Halkalı Gümrük Müdürlüğü taşınıyor

Büyükçekmece'de, yap-işlet-devret modeli ile inşa edilecek Halkalı Gümrük Müdürlüğü yeni tesislerinin (lojistik merkezi) temeli, 17 Eylül Salı günü törenle atılacak.

Halkalı Gümrük Müdürlüğü taşınıyor
Halkalı Gümrük Müdürlüğü taşınıyor
GİRİŞ 12.09.2013 14:05 GÜNCELLEME 12.09.2013 14:05

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'den Avrupa ülkelerine kara ve demiryolu ile taşınan eşyanın büyük bölümünün gümrük işlemlerinin Halkalı Gümrük Müdürlüğünden yapıldığını, geçen yılki 152 milyar dolarlık toplam ihracatın 21 milyar doları, 237 milyar dolarlık toplam ithalatın da 17 milyar dolarının buradan gerçekleştirildiğini belirtti.

Halkalı Gümrük Müdürlüğünün şehir içinde kalması nedeniyle trafiğin bu durumdan olumsuz etkilendiğini ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:

"Buraya gelen ve giden TIR'ların gümrük sahasına giriş ve çıkışlarında fiziki koşullar ve gümrük sahasının yetersizliğinden kaynaklanan olumsuzlukların yanı sıra bu taşıtların şehir trafiğine çıkış saatlerine ilişkin taşıyıcı firmalarla ilgili şikayetlere neden olmaktadır. Bu olumsuzlukların bertaraf edilebilmesi ve artan ithalat-ihracat işlemlerinin daha hızlı ve kaliteli gümrük hizmet sunumu ile sağlanabilmesi amacıyla Halkalı Gümrük Müdürlüğünün İstanbul dışında uygun bir güzergah üzerine taşınması ihtiyacı doğmuştur."

Yazıcı, Halkalı Gümrük Müdürlüğünün Büyükçekmece'ye taşınması ile hizmet kalitesinin artırılması, ülkenin imajının olumlu yönde değişmesi, gümrük kontrollerinde etkinliğin artırılması ve dış ticaretin olumlu yönde gelişmesinin beklendiğine işaret ederek, yeniden yapılandırılıp hizmete sokulacak gümrük kapısı için bütçeden hiçbir kaynak ayrılmadığını bildirdi. Yazıcı, "Halkalı Gümrük İdaresinin, yeniden yapılandırılacak gümrük tesislerine taşınması ile bütün ithalat ve ihracat gümrük hizmetlerinin topluca karşılanacağı bir lojistik üs haline gelecektir" ifadesini kullandı.

- Bir yılda tamamlanması planlanıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden (TOBB) yapılan yazılı açıklamada da temel atma törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri, bürokratlar ile oda ve borsa başkanlarının katılacağı bildirildi.

Açıklamada, TOBB iştiraklerinden olan Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret AŞ (GTİ) tarafından yapılacak yeni gümrük kompleksinin, toplam 215 bin 834 metrekare gümrüklü alan ve 64 bin 676 metrekare kapalı alana sahip olacağı belirtildi.

GTİ'nin bugüne kadar Habur, Cilvegözü, Kapıkule, Sarp, Hamzabeyli ve Nusaybin gümrük kapılarını modernize ederek hizmete sunduğu hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye'nin dış ticaret hacminin her yıl büyümesi, 2023 yılı ihracat hedefinin 500 milyar dolar ve dış ticaret hacmi hedefinin ise 1 trilyon dolar olması, orta ve uzun vadede Halkalı Gümrük Müdürlüğünün önemini bir kat daha artırdı. Bu vizyon kapsamında, dış ticaretimizin yıllık yaklaşık 40 milyar dolarının gerçekleştirildiği yeni Halkalı Gümrük Müdürlüğü Tesislerine ait yatırımların bir yıl içinde tamamlanması planlandı.

Modernizasyon sonrası Halkalı Gümrük Müdürlüğü Tesisleri; x-ray araç ve kargo tarama sistemleri, araç plaka okuma sistemleri, kartlı geçiş sistemleri, kapalı devre kamera sistemi, elektronik kantarlar ve benzeri yenilikleri içeren modern teknik bir alt yapı, depolama alanları, taşımacılık sektörü firmaları için ofis alanları, restoran, banka, sigortacılık gibi hizmetlerinin sunulduğu, kullanıcıların her türlü ihtiyacının karşılanacağı tesislere kavuşacak."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL