Maç olmadığı zamanlarda böyle kullanılacak

Çevre Bakanlığı'nın yönetmeliğine göre spor etkinliği ya da maç olmadığı günlerde atıl duran statlar; otopark, alışveriş merkezi, sosyal alan olarak kullanılacak.

Maç olmadığı zamanlarda böyle kullanılacak
Maç olmadığı zamanlarda böyle kullanılacak
GİRİŞ 09.09.2013 02:50 GÜNCELLEME 09.09.2013 13:52
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirlerin otopark ve sosyal tesis sorununu çözmek için harekete geçti. Bakanlığın Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile hem şehirlerdeki park sorununun çözülmesi hem de vatandaşa daha fazla sosyal, kültürel ve alışveriş alanı açılması hedefleniyor.

Kentsel alanın parçası

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, yapılacak yeni statlar ve spor tesisleri kentsel alanın parçası haline gelecek şekilde maç ve diğer faaliyetlerin dışındaki günlerde otopark, sosyal-kültürel tesis, lokanta, pastane ve alışveriş merkezleri olarak da kullanılabilecek. Örneğin bir stadyumda cumartesi günü maç varsa kalan günlerde atıl bekleyen yerler otopark ve alışveriş birimi olarak hizmet verebilecek.

Yeni yapılacak 19 stattan başlıyor

Yönetmeliğin hükümleri öncelikli olarak Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan 19 stat için uygulanacak. Stadyumların yılın çoğu gününde kullanıldığına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, stadyum alanlarında, uygulama imar planı kararıyla, spor ve sporcular ilişkin tesislerin yanı sıra açık ve kapalı otopark, idari, sosyal ve kültürel tesisler, lokanta, pastane, alışveriş birimlerinin yapılabileceğini söyledi. Üst düzey bir Bakanlık yetkilisi "Ayrıca stadyum tescile konu edilmemek kaydıyla proje bütünlüğü içinde yol ve meydanların altını da kapsayabilen kentsel hayatın sürekli kompleksler haline dönüştürülmesi sağlanabilecek" dedi.

Havuzlar emsal değere dahil edilmeyecek

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, çöp ayrıştırma bacaları, su depoları, su sarnıcı, gri su toplama havuzu ve kojenerasyon üniteleri, avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergolalar, zemin terasları ile açık ve kapalı otoparklar taban alanı ve emsal hesabına dahil edilmeyecek. Özel çevre koruma alanları, kıyılar, sit alanları ve orman alanları gibi korunan alanlara ilişkin planlarda emsal, taban alanı kat sayısı, yapı yaklaşma mesafeleri ve kat adedi belirlenmeden uygulama yapılamayacak, ruhsat düzenlenemeyecek. Bütün yapılarda yangın, deprem, ısı ve su yalıtımı, çevre ve enerji verimliliğine ilişkin mevzuatın gerektirdiği tedbirlerin alınması zorunlu olacak.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 5
  • Hiçkimse 10 yıl önce Şikayet Et
    Bir FİKİR..STAD ların ALTINA ve ÜSTÜNE ,KAT KAT OTOPARK YAPILARAK,Fiyatıda UYGUN tutularak HEM GELİR edinilir,hemde gittikçe artan PARK sorununa çözüm için bir ADIM atılmış olabilir... özellikle ŞEHİR ORTASINDA OLAN STADLAR için..ÖRNEĞİN CAMİLERİMİZ, 5x20 dakika dışında kalan zamanda neden ATIL ? Daha önceleri ADETA şehir MECLİSİ gibi işlev görürdü OYSA.Mesela buralarda -EDEBE,ÖRTÜNME ve ABDESTE riayet şartıyla- TALEBELERE ETÜT veya BAŞKA ÖĞRENİM,EĞİTİM amaçlı kullanılabilir.30 ve 40 lı yıllarda c-h-p nin yaptığı gibisini KASTETMİYORUM TABİKİ ! Üzerine düşünürsek ,DAHA ne fikirler bulunabilir.Tabi SULANDIRIP İBADET FONKSİYONUNU YOK ETMEMEK şartıyla.. Hem böylece ÇOCUK ve GENÇLERİMİZ, ÖNÜNDEN geçmekten başka, belkide anca ÖLÜNCE MUSALLAYA geldikleri CAMİYİ yakından tanımış ve SEVMİŞ olurlar..
    Cevapla
  • hasan basri 10 yıl önce Şikayet Et
    istek öneri çok güzel . çevrede yoksul göçerler geliyor iş aramaya çorbo servisi çay verilirse iyide olur
    Cevapla
  • dudu durdu 10 yıl önce Şikayet Et
    çimlere araba mı park edilecek. saçma bir şey. yeşil alan diye statlarla mı avunacağız. binaları üst üste yığmanın ne alemi var. hem çok katlı hem içiçe. doğru düzgün çözümler getirin. şehircilik bakanlığının anladığı şehircilik bu mu? ek olarak millet yamuk yumuk binalarını yıkıp yerine yine yamuk yumuk binalar yapıyor. bu mu dönüşüm? mahalleler neden siteye dönüştürülmüyor? neden otopark zorunlu değil neden yeterince yeşil alan yapılması zorunlu değil de balkonlara çatılara konan bitkilerle yeşil alanmış görüntüsü verilmeye çalışılıyor. istanbulu en çok gündemde tutan parti neden istanbulun silüteini bozdu. neyse parasını verelim traşlansın o bina. devletin buna gücü yetmiyor mu? haliçteki köprü neden herkesin uyarısına rağmen yapıldı? istanbula uygun olmayan projeleri neden yapıp duruyorsunuz? biraz halka nefes alacak yer de yapın. e6ya sıfır nerdeyse yolun üzerine inşaat yapılmış yine. buna kim onay veriyor?
    Cevapla
  • kemal karar 10 yıl önce Şikayet Et
    BİR ÖNERİ.... Seçim zamanı mitinler de statlarda yapılabilir... hem yollar kapanmaz hem de güvenlik açısından daha uygun diye düşünüyorum...
    Cevapla
  • inatci sevdalim 10 yıl önce Şikayet Et
    hee bencede, hele bana göre tamamen atıl yer.... Piknik alanı olarak da kullanılabilsin. millet mangalın tadına varır :)
    Cevapla