Konut alacaklar için son fırsat zam kapıda

Yaz döneminde yaşanan durgunluğu kampanyalarla aşmaya çalışan inşaat şirketleri zam sinyali veriyor. Emlak sektörünün aktörlerine göre bu yaz uygun fiyatla konut almak için son şans.

Konut alacaklar için son fırsat zam kapıda
Konut alacaklar için son fırsat zam kapıda
GİRİŞ 28.07.2013 06:49 GÜNCELLEME 28.07.2013 06:49

Yaz ayının gelmesiyle konut satışlarında durgun bir döneme giren gayrimenkul sektörü çözümü kampanya düzenlemekte buldu. Peşinatsız, "0" faizli satışlar çok sayıda yatırımcıyı satış ofislerine çekti. Sektör temsilcilerine göre düzenlenen kampanyalar zamlı fiyatlardan etkilenmemek için önemli bir fırsat. Zira sonbaharla birlikte konut fiyatlarının önemli ölçüde artması bekleniyor.

KONUT İÇİN DOĞRU ZAMAN

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yazın sona ermesi ile konut fiyatlarında yüzde 8-15 artış yaşanacağını söyledi. Yaz dönemine özel kampanyaların uygun fiyatla ev almak için son şans olduğunu söyleyen Durbakayım, "Her dönem konut almak için doğru zaman denilir. Ama bu defa gerçekten konut almak için doğru zaman" dedi. Sonbaharda bugün ki fiyatlarla ev almanın mümkün olmayacağını belirten Durbakayım, "KDV yükü, alım satım harcı, doların oynaması ile girdilerdeki yükseliş gibi faktörler şirketleri bu zammı yapmaya zorluyor" diye konuştu.

FİYAT ARTIŞI KAÇINILMAZ

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu da fiyat artışının kaçınılmaz olduğu görüşünde. İnşaat malzeme girdilerindeki artışın uzun süredir şirketler tarafından sübvanse edildiğini ve satış fiyatlarına yansıtılmadığını belirten Ağaoğlu, "İnşaatçılar bu yükü tek başına taşıyamaz. Yaz dönemini sona erince zamlı fiyatlar devreye girer" dedi.

YENİ PROJELERDE İNDİRİM YOK

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, konutta yapılan KDV düzenlemesine dikkat çekti. Dumankaya, "Biz, tüm projelerimizi ruhsatlandırdık. Elimizde 2 milyar liralık 5 bin konut stoğu var. Bu stoğun yüzde 1 KDV avantajı var" dedi. Dumankaya, stoklar bittikten sonra yeni projelerle KDV'nin yüzde 18'e çıkacağını ifade etti.

ALICI ACELE EDİYOR

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, uluslararası piyasadaki dalgalanma ile insanların beklemeye geçtiğini belirterek, "Bu dönemde konut alıcısının güven endeksi düştü. Temmuz ise geçen aya kıyasla daha iyi" dedi. Elmas'a göre faiz oranlarındaki artış konut alımını hızlandırdı. Elmas, " Konut alıcısı faiz yükselir endişesi ile acele ediyor" dedi. Konut talebinin her dönem canlı olduğunu belirten Elmas, insanların konut almaktan hiçbir dönemde vazgeçmediğini, ekonominin gidişatına göre zamanlamada düzenleme yapıldığını dile getirdi.

Bu fırsat iyi değerlendirilmeli

AVRUPA Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, işçilik giderlerindeki artış, doların yükselmesi gibi faktörlerin fiyat artışını zorunlu kıldığını söyledi. Eylül-Ekim aylarında ortalama yüzde 10 fiyat artışı yapılacağını ifade eden Çetinsaya, "Konutta faiz oranları da biraz yükseldi. Ancak hâlâ konut almak için doğru zaman" diye konuştu.

Yüzde 18 KDV değişmeli

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz zam oranının yüzde 5'in altına düşmeyeceğini söyledi. Yılmaz, yüzde 18'lik KDV düzenlemesinin değişmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Kentsel dönüşümü konuştuğumuz dönemde yüzde 18 KDV çok fazla. Birkaç yıl içinde İstanbul'da metrekaresi bin TL altında arazi kalmayacak. Bu da KDV'nin yüzde 18 olması demek. Bu durum en kısa sürede değiştirilmeli" dedi.

Yüzde 100 kredi

KUZU Grup, Emlak Konut GYO işbirliği ile hayata geçen Spradon Vadi'den ev sahibi olmak isteyenlere yüzde 100 kredi imkânı sunuyor. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, "Spradon Vadi'de KDV'nin yüzde 1 olarak uygulanması da önemli bir avantaj" diye konuştu. Kuzu, Ramazan kampanyasının etkisiyle satışlarda yüzde 10'luk bir artış kaydedildiği ifade etti.

Vade farkı yok

DUMANKAYA, Temmuz ayı sonuna kadar sürecek kampanyasında "0" faizle 36 ay vade farksız ödeme imkânı sunuyor. Kampanya, Horizon, Ritim İstanbul, Konsept Halkalı, Dumankaya Miks, Flex Kurtköy, Modern Vadi,
Modern Collection, Adres Natura ve Adres Su projelerinde geçerli olacak.  Uğur Dumankaya, " Yaz döneminde kampanya düzenlemeseydik satışlarımız yüzde 20-25 daha az olurdu" dedi.

Peşinatı sıfırladı

DAP Yapı'nın, "Borcunu kendi ödeyen rezidans" sloganıyla Maltepe Dragos'ta hayata geçirdiği Daga Kule ve Vazo Kule projeleri için düzenlenen kampanyada sıfır peşinat, sıfır taksit ve
120 ay vade kolaylığı sunuluyor. Ziya Yılmaz, projelerin, kira geliriyle kendini 6,5-10 yılda amorti ettiğini söyledi. 22'şer katlı 2 kuleden oluşan  Dalga Kule'de 369 ünite yer alıyor. Şirketin Hitit vazosundan yola çıkarak tasarladığı Vazo Kule'de ise 399 ünite bulunuyor.

Bir haftada satıldı

20 bin nüfusa ev sahipliği yapacak Evora İstabul projesinde yüzde 0, yüzde 1 ya da yüzde 25 peşinatla daire sahibi olmak mümkün. Nazmi Durbakayım, yüzde 10 indirim yaptıkları 100 dairenin satışını bir haftada gerçekleştirdiklerini belirtti. Durbakayım, Halkalı'da konumlanan Metropark projelerinin ise yüzde 60'ını 2,5 ayda sattıklarını ifade etti.