Başkan, Kanal İstanbul'un güzergahını açıkladı

Ttürkiye'nin en büyük projelerinden biri olacak 'Kanal İstanbul'un güzergahı netleşmeye başladı. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Kanal İstanbul projesinin hangi güzergahtan geçeceğini açıkladı.

Başkan, Kanal İstanbul'un güzergahını açıkladı
Başkan, Kanal İstanbul'un güzergahını açıkladı
GİRİŞ 27.07.2013 11:01 GÜNCELLEME 28.07.2013 13:02
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Kanal İstanbul projesinin Küçükçekmece Gölü kıyısındaki askerlik şubesinden başlayacağını ve Sazlıbosna Barajı üzerinden Karaburun'a oradan da Karadenize ulaşacağını ifade etti..

Kanal İstanbul, Küçükçekmece Gölü'nden başlayıp Altınşehir, Sazlıbosna Barajı, Şamlar Köyü ve Tayakadın üzerinden Karadeniz'e ulaşacak.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, söz konusu rotayı, "Yüzde 99 burası olacak' diyerek doğruladı. Son günlerde en tartışmalı konulardan biri haline gelen Kanal İstanbul için üç ayrı rota öne çıkıyordu. Bunlardan ilki Silivri yakınlarında yer alan Kavaklı'dan başlayıp Durusu Gölü'nün üzerinden Karadenize ulaşıyordu. Bir başka güzergah ise Marmara'da Büyükçekmece Gölü üzerinden, Kestanelik Köyü'ne, oradan da Karadeniz'e dökülüyordu. Ancak gelen son bilgiler bu iki güzergâhın da rafa kaldırıldığı yönünde.

TATLI SUYA DOKUNULMAYACAK

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'a göre Kanal İstanbul, Küçükçekmece sahilinden başlaması yönünde. Projenin başlangıç noktasının Küçükçekmece olacağını söyleyen Aziz Yeniay, kanalın Küçükçekmece Gölü'nün kenarında yer alan askerlik şubesinden başlayacağını ifade etti. Yeniay, Kanal'ın Altınşehir üzerinden, Şamlar Köyü'nün yanından Sazlıbosna Barajı'na, oradan da Tayakadın üzerinden Karadeniz'e ulaşacağını kaydetti. Kocaoğlu, böylece İstanbul'un en önemli su kaynaklarından olan Durusu Gölü'ne de (Terkos Gölü) dokunulamayacağına dikkat çekti. Kocaoğlu, Kanal İstanbul'un 250 metre genişliğinden olacağı bilgisini verdi.

ARAZİ FİYATLARI ARTTI

Kanalın Küçükmekmece ekonomisi için önemli bir etkisinin olmayacağını söyleyen Yeniay, ancak kanalın geçtiği bölgelerdeki arsa fiyatlarının son dönemde önemli bir artış gösterdiğini hatırlattı. 

20 milyara 45 kilometre

TÜRKİYE'nin 2023 hedefleri arasında yer alan ve Marmara ile Karadeniz'i bağlayacak Kanal İstanbul için resmi süreç Nisan'da çıkan Yüksek Planlama Kurulu kararı ile başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ihalenin yakın bir zamanda yapılacağını açıklamıştı. İhale için kesin tarih belli olmadı. Yaklaşık 20 milyar liraya mal olması beklenen kanalın uzunluğunun 40-45 km arasında olacağı tahmin ediliyor. Projeye ilişkin sekiz yıllık bir imalat süreci öngörülüyor. Su derinliği yaklaşık 25 metre olacak kanaldan günde 150-160 geminin geçmesi bekleniyor. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın söylediği güzergâh, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın açıkladığı plan ile benzerlik gösteriyor.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 3
  • ALİM UZUN 10 yıl önce Şikayet Et
    2. Kanal. Bir kanal da Çanakkale boğazı bitimine Koruköy Kavakköy bölgesine yapılsa nasıl olur?
    Cevapla
  • osman kartal 10 yıl önce Şikayet Et
    ekosisteme zarar verecegini kimse kanitlamis degil. bogazlar sozlesmesine gore bogaz gecisleri tum gemilere aciktir ve asla engellenemez. yarin kotu gunde bogazlarimiz 2 buyuk tanker tarafindan kapatilirsa muhtemel karadeniz gecislerini nerden yapmayi planliyorsun. kanal istanbul projesi yetmez ayrica canakklale bogazina alternatif korukoy gecis projesi de yapilmalidir. Bu projeler bize atilan bogazlar sozlesmesi kaziginin cope atilmasi demektir. bu projelere ingilizler siddetle karsi cikmaktadir. kanal istanbul stratejik bir projedir.
    Cevapla
  • beşinci halife 10 yıl önce Şikayet Et
    lütfen yapmayın o kanalı.... o kanal yapılırsa isteyen araştırabilir bilirkişilere danışabilir marmara denizinde çevre felaketleri aşanır bu kadar büyük felaket olmasa bile balıklar ölür doğa ve ekosistem döngüsü büyüz zarar görür bunu sebebi ise karadeniz'de 200 metre altında yaşam olmamasıdır Karadeniz’de 200 metreden aşağıda hayat yoktur, hiçbir canlı yaşamaz. Oksijen yalnız yüzeydeki su kütlelerindedir , 120 metreden sonra iyice azalır, 200 metreden sonra büsbütün yok olur. Onun yerini kükürtlü hidrojen (H2S) alır. Bu zehirli gazın miktarı derinlere doğru gidildikçe artar.eğer bu proje yapılırsa karadenizin suyu marmaraya akacak ve orda neredeyse canlı bırakmayacak(karadenizin suyu marmaradan daha tuzlu olduğundan su akış yönü karadenizden marmaraya doğrudur.son olarak erdoğanın ben dedim olacak mantığı yerine artık yapacağı işleri o alandaki uzmanlara sorarak yapmasını diliyorum saygılar.
    Cevapla