Etütte 5 kat sınırı koyan belediyeye tepki

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Balıkesir'de belediyenin beş kata kadar olan binalarda jeofizik etüdü istemediğini belirterek tepki gösterdi.

Etütte 5 kat sınırı koyan belediyeye tepki
Etütte 5 kat sınırı koyan belediyeye tepki
GİRİŞ 24.07.2013 16:40 GÜNCELLEME 24.07.2013 16:40

 17 Ağustos depreminde yıkılan ve ağır hasar gören binaların ortalama kat sayısının beş olduğuna dikkat çeken Gündoğan, "Belediye başkanlığının aldığı bu karar, ileride yıkıcı bir deprem olduğunda onların başlarını inanılmaz bir şekilde derde sokacaktır. Tamamen ölüme sebebiyet vermekten yargılanacaklar." dedi.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliği tarafından düzenlenen toplantıda, Balıkesir'in depremselliği ele alındı.

TMMOB il binasındaki toplantıya Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, Jeofizik Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Akın Adıgüzel, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Murat Arabacı ve oda üyeleri katıldı. Açılışta konuşan İl Temsilcisi Adıgüzel, Balıkesir'in 1. derece deprem bölgesinde olduğunu söyledi. Kuzeyinden geçen ve büyük ölçekli depremler üreten Kuzey Anadolu fayının, kuş uçuşu 60 km. uzakta Manyas ilçesinden geçtiğini söyledi. Balıkesir'de en büyük depremin 1964 yılında, Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde 7 büyüklüğünde Manyas ilçe merkezinde meydana geldiğini aktaran Adıgüzel, "Deprem, Balıkesir merkezde de büyük hasara yol açmıştır. Maalesef ilimiz, her 100 yılda bir büyük bir depremden etkilenmiştir. Balıkesir'de yapılan zemin etütlerinden çıkan sonuçlara göre birçok mahallede, suya doygun yerlerde zemin sıvılaşması mevcuttur. Dolayısıyla olabilecek büyük depremlerde bu mahallelerde büyüklükler daha da artacaktır." dedi. Balıkesir'de parsel bazındaki zemin etütlerinin, sadece sondajlardan alınan numunelerin analizleri sonucunda yapıldığına işaret eden Adıgüzel, jeofizik çalışmaları olmadığından dolayı zemin etütlerinin eksik kaldığını vurguladı.

Konuyle ilgili olarak Balıkesir Belediyesi ile birçok kez görüştüklerini hatırlatan Adıgüzel, "Yasa ve yönetmeliklerde meslek olarak yer aldığımızı deklare etmemize rağmen olumsuz yanıt verildi. Halen parsel bazında yapılan zemin etütlerinde Balıkesir Belediyesi, jeofizik çalışmaları istememekte olup yasaları ve yönetmelikleri uygulamamaktadır. Edremit ve Bandırma gibi ilçelerde statik projeye esas hazırlanan zemin etütlerinde jeofizik etüt çalışmaları yer almaktadır. Balıkesir'in büyükşehir kapsamında alınmasıyla bugüne kadar yapılan hatadan dönülerek, yeni hazırlanacak imar yönetmeliğinde zemin etütleri içeriğinde jeofizik mühendisliği uygulamalarına yer verilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.

'ÖLÜME SEBEBİYET VERMEKTEN YARGILANACAKLAR'

Oğuz Gündoğdu'da belediyenin bu tavrının hiçbir şekilde doğru olmadığını savunarak, "İzahı yok. Yasalar her şeye uygun ancak bizi muhatap bile kabul etmiyorlar. 13 yıldır muhatap kabul edilmediğim yer burası oldu. 13 yıldır kime gittiksek bizi dinliyorlardı. Bu durum hakkikaten üzücü. Tepkisiz de olmayız. Bu şekilde, bu noktalarda bırakmayız. Şunu bilmesi gerekir, beş kata kadar etüt yok, beş kattan sonra var. 17 Ağustos depreminde yıkılan ve ağır hasar gören binaların ortalama kat sayısı beşti. Şimdi bu gerçek varken belediye başkanlığının aldığı bu karar, ileride yıkıcı bir deprem olduğunda onların başlarını inanılmaz bir şekilde derde sokacaktır." dedi

17 Ağustos depreminden sonra birçok kanun ve yönetmeliğin değiştiğine dikkat çeken Gündoğdu, şöyle devam etti: "Kimsenin haberi yok, bizi yönetenlerin de haberi yok. Çok garip bir şey. Tamamen ölüme sebebiyet vermekten yargılanacaklar. Bu şekilde yargılananlar da oldu. Şimdi daha kötü bir durumdalar, çünkü çok sayıda yapı denetim kuruluşları kuruldu. Onun için işler büyük bir sorumlulukla geliyor. TMMOB olarak bizim de her türlü yasal hakkımızı arama sürecimiz var. Biz önceden bu işi yapalım diye uğraşıyoruz, karşılıklı dertlerimizi anlamak isityoruz ancak bu güç görünüyor."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL