Araplar gayrimenkul için Türkiye'ye yöneldi

Ağaoğlu Ortadoğu Müdürü İdris Demirhan, Türkiye'nin Araplar tarafından ikinci vatan olarak görülmeye başlandığını belirterek, "Mısır'daki olaylar nedeniyle ülkesini terk eden yatırımcılar gayrimenkul almak için özellikle Türkiye'ye ve Dubai'ye yöneldi" dedi.

Araplar gayrimenkul için Türkiye'ye yöneldi
Araplar gayrimenkul için Türkiye'ye yöneldi
GİRİŞ 23.08.2013 11:43 GÜNCELLEME 23.08.2013 11:43

AA muhabirine Arapların Türkiye'deki gayrimenkul sektörüne yönelik tercihlerini değerlendiren Demirhan, Mısır'ın sahip olduğu ucuz işgücü sebebiyle yatırımcılar için uygun bir yer olduğunu, ancak ülkedeki istikrarsızlık nedeniyle yatırımcıların bazı yatırımlarını geri çektiğini söyledi.

Demirhan, Suriye, Ürdün, Irak, Mısır, Tunus ve Fas'ı da içine alan bölgedeki Arapların siyasi belirsizlikten dolayı kendilerini kültürel, dini ve sosyal anlamda rahat hissedebilecekleri bölgelerde ev almak istediklerini ifade ederek, bu anlamda aranılan özellikleri bir arada barındıran ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini kaydetti.

Araplar tarafından Türkiye'nin ikinci vatan olarak görülmeye başlandığını vurgulayan Demirhan, şöyle devam etti:

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölge insanlarını kucaklayan açılımlarda bulunması, Türkiye'ye olan sempatiyi daha da arttırdı. Türkiye, gayrimenkul almak isteyenler için kanunları pozitif yönde değiştirdi. Mütekabiliyet yasasıyla, yabancı uyruklular da artık daire almaya başladı. Bu kanun değişiklikleri insanların önünü açtı. 'Diğer müslüman ülkelere gideceğimize, daha yakın ve kanuni anlamda kolaylık sağlayan Türkiye'ye gidelim' diye düşünüyorlar. Yabancılara ikamet hakkı verilmesi, yatırımcıları teşvik anlamında yapılan bazı yönetmelikler Türkiye'ye olan sermaye akışını olumlu etkiledi."

- İstanbul, Yalova ve Sapanca gözdeleri

Demirhan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, Kuveyt, Katar ve Bahreyn gibi Körfez ülkelerindeki yatırımların Türkiye'ye getirilmesi için Dubai'de bir ofis kurduklarını vurgulayarak, yerel gazetelerde de sürekli tanıtım çalışması yaptıklarını ve önemli sermaye kaynaklarının Türkiye'ye gelmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Konsolosluklar ve sivil toplum örgütleriyle çalışarak da tanıtım faaliyetlerine çeşitlilik kattıklarını anlatan Demirhan, Türkiye'nin imajının bölgede iyi olmasını kendilerine görev edindiklerini, Mısır'daki olaylar nedeniyle ülkesini terk eden yatırımcıların özellikle Türkiye'ye ve Dubai'ye yöneldiğini kaydetti.

Arapların zaten sıcak bir coğrafyadan geldikleri için daha çok İstanbul, Yalova, Sapanca ve az da olsa Trabzon gibi şehirleri tercih ettiklerini dile getiren İdris Demirhan, ulaşımın kolay sağlanmasının da tercih nedeni olduğunu dile getirdi.

Demirhan, "Biz istiyoruz ki, Arap ülkelerinden Avrupa'ya giden Ortadoğu sermayesi Türkiye'ye çekilsin. Hükümetin çıkardığı kanunlar da bu konu üzerinde olumlu bir etki oluşturdu. Bundan dolayı Türkiye'ye bu bölgelerden çok büyük bir fon aktarımı oldu. İnsanlar Türkiye'ye güvenip ciddi yatırımlar yapmaya başladı" diye konuştu.

Mısır'da yaşanan olaylar ne kadar kötü olsa da yatırımcıların henüz bölgedeki fabrikalarını kapatmadıklarını bildiren Demirhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şu an üretimlerini azaltanlar var ancak büyük yatırımları olan şirketler durumun biraz daha istikrarlı hale gelmesini bekliyor. Bundan bir ay önce her şey yolundaydı ancak son zamanlar çok sıkıntılı. Bunun geçeceğine inanıyoruz. Yaşananların son bulmasını isteyen çok fazla insan var. Bölgedeki istikrar adına Mısır'ın en büyük Arap müslüman nüfusa sahip bir ülke olarak, bir an önce huzura kavuşması lazım. Bölge ülkeleri açısından çok önemli bir yere sahip. Umarım, Mısır halkı özlediği barış ortamına en kısa zamanda kavuşur."

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre yabancılar geçen yılın 6 ayında Türkiye'den 3 bin 107 taşınmaz alırken, mütekabiliyet yasasının yürürlükte olduğu bu yılın aynı döneminde satış rakamları iki katını aşarak 7 bin 145'e yükselmişti. Mütekabiliyet Yasası'nın ardından Türkiye'den gayrimenkul alımına yoğun ilgi gösteren ülkelerden Suudi Arabistan, en çok gayrimenkul alan Arap ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı, Kuveyt, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün Suudi Arabistan'ı takip eden ülkeler oldu.

KAYNAK: AA