'Akbük Koyu kaçak yapılarla doldu' iddiası

Yaz aylarında özellikle günübirlik tatilcilerin ve lüks teknelerin durak noktası olan Akbük Koyunun kaçak yapılarla dolduğu iddia edildi.

'Akbük Koyu kaçak yapılarla doldu' iddiası
'Akbük Koyu kaçak yapılarla doldu' iddiası
GİRİŞ 12.08.2013 15:45 GÜNCELLEME 12.08.2013 15:45

Muğla İl Özel İdare Genel Sekreter Vekili Veli Çelik, kaçak yapılara kesinlikle müsaade edilmeyeceğini söyledi.

Muğla, Aydın, Denizli, İzmir ve Uşak illerinden günübirlik tatil için karayolu ile Milas-Ören, Muğla-Yerkesik ve Ula-Akyaka beldesinden Mavi yolculuk turuna çıkan teknelerin denizden ulaşım sağladığı Akbük koyu işletmesini Muğla İl Özel İdare kuruluşu MELSA şirketi yapıyor. Girişin ücretli olduğu Akbük koyunun önemi her geçen yıl arttı. Geçmişte sadece bir tesisin bulunduğu 1. Derecede doğal sit alanı içindeki koyda restoranlar, kiralık bungalov evler, betonarme yazlık binalar yükseldi.

"EVLER DOĞAYA UYUMLU"

Akbük koyundaki tapulu arazisine 12 adet bungalov ev yaptıktan sonra kaçak olduğu gerekçesi ile İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından para cezası kesilen ve evler için yıkım kararı çıkan Manisalı İnşaat Mühendisi Halil İbrahim Bağcı, "Kendi arazim üzerine ahşaptan bungalov ev yaptık. Evler doğaya uyumlu. Beton kullanmadık. Turizmin gelişmesi için kendi arazim üzerine yaptığım ahşap evler için yıkım kararı çıktı. Akbük koyunda yapılan evlerin çoğu kaçak. Eğer yıkılacaksa hepsinin yıkılması gerekir. Doğayı koruyarak kullanmanın kime ne zararı var. Akbük koyunda sonradan yapılan betonarme binalar var. Önce bu binaların yıkılması gerekir. Sahil kenarında yapılan ahşap restoranlar olması buraya tatil için gelen insanlar tuvalet ihtiyacını karşılayabileceği bir alan yok. Devlet buradan giriş parası alırken, karşılığında hizmette vermesi gerekir" dedi.

KAÇAK EVLER YIKILACAK

Muğla İl Özel İdare Genel Sekreter Vekili Veli Çelik, kaçak yapılara kesinlikle müsaade edilmeyeceğini söyledi. Doğaya uyumlu olmasının Özel Çevre Koruma alanı ve 1. Derecede Doğal Sit alanına yapı yapılacağı anlamına gelmediğini belirten Çelik, şöyle konuştu:"Akbük koyunda 4 ruhsatlı alan var. Bunun dışındaki tüm yapılar kaçak. Kaçak yapılar ve bungalov evler için tutanak tutuldu ve gerekli ceza kesilerek yıkım kararı verildi. Şu an turizm sezonu olduğu için yıkım sezon sonuna kaldı. Geçen yıl yıkım için ihaleye çıktık, fakat yıkım ihalesine kimse katılmadı. Bu yıl yapılacak. Eğer ihaleye kimse girmezse, kendi iş makinelerimizle yıkım gerçekleştirilecek. Eğer doğaya uyumlu turizm yapılacaksa bunun yolu yasal yollardan imar planlarının yapılarak ruhsatlarının verilmesi ile olur. İskele kaçak, restoranlar kaçak, bungalov evler kaçak. Akbük koyu Özel Çevre Koruma Bölgesi olduğu için Muğla'nın Büyükşehir Belediyesi statüsüne geçmesinin ardından Büyükşehir Belediyesinin ilgi alanına girmiyor. Özel kanunlar ile yönetilen bir alan. Ne kadar ticari alan varsa turizm sezonu sonunda yakılacak."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL