Devremülk alırken nelere dikkat edilmeli?

Tatil sezonun açılmasının ardından otellerde konaklamak istemeyen pek çok vatandaş devremülk satın alma yolunu tercih ediyor..

Devremülk alırken nelere dikkat edilmeli?
Devremülk alırken nelere dikkat edilmeli?
GİRİŞ 24.07.2013 12:41 GÜNCELLEME 24.07.2013 12:41
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Vatandaşların devremülk talebini fırsat olarak gören bazı firmaların, tüketicileri yanıltıcı reklamlarla mağdur ettiği iddia ediliyor. Sadece İstanbul'da 6 ayda 137 kişi mağdur olduklarını belirterek mahkemelere başvurdu.

Devremülk sözleşmesi imzalamadan ücret talep edilmesi dolandırıcılığa kapı aralıyor. 3 ay önce televizyon reklamlarında gördüğü bir firmadan devremülk satın almaya karar verdiğini söyleyen Ç.G, telefonla bilgi aldığı firmadan kendisine bir banka hesap numarası verildiğini ve bu hesaba 6 bin lira para yatırdığını söylüyor. Ç.G, "Parayı yatırdıktan sonra ev adresime bir sözleşme göndereceklerini, bu sözleşmeyi imzalayıp onlara geri iletmemi istediler.

SATILAN DEVREMÜLK YILLARDIR İNŞAAT HALİNDE

Sözleşmeyi imzalayıp gönderince ev adresime devremülk tapusunu göndereceklerini söylediler. Hesaba 6 bin lira yatırdım ancak parayı yatırdıktan sonra firmayı internetten araştırınca birçok kişinin mağdur edildiğini öğrendim. Bana sattıkları devremülkün inşaat halinde olduğunu ve yıllardır bitmediğini öğrendim." ifadelerini kullanıyor. Firmaya ertesi gün geri dönüş yaptığını belirten Ç.G, sözleşmeyi imzalamayarak cayma hakkımı kullanmak istediğini ancak 3 aydır firma tarafından kendisine dönüş yapılmadığını söylüyor. Ç.G, "Amacım çocuklarımı tatile götürmekti ama kandırıldım." diyor.

HALA TAPUMU ALAMADIM

Geçen yılın mayıs ayında televizyonda reklamını gördüğü termal otelden 15 günlük devremülk aldığını söyleyen F.Y. isimli mağdur ise "Memur olduğum için 5 taksit halinde kredi kartından ödedim. Ancak hâlâ tapumu alamadım. Çeşitli bahanelerle işi geçiştiriyorlar. Hem param gitti hem de tapumu alamadım." diye sitem ediyor. Devremülk satışları ile ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını belirten tüketici sorunları hakem heyeti yetkilileri ise şikayetlerin genelde devremülk ücretini ödeyen tüketicinin cayma hakkını kullanmasına rağmen ücret iadesi alamaması üzerine olduğunu söylüyor. Bazı termallerin televizyon ve internet reklamlarıyla tüketicinin dikkatini çekmeye çalıştığını belirten yetkililer, telefonla irtibat kurarak sözleşme imzalamadan para yatırmanın sakıncalı durumlara kapı araladığını kaydediyor.

PARTİLERLE GÖZ BOYUYORLAR

Telefon veya internet üzerinden ücretsiz devremülk tatil çekilişleri yapıldığını belirten yetkililer tüketicilerin bu gibi davetlere icabet etmemesi gerektiğini kaydediyor. Bazı firmaların bu şekilde devremülk satmak istedikleri insanları bir araya toplayarak tatile götürdüklerini belirten yetkililer bu kişilere akşamları partiler verilerek göz boyama yapıldığını söylüyor. Partilerde yüksek sesli müzik ve yakın ilgi alaka gösterilen kişiler o anın ortamına kapılarak ödeyemeyeceği miktarlardaki devremülk sözleşmelerine imza atabiliyor.

10 GÜNLÜK İTİRAZ SÜRESİNE DİKKAT

Bu yöntem ise yasal görünmesine rağmen tüketiciyi yanıltarak birçok mağduriyete sebep oluyor. Devremülk satışı kapıdan satışlar kategorisinde değerlendiriliyor. Mağdur olan tüketiciler devremülk sözleşmesini imzaladıkları günden itibaren devremülkü satın aldıkları firmaya 10 gün içinde iadeli taahhütlü satın alma hakkından döndüğüne dair ihtar yazısını göndermesi gerekiyor. İhtar yazısını teslim alan firma on gün içinde tüketicinin ücretini geri ödemek zorunda. Eğer ücret iade edilmezse tüketicinin hakem heyetlerine başvurabileceği belirtiliyor.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 1
  • Sergehei Atanov 10 yıl önce Şikayet Et
    Devremulk! Dikkat... Dolandiriciligin resmi yolu.
    Cevapla