İMSAD ve TDV'den ''Deprem Manifestosu''

Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği (İMSAD) ve Türkiye Deprem Vakfı (TDV) iş birliğiyle oluşturulan "Deprem Manifestosu" açıklandı.

İMSAD ve TDV'den ''Deprem Manifestosu''
İMSAD ve TDV'den ''Deprem Manifestosu''
GİRİŞ 14.08.2013 13:22 GÜNCELLEME 14.08.2013 13:22

"Deprem Manifestosu"nun detaylarının anlatıldığı basın toplantısında konuşan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmasında inşaat sektörünün önemli bir rol üstlendiğini söyledi.

Yetişener, depremlerin büyük can kayıplarıyla birlikte ekonomide büyük maliyetler ve bütçeler oluşturduğuna dikkati çekerek, "Bugün burada 17 Ağustos 1999 depremini sadece anmakla yetinmek istemiyor, tüm sosyal paydaşlarımızın katkılarıyla hızlı çözümler üretilmesini ve hayata geçirilmesini istiyoruz" dedi.

Kentsel dönüşüm kapsamında 6,5 milyon riskli konutun yenilenmesinin planlandığına işaret eden Yetişener, şöyle konuştu:

"Ekonomide büyümenin daraldığı bir dünya konjonktüründe, bundan 20 yıl sonra Türkiye ekonomisinin yeni bir kentsel dönüşüm maliyetiyle karşı karşıya gelmemesi için geleceğin binalarını bugünden yapmak, güvenli malzemelerin kullanıldığı güvenli yapılar inşa etmek zorundayız. Bu nedenle Türkiye İMSAD olarak önümüzdeki aylarda başlatacağımız kampanya ile tüm sosyal paydaşlarımıza 'Binaların yapımında ilgili standart ve yönetmeliklere uyun, küçük tasarruflar için büyük riskler almayın, dünyanızı karartmayın' mesajıyla sesleneceğiz."

Yetişener, dünyada rekabet edebilen, kaliteli ve standartlara uygun üretim yapan, yeterli kalitede ve standartta malzeme sunan Türkiye İMSAD üyesi malzeme üreticileri olarak, binaların malzemeler ve doğru bir proje süreciyle deprem riski taşımadan yapılabileceğini bildiklerini ve bunun için çalıştıklarını anlattı.

Türkiye ihracatının yüzde 16'sını gerçekleştiren ve cari açığa yüzde 250'nin üzerinde pozitif katkı sağlayan katma değeri yüksek bir sektörün temsilcileri olarak, ülkede güvenli yapılar inşa edilmesi konusunda üzerlerine düşen görevleri yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Yetişener, İMSAD üyesi 73 üretici firma ve 29 dernek olarak Türkiye'de istihdam ettikleri çalışan sayısının 1,5 milyon kişi olduğunu ve bu sayı ile toplam nüfusun yüzde 7,5'unu temsil ettiklerini söyledi.

Yetişener, Türkiye inşaat sektörünün 2012 yılındaki iç pazar büyüklüğünün 71 milyar dolara ulaştığına, yurt dışı müteahhitlik sektörünün ise 44 ülkede 26,1 milyar dolar tutarında proje üstlendiğine vurgu yaparak, "2012'de yurt içi ve yurt dışı olmak üzere inşaat sektörünün toplam pazar büyüklüğü 97,1 milyar dolara ulaştı. Bu büyük pazar içinde inşaat malzemesi sektörü 52,5 milyar dolar büyüklükle dikkati çekiyor. Bu büyüklük içinde yenileme pazarının payı ise yüzde 12'dir. İnşaat malzemesi sektörü 2012 yılında 21,1 milyar dolarla en yüksek ihracatı gerçekleştirme başarısı gösterirken, toplam ihracattaki payı da yüzde 15,3 olarak gerçekleşmiştir" diye konuştu. .

- "Manifesto ile farkındalık yaratmak ve ilgilileri birlikte çalışmaya davet ediyoruz"

Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hasan Boduroğlu da 1999 depreminin ardından geçen 14 yılda, deprem riskinin azaltılması doğrultusunda çeşitli mevzuat çalışmaları yapıldığını anımsatarak, depremin her an beklenebilecek doğal bir afet olması nedeniyle acil olarak yapılması gereken bir çok şey olduğunu söyledi.

Boduroğlu, deprem riskinin azaltılmasında en önemli eksikliklerden birinin deprem riski farkındalığının yeterince yaratılamaması, diğerinin ise hala deprem dayanımı yetersiz binaların yapılması olduğunu ifade ederek, "Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm" çalışmalarında beş afetle karşılaşıldığını anlattı.

Bunların, deprem, sel, ısı adaları, hava kirliliği ve toplumsal huzursuzluk olduğuna dikkati çeken Boduroğlu, şunları kaydetti:

"Depreme hazırlanma ve kentsel dönüşüm konusu sadece 'mekansal düzeyde' ele alınmamalı. Deprem Stratejisi Eylem Planı konusunda katılımcılık arttırılmalıdır. Sivil toplum kuruluşlarının kendi konularını ilgilendiren eylemlerde doğrudan AFAD'a ve AFAD'ın ilgili organlarına görüş ve önerilerini iletebilecekleri ve kendi aralarında da paylaşarak geliştirebilecekleri bir platform oluşturulmalı. Amacımız, deprem dahil her anlamda güvenli binalar inşa edilmesini sağlayarak, can kaybı ve yaralanmaları önlemek, olası depremlerin birey ve ülkemiz ekonomisinin en az zararla atlatılmasını sağlamaktır."

Boduroğlu, bu amaçla somut adımları içeren Deprem Manifestosu'nu kamuoyunun gündemine sunduklarını ve bu doğrultuda ilgilileri birlikte çalışmaya davet etmeyi toplumsal sorumluluk olarak gördüklerini söyledi.

- Manifesto, İMSAD ve üyesi 29 derneğin imzasını taşıyor

Türkiye Deprem Vakfı, Türkiye İMSAD ve üyesi 29 derneğin imzasını taşıyan Deprem Manifestosu'nda, ülkede deprem farkındalığının yetersiz olmasına ve dayanımı yeterli olmayan binalara dikkat çekildi. Acil olarak Sivil Deprem Platformu oluşturulması ve Deprem Stratejisi Eylem Planı konusunda katılımcılığın artırılmasının gerektiği vurgulanan Manifesto'da, bina yönetmeliği hazırlanmasının önemine de vurgu yapılıyor.

Kentsel dönüşüm kapsamında yaşanan tereddütlerin giderilmesi Deprem Manifestosu'nun ana maddelerinden birisi olarak yer alırken, deprem ve güvenli yapı bilincinin geliştirilmesi, uygulamacıların eğitimli ve belgeli olması ile güvenli-çağdaş binalar yapımına odaklanmak gerektiği, Manifesto'nun diğer ana başlıklarını oluşturdu.

KAYNAK: AA