''Doğal sit'' bilgileri elektronik ortama aktarılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'deki doğal sit alanlarının bilgilerini elektronik ortama aktarıyor.

''Doğal sit'' bilgileri elektronik ortama aktarılıyor
''Doğal sit'' bilgileri elektronik ortama aktarılıyor
GİRİŞ 25.07.2013 13:43 GÜNCELLEME 25.07.2013 13:43

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, doğal sit alanlarının internet ortamına taşınmasını kapsayan Sit Alanları Yönetim Sistemi çalışmaları başlatıldı.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmayla, şimdiye kadar Muğla, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya ve Düzce'deki doğal sit alanlarının bilgileri elektronik ortama aktarıldı.

-"Tüm verilerimizi daha şeffaf ortamda paylaşacağız"

Yeni sistem hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, vatandaşlardan gelen "aldığım arazinin sit alanı olduğunu ve hiçbir işlem yapılamayacağını sonradan öğrendim, mağdur oldum" yönündeki şikayetler üzerine yeni ve hızlı bir bilgilendirme sistemine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

"Bütün birikimlerini aldıkları arsaya yatıran vatandaşımız, buranın doğal sit alanı olduğunu ve bir çivi bile çakamayacağını öğrendiğinde iş işten geçmiş oluyor" ifadesini kullanan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Yeni sistem sayesinde vatandaşlar aldıkları arazinin doğal sit alanı olup olmadığını ya da kaçıncı dereceden sit alanı olduğunu anında öğrenebilecek. Böylece sonradan düzeltilmesi imkansız mağduriyetlerin önüne geçilecek. Sistemle tüm verilerimizi daha şeffaf ortamda paylaşacağız ve vatandaşın her türlü sürece katılımını sağlayacağız. Doğal sit alanlarıyla ilgili çalışmalarımızı ve iş süreçlerini herkes görebilecek."

Bayraktar, e-devlet kapsamında Sit Alanları Yönetim Sistemi'ni kurum ve kuruluşların kullanımına açarak iş süreçlerinin hızlanmasını da sağlayacaklarını bildirdi.

-"Çalışma 5 ayda tamamlanacak"

Projenin pilot olarak belirlenen 6 ilde başarıyla uygulandığını vurgulayan Bayraktar, bu illerdeki doğal sit alanlarının bilgilerinin, mevcut dosyalar üzerinden belirlenerek veri tabanına aktarıldığını belirtti.

Sit sınırlarıyla ilgili süregelen tüm problemler ve yapılması gerekenlerin sistem dahilinde belirlendiğini ifade eden Bayraktar, alınan olumlu sonuç sonrasında geriye kalan 75 ilde çalışmaların hızla sürdüğünü kaydetti.

Bayraktar, 5 ayda tüm Türkiye'nin doğal sit alanlarının bilgilerini veri tabanına aktarmayı planladıklarını ifade etti.

KAYNAK: AA