Türkiye'nin en büyük müzesinde sona doğru

Şanlıurfa'da hayata geçirilen "Amazon kraliçelerinin av ve savaş sahneleri''nin tasvir edildiği mozaiklerin bulunduğu Türkiye'nin en büyük müze kompleksinin yüzde 80'inin bittiği bildirildi.

Türkiye'nin en büyük müzesinde sona doğru
Türkiye'nin en büyük müzesinde sona doğru
GİRİŞ 07.09.2013 13:50 GÜNCELLEME 07.09.2013 13:50

Arkeolojik kazı çalışmalarının devam ettiği Göbeklitepe'de bulunan ve dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen buluntular dolayısıyla ''dünyanın en eski kenti'' olarak kabul edilen Şanlıurfa'da, birkaç yıl önce Haleplibahçe semtinde yapılması planlanan ''Temalı Park Projesi''nin temel kazıları sırasında MS 5. ve 6. yüzyıllarda yapıldığı sanılan, Roma dönemine ait yönetici sarayının tabanında işlenen ''Savaşçı Amazon Kraliçeleri'' mozaikleri bulundu. Bunun üzerine arkeolojik kazıların başlatıldığı alandaki eserler, oluşturulan bilimsel danışma kurulunun eserlerin başka bir yere nakli sırasında zarar görebileceği endişesi üzerine, ''Temalı Park Projesi''nde değişikliğe gidildi. Daha sonra alanda yapılması kararlaştırılan ve üzerinde çalışılan ''Arkeoloji Müzesi-Arkeopark ve Mozaik Müzesi Projesi'', Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in talimatıyla hızlandırılarak hayata geçirildi.

- ''Türkiye'nin en büyük müze kompleksi" Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, Kültür ve Turizm Bakanlığının en prestijli projelerinden biri olarak kabül edilen Haleplibahçe Müze Kompleksinde sona doğru yaklaşıldığını ve çalışmaların devam ettiğini söyledi. Müzelerin inşaatında dış cephenin yüzde 80, iç mekanlarda ise tesisatların bitim noktasına geldiğini ifade eden Ercan, çalışmalarda teşhir ve tanzim çalışmalarına yoğunlaştıklarını belirtti. Mevcut müzedeki eserlerinde 3 aya kadar komplekse taşınmaya başlanacağını ifade eden Ercan, burayı gezmek isteyen ziyaretçilerin geniş bir zaman ayırması gerektiğini vurgulayarak, "Haleplibahçe Müze Kompleksi toplam metre kare olarak Türkiye'nin en büyüğü diyebiliyoruz. Yani müze kompleksi olarak Türkiye'de 200 dönümlük bir müze yok. Şimdi bizim toplam alanımız 200 dönüm kadar devasa bir alan, bunun 30 dönümü Arkeoloji Müzesi'nin kapalı alanını oluşturmaktadır" dedi.

Müze kompleksinin içerisinde yer alan mozaikler bölümünde de üst ürtüde çalışmaların devam ettiğini aktaran Ercan, şunları kaydetti: "Daha öncede ziyaretçilerimizin gezdiği ve beğeniyle gördüğü mozaikler bölümünde de çalışmalar devam ediyor. Üst örtü bitmek üzere. Üst örtü bittikten sonra orada da mozaikler basit bir restorasyondan geçirilip ziyarete açılacak. Arkeoloji müzesi, Arkeo park ve mozaik müzesi burası tam bir bütünlük oluşturacak ziyaretçiler oradanda Şanlıurfa kalesi ve Balıklıgöl'e geçecekler."

- ''Bakanlarda yakından takip ediyor' Projenin bulunduğu alanın kentin önemli tarihi alanlarından Balıklıgöl, Urfa Kalesi ve oteller bölgesine yakın olduğunu hatırlatan Ercan, ''Böyle bir yerde olması, ziyaretçi sayısına çok yararlı olacağı ve gelen turist sayısında da artış olacağı düşüncesindeyiz'' dedi. Projenin hayata geçirilmesi için şu anda hiçbir engelin kalmadığını dile getiren Müze Müdürü Ercan, ''Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'de konuyu yakından takip ediyorlar. Müzedeki çalışmaları biran önce tamamlayarak ziyaretcilere açmak istiyoruz. Çalışmalara destek vermek amacıyla Bakanlığımızdan 7 kişilik bir ekip geldi. Bu arkadaşlarla birlikte teşhir ve tanzim konusunda gerekli düzenlemeleri yapıyoruz" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA