7 yıldır kira vermeyen Koç'a haciz sinyali

Arazisi 8 yıl önce Orman Bakanlığı'na geçmesine rağmen Koç Üniversitesi sadece 1 yıl kira ödedi. Bakanlık şimdi ‘Ya öde ya çık' demeye hazırlanıyor.

7 yıldır kira vermeyen Koç'a haciz sinyali
7 yıldır kira vermeyen Koç'a haciz sinyali
GİRİŞ 30.09.2013 09:43 GÜNCELLEME 30.09.2013 12:38
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Orman Bakanlığı, kira ödemeyen Koç Üniversitesi'ne haciz ya da tahliye işlemine hazırlanıyor. 1995 yılında Koç Üniversitesi'ne tahsis edilen alan, 2005 yılında İdare Mahkemesi'ne açılan dava sonucunda Orman Bakanlığı'nın mülkiyetine geçti. Bu tarihten sonra söz konusu ormanlık alanda 8 yıldır kiracı konumunda olan Koç Üniversitesi'nden alınması kararlaştırılan kira bedeli tahsil edilmediği için son çare olarak haciz ya da tahliye sürecine girilecek. Alınan bilgiye göre Koç Üniversitesi'ni tahliyenin eşiğine getiren süreç şöyle gelişti. 2005 yılında açılan dava sonucu arazinin kullanımı Orman Bakanlığı'na geçti. Bunun üzerine bakanlık, Koç Üniversitesi'nden bu alanı boşaltarak binaları teslim etmesini istedi. Ancak üniversite bu talebe itiraz ederek İstanbul İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Üniversitenin davayı kazanması üzerine boşaltma ve tahliye durduruldu. Bunun üzerine Bakanlar Kurulu'nda Orman Bakanlığı'nın talebi üzerine ‘Koç Üniversitesi'nden kira alınarak alanda kalması' kararlaştırıldı. Arazinin kiralık statüsünde değerlendirilmesinin ardından Koç Üniversitesi'nden kira bedelini ödemesi istendi.

KİRA BEDELİ EN AZ 20 MİLYON LİRA

Ancak elde edilen bilgiye göre üniversite 2005 yılından bu yana sadece 2012 yılına ait kira bedelini ödedi. 8 yıllık süre içerisinde sadece bir yıllık kira bedelini ödeyen üniversitenin kira bedelini ise 500 bin TL olarak kendisinin belirlediği belirtildi. Hem kira bedelinin düşük gösterilmesi hem de uzun yıllar ödenmemesi üzerine Orman Bakanlığı, ekspertiz incelemesi sonucu kıymet araştırması yaptırdı. Buna göre arazinin yıllık kira bedelinin ortalama 20 ile 30 milyon TL olduğu ortaya çıktı.

BAKANLIK'TAN HACİZ SİNYALİ

Uzman incelemesi sonrası gerçek kira bedelinin ortaya çıktığı Koç Üniversitesi arazisinin biriken kira borcunun ödenmesi için üniversite ile irtibata geçildi. Belirlenen kira bedeli üzerinden, 2006 yılından itibaren yıllık kira bedelini Koç Üniversitesi'nden talep eden Orman Bakanlığı'nın, ödemenin henüz gerçekleşmemesi nedeniyle haciz ve tahliye işlemine başvurmaya hazırlandığı öğrenildi.

Konuyla ilgili irtibata geçtiğimiz Orman Bakanlığı yetkilileri de "Bir taşınmazın kira bedelinin ödenmemesi durumunda uygulanacak prosedür neyse o uygulanır. Yetkililer takibini yapar" diye konuştu.

ARAZİNİN İMAR İZNİ YOK

Sarıyer sınırları içerisindeki orman arazisi 1995'te 49 yıl süre ile Koç Üniversitesi'ne ön izinle tahsis edildi. Aynı yıl araza ‘Doğal Sit' olarak ilan edildi. Koç'un itirazı üzerine 1997'de Koç Üniversitesi'nin de içinde bulunduğu bölge, Bahçeköy Belediye Meclisi ve İstanbul İl İdare Kurulu'nun Bayındırlık Bakanlığı'na yaptıkları teklif üzerine, Büyükşehir Belediyesi sınırları dışına çıkarılarak Bahçeköy Belde Belediyesi sınırlarına alındı. Bu şekilde bu alandaki planlama yetkisi belde belediyesine verildi. Öte yandan alınan bilgilere göre Koç Üniversitesi'nin bulunduğu alanın imar izninin de bulunmadığı ve üniversiteye tahsis edildiği dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı itirazın da sonuçsuz kaldığı öğrenildi

KAYNAK: STAR GAZETESİ
YORUMLAR 11
  • başbuğ oğuzhan 10 yıl önce Şikayet Et
    kira ücreti. koç holding gezi olaylarına destek vermese idi yine bedava oturmaya devam edecekti. kim hükümete karşı muhalefetlik ediyorsa onu bitirmek için her türlü yol deneniyor. 7 yıl kira vermiyorsa neden 7 yıl önce başlanmadı gezi olaylarından sonra kira vermediği ortaya çıktı. bunlar hükümetin karşı tarafı vur bitir takdigi. bu duruma kim inanır. akıllı adam kadir inanır. ne kadar akıllıysa.
    Cevapla
  • vknyalcin 10 yıl önce Şikayet Et
    Devlet, Devletin olmayan yerden nasıl kira alacak!!!. Araştırmadan haber yapıyorsunuz. Koç üniversitesinin üzerinde bulunduğu arazi devlete de ait değildir. Şuan koç üniversitesi işgalci durumundadır. Devletinde hiç bir hakkı söz konusu değildir. Yani devlet (Süleyman Demirel) kendisinin olmayan bir mülkü gasp edip Koç ailesine burayı peşkeş çekmiştir. Bir zamanlar Muz Cumhuriyetinden farkımız yokmuş.
    Cevapla
  • tufangurler 10 yıl önce Şikayet Et
    ÇOKKKKKK GÜZELl. Devletin arazisinde beleşe oturanların hepsini def etsinler okul hastane üniversite bakkal kırtasiye ne olursa olsun kapatsınlar parasını vermiyorlarsa gitsinler yerleri yoktur.. benm asgari ücret ile çalışan vatandaşımın üç kuruş maaşında vergi kesilecek benim köşedeki bakkalımın sattığı yumurtudan bile vergi kesilecek parayı neye harcıyacaklarını şaşırmış olanlar bu ülkenin gelişmesini hiç bir zaman istemeyenler almanyadan 10 marka aldıkları ülkemizdei 40 marka satanların gereği yoktur vatandaşımızın cebindeki üç kuruşa göz dikenlerin gereği yoktur.Bir arkadaşımız demiş çok para haramsız olmaz diye çok doğru söylemiş, AKP hükümeti gelmiş olmasaydı şuanda otelde insanlar yanıyor olurdu belki yada asker darbe yapardı yada İMF kimin kaç ekmek yeme hakkı var ona karar verdi
    Cevapla
  • and 10 yıl önce Şikayet Et
    dev arazi bedava . karşılıksız bedava oturması hayret verici bir talebe 40,000.tl ödüyor.
    Cevapla
  • bgungor 10 yıl önce Şikayet Et
    Devletin kaymağını yiğenlere. Yılarca kamuda kullanılan her yüz aletten 99 unu kim satmış kimin tarafından satılmış veya aracı olarak katılmış diyorlar,e çok para haramsız olmaz,çok laf yalansız olmaz ata sözü size neyi hatırlatıyo
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle