasını girerek öğrenilebilecek.

Tarım arazilerine artık imar izni yok
Tarım arazilerine artık imar izni yok
GİRİŞ 23.06.2013 12:09 GÜNCELLEME 23.06.2013 12:29
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yasemin Asan'ın haberine göre; Son yıllarda önemli yatırımlar gerçekleştiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, arazi kullanımın planlaması, yörenin coğrafi şartlarına uygun ürünlere destek verilmesi, arazilerin tarıma uygun ise imarına izin vermeyecek olan tarım bilgi sistemini hazırlıyor.

Eğer o arazi üzerine fabrika yada yapmayı düşündüğünüz şey uygun değilse başka yerden arazi almak zorunda kalınacak.

HER ŞEY ÖNCEDEN BELLİ OLACAK

İnsanların müdahalesi olmadan bütün verileri bitirdikten sonra herşey belli olacak.Sistem ile imar alanları nereye yapılacak, şehir nereye büyüyecek, hangi yerde hangi ürün yetişir, en uygun ürün hangisidir bunlar artık önceden belli olacak. Buna göre ürünlere desteklemeler yapılacak. İnsanlar bir yılda ürünü 70 kuruşa alıyorsa, diğer yıl 15 kuruş alıyor.Sistem aradaki farlılıkları azaltılacak. Bu yılın sonunda bilgi sistemi bitmesi planlanıyor.

MAKİNE DESTEĞİNE RAHAT ÇÖZÜM

Bakanlık, makina desteklerini de değiştirdi.Çiftçiler eskiden makinanın faturasını getiriyordu ve bakanlık yüzde 50'sini ödüyordu.Çiftçiler 3 liralık makinaya 5 liralık fatura getiriyor ve makina bu şekilde bedava geliyordu. Bakanlık bütün makina üreticilerin sattıkları makinaların değerleri üzerinden rakam belirledi. Makinaya direk fiyat belirledi. Bundan sonra destekleme makinanın doğru değeri üzerinden yapılıyor.Makina destekleri için bundan böyle çiftçiler oturdukları yerden başvuru yapacaklar. Hiç ilçeye gitmeden yada başka masraf yapmadan istediği makinayı bakanlıktan isteyecek. Bakanlık sitesine bakanlığın verdiği şifre ile TC kimlik numaralarını yazarak oturdukları yerden istediği makinayı belirtecek ve bakanlık desteklemeleri internet üzerinden alacak.

VERİM ODAKLILIK

Bakanlık, tarım ürünlerinde dışarıya bağımlılığı azaltmak, ülkedeki tarım alanlarını en verimli şekilde kullamak ve Türkiye'de yetişmeyen ürünlere teşvik vererek ülkede yeşirmesi için çalışmlarına devam ediyor. Sistem hazırladığında bir yerden arazi almak istediğinizde o arazinin üzerine fabrika yada başka şey yapmak istediğinizde önceden parsel numarasına girerek, o arazi üzerine fabrikanın yapılıp yapılmayacağı tespit edilecek.

Destek miktarında rekor artış

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile mayıs sonu itibariyle kredi kullanan ortak sayısının 266 bine yaklaştığını, kullandırılan kredi hacminin ise 8 milyar lira olduğunu bildirdi. Yazıcı, kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla faiz indirimli kredi kullandırmak amacıyla 2013 bütçesine 513 milyon 901 bin liralık kaynak tahsis edildiğini belirtti. Yazıcı, bu ödeneğin tamamının 2013 içerisinde kullanılması halinde, küçük işletmelerin, bu yılki toplam kredilerinin ortalama 10,3 milyar lirayı aşmasının beklendiğini ifade etti.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 2
  • levent 10 yıl önce Şikayet Et
    Tarım bakanlığını göreve çağırıyorum. Edirne belediyesi 3 yıldır 1000 i aşkın konuttan oluşan TOKİ kanalizasyonunu edirnenin en verimli ovası olan namazgah ovasına akıtıyor - bugün bu doğa katliamı hala devam ediyor - alın kameralarınızı gidin TOKİ nin yeni ticaret borsası tarafına - ova foseptik çukuruna döndü çiftçi perişan doğa mahvoldu insan sağlığı tehdit ediliyor - Çevre Bakanlığı Sağlık bakanlığı bu rezalete dur deyin
    Cevapla
  • mevhibe inal 10 yıl önce Şikayet Et
    Çok Şükür..... Değişik sektorlerin Tekelleri, başta kimya-tohum-ilaç tekelleri Afrika, Asya, Güney Amerika, Orta Doğu en verimli toprakları ele geçiriyor. Tohum-bitki-hayvan genlerini değiştirip, sahipleniyor. Doğala zarar veriyorlar. Anadolu bitki-hayvan-tohum çeşitliliği bakımından kaliteli ve zengin, kıymetini bilelim. Buradan kaçırdıklarını kendi ülkelerinde yetiştirenler var, bankalarda sklayanlar var, arkeolojik çalışmalarda buldukları tohumları götürenler var. İngilterede onlrca Ankara keçisi derneği var...Doğal gün geçtikçe daha kıymetli olacak, şimdilik doğalı götürüp yerine sentetiklerini koyduklarından ses çıkmıyor. Kuş gribi numaraları ile herkesin elindeki doğal kümes hayvanı bitti. Şimdi hayvan çiftliklerinden gelen piliç 2 lira, organik diye sattıkları 30 lira.Doğal bitip de bunların eline kalmak, geleceğimizi bitirir. Tohumu kontrol, gıdayı kontrol, Gıdayı kontrol nufusu kontrol demek...
    Cevapla