Binanızı 5 adımda yenilemenin yolları

Binasını Kentsel Dönüşüm yasasından faydalanarak yapmak isteyenler beş adımla kimseyi beklemeden yapabilirler.

Binanızı 5 adımda yenilemenin yolları
Binanızı 5 adımda yenilemenin yolları
GİRİŞ 24.09.2013 14:44 GÜNCELLEME 24.09.2013 14:44

Mayıs 2013'te kanunlaşan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Bina ve Alanların Dönüştürülmesi Yasası yani halkın söylediği şekli ile Kentsel Dönüşüm bu ülkede yaşayan her bireyi yakından ilgilendiriyor , ilgilendirmesi de gerekiyor.

Kendi canını hiçe saysan da canından çok sevdiğin insanlar için sağlıklı, afetlere dayanıklı  evlerde oturmak önemli. Bu nedenle  6306 sayılı Kentsel Dönüşüm yasasını iyi anlamak, yasanın bize sunduğu olanakları, faydalarını iyi idrak etmeli.

Binasını Kentsel Dönüşüm yasasından faydalanarak yapmak isteyenler beş adımla kimseyi beklemeden yapabilirler.Kentsel Dönüşüm ve Gayrimenkul uzmanı Hatice Kolçak o 5 adımı açıkladı...

1.Adım:

Binanızı yenilemeyi düşünüyorsanız ilk işiniz bağlı olduğunuz belediyeye gitmek olsun.. Bağlı olduğunuz belediyeye tapunuz ile müracaat ederek bugünkü koşullarda binanın mevcut imarını öğrenmeniz gerekir..Bakalım mevcut imar durumu bina yenilendiğinde sizi kurtarıyor mu? Kurtarmıyorsa bazı önlemler almalısınız. İçinde oturduğunuz bina 10 katlı ancak mevcut imar 8 kat veriliyor olabilir. Hiç bilmiyordunuz ama binanın kaçak yapılmış bölümleri var gibi mevcut oturduğunuz bina ile bina için verilen imar sizi şaşırtabilir. Nişantaşı'nda birçok bina zamanında yapıldıkları şekli ile bugünkü koşullarda kat çıkamıyorlar. Örneğin on katlı bina riskli bina raporu almış ama yapıldığında sekiz kat çıkabiliyor. Bu durumda iki kat kayıp, iki kat maliki mağdur. Böyle durumlarda yıkıp yapmak yerine bina güçlendirme yapılabiliyor ve mağduriyet önleniyor.

Risk raporu başvurusu yapmadan önce binanın mevcut imar durumunu öğrenmek en önemli adım. Nitekim bu yola bir kere girdiğinizde süreç başlar ve geri dönülemez bir yola girersiniz. Binanız çürük çıkar ise yıkımı size verilen 60gün içinde yapmazsanız yetkili kurumlar bu yıkımı yapmak durumunda kalabilirler.

2. Adım

Binayı yenilemek için ikinci adım binanın sağlam olup olmadığını öğrenmektir. Bunun için risk raporu almak gerekir. Risk raporunu ise sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetki verdiği lisanslı kuruluşlar vermektedir.Bu kuruluşların tam listesi Bakanlığın http://www.csb.gov.tr web sitesinde mevcut. Web sitesine girdiğinizde Kentsel Dönüşüm sayfasında arama butonu ile istediğiniz il ve bölgede lisanslı kuruluşu arayıp bulabilirsiniz.

Bulduğunuz lisanslı kuruluşa müracaat etmek için binada ki kat maliklerinden sadece bir kişinin elindeki daire  tapusu ile başvurması yeterli.6306 sayılı Kentsel Dönüşüm yasasına göre başvuruda bina ortak kararı, çoğunluk gerekli değil.

3.Adım

Lisanslı kuruluşun binanızda yaptığı sağlamlık testleri sonucunda  verilen risk raporu  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne iletilir. Rapor da binanız riskli, sağlam yada güçlendirilmeli diye sonuçlandırılmıştır.Rapor sonucu bağlı olduğunuz tapuya bildirilir ve tapu ya şerh düşülür sizede tebliğ edilir.

4.Adım

Risk raporunun kat maliklerine tebliğ edilmesini müteakip kat malikleri toplantıya çağrılır. En az 2/3 çoğunlukla toplanır ve bina ortak karar protokolü imzalanır(ancak varsa rapora itiraz hemen yapılmalıdır. İtiraz komisyonu 2 hafta içinde sonuçlandırıyor).İmzalanan bina ortak karar protokolü ile Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne başvuru yapılır.

Bakanlığın mal sahipleri ve kiracılar için verdiği kira, taşınma, düşük faizli bina yapım yada bina güçlendirme kredisi için de başvuru yapmayı unutmayın. Başvurular Kentsel Dönüşüm İl müdürlüklerine yapılıyor. Çoğu kiracı yardım alabileceğini bilmiyor.

5.Adım

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne başvuru sonrası size verilen süre içinde bina yıkımını gerçekleştirmeniz gerekiyor. Kentsel Dönüşüm sürecine giren bir bina risk raporunu çürük almış ise geri dönülemez bir yola girmiştir verilen süre içinde yıkım gerçekleştirilemezse yetkili makamlar tarafından yıkılması sağlanır. Arsa haline gelen gayrimenkul yeniden yapılması için mevcut imarına göre tekrar ruhsatı alınarak inşa edilir.

Önerim binanıza risk raporu almaya karar verdiğiniz anda müteahhitlerle görüşmeye başlayın. Hatta mümkünse rapordan önce..

KAYNAK: EMLAKOFİS