Dönüşüm komşuluk ilişkilerini vurdu

MOM Yapı Glow3 Satış ve Pazarlama Müdürü Gaye İntepe, kentsel dönüşüm sürecinde kırk yıllık dostluk ve komşuluk ilişkilerinin zarar gördüğünü belirtti..

Dönüşüm komşuluk ilişkilerini vurdu
Dönüşüm komşuluk ilişkilerini vurdu
GİRİŞ 09.09.2013 09:38 GÜNCELLEME 09.09.2013 09:38

İstanbul'da kentsel dönüşüm rüzgârı son hızla esmeye devam ediyor. Özellikle Bağdat Caddesi ve Kadıköy civarındaki riskli binaların yıkılarak yeniden inşa edilmesine yönelik çalışmalar hız kazandı.

Riskli ve eski binaların yenilenmesinin olası bir Marmara depremine karşı büyük önem taşıdığını belirten MOM Yapı Glow3 Satış ve Pazarlama Müdürü Gaye İntepe, kentsel dönüşüm sürecini değerlendirdi. Kırk yıllık dostlukların ise bu süreçten zarar gördüğünü söyleyen İntepe, "Bölgede daire sahibi olan özellikle yaş ortalaması yüksek kişiler, alıştıkları sokak ve mahalleden ayrılmak istemiyor" dedi.

Kentsel dönüşüm sürecinin mahalle kavramı ve komşuluk ilişkilerini değiştirebileceğini anlatan İntepe,   "Bağdat Caddesi ve Kadıköy'deki riskli binalar, müteahhitlerin yeni gözdesi. Uzun süredir bölgenin sakini olanlar ise hem alıştıkları sokaktan ve mahalleden ayrılmak istemiyor hem de yıllardır o mahallelerde birlikte yaşadıkları komşularından" diye konuştu.

'Kırk yıllık dostluklar bozulacak'

Kentsel dönüşüm süreci öncesinde müteahhitlerin en çok üst katlardaki dubleks dairelerle ilgilendiğini, son zamanlarda ise bakışların alt katlara çevrilerek her binanın altına yapılacak ticari alanlara dikildiğini söyleyen İntepe, "Bu durumda da binaların alt katlarındaki daire sahipleri, verilen daireye razı olmak ya da yasa gereği dairesini bakanlığın belirlediği rayiçten satmak zorunda bırakılıyor" dedi.

İntepe, şunları söyledi:

"Bu rant kavgasının kurbanları ise, yıllardır bakkala giderken komşusuna 'Size bir şey lazım mı?' diye soran, yazlığa gittiğinde komşusunun çiçeklerini sulayan, kedilerine mama veren komşular oldu. Ne yazık ki, 'eski komşuluklar kalmadı' diye şikayet edenler, evini değil komşularını bırakamayanlar, bu değişim sürecinin kurbanı oldu ve kentsel dönüşüm kırk yıllık dostlukları vurdu."

KAYNAK: MİLLİYET