150 yıllık rüya bu bölgelerde fiyatları uçuracak!

150 yıllık rüya projenin tam anlamıyla gerçeğe dönüşmesine 26 gün kaldı. Saatlerce süren trafik çilesinden bunalan İstanbullular sabırsızlıkla projenin hayata geçmesini bekliyor. Projeyi sabırsızlıkla bekleyenler sadece seferi İstanbullular değil. Projenin güzergahında yer alan bölgelerdeki mülk sahiplerini de şimdiden heyecan sardı. Çünkü tarihi açılış ile gayrimenkul fiyatları da uçuşa geçecek...

150 yıllık rüya bu bölgelerde fiyatları uçuracak!
150 yıllık rüya bu bölgelerde fiyatları uçuracak!
GİRİŞ 03.10.2013 09:52 GÜNCELLEME 14.10.2013 12:58
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Avrupa ve Anadolu yakası arasında raylı sistem geçişini sağlayacak ilk proje olan Marmaray'ın 9 yıllık bekleyişin ardından açılacak olması gayrimenkul piyasasını şimdiden heyecanlandırdı...

2004 yılında temelleri atılan 150 yıllık asrın projesi Marmaray'da geri sayım başladı. Açılışına 26 gün kalan ve 29 Ekim'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından görkemli bir tören eşliğinde açılacak olan proje ile birlikte İstanbul'un trafik yükü de büyük oranda hafifleyecek.

Denizin altından iki kıtayı birbirine birleştirecek olan ve bünyesinde birden fazla ilki barındıran 5 milyar dolarlık tarihi proje ile günlük 1,2 milyon yolcu trafiğe takılmadan çok kısa bir zaman içerisinde bir kıtadan diğer bir kıtaya rahatlıkla ulaşabilecekken,  boğazı denizin altına gömülen tünellerin içinden geçmenin de heyecanını yaşayacak.

Halkalı - Gebze arasında doğrudan bağlantılı bir şekilde çalışacak olan sistem zamanla hayata geçirilecek olan diğer projeler ile de entegre olacak. Öncelikle aktarmalı bağlantılardan hali hazırda faaliyette olan Kadıköy-Kartal  Metrosu ve Kabataş-Eminönü-Zeytinburnu tramvayı ile entegre olacak sistem daha sonra yapımı devam eden Yenikapı -Taksim-Şişli- 4.Levent -Ayazağa, Yenikapı - Bağcılar-İkitelli, Yenikapı - Otogar - Bağcılar, Üsküdar - Ümraniye metrosu ile de bütünleşmiş olacak.

Açıldığında İstanbulluların hayatına çok büyük bir rahatlık getirecek olan proje sadece ulaşım anlamında vatandaşı sevindirmeyecek. Güzergâhı itibariyle binlerce mülk sahibinin de yatırımına değer üstüne değer katacak.

Projenin tam anlamıyla hayata geçmesiyle  birlikte güzergâhlar üzerinde bulunan bölgelerdeki mülk fiyatlarında patlama yaşanacağını ifade eden uzmanlar, daha şimdiden projenin düğüm noktaları diye adlandırılan, Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar'da ev sahiplerinin dairelerini kiraya vermek için Marmaray'ın açılmasını beklediklerine dikkat çekiyor...

TARİHİ ÇEKİRDEK MERKEZ OLACAK

İstanbul adına geç kalmış bir ulaşım projesi olan Marmaray'la birlikte İstanbul'da raylı sistemin ulaşımdaki payının iki katına çıkmasının öngörüldüğünü ve projenin toplu taşımanın teşvik edilmesi adına kilometre taşı özelliği taşıdığını ifade eden Eva Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Yöneticisi Gökçen Taşkın, Marmaray projesinin boğaz geçişinin İstanbul'un tarihi çekirdeği olan Üsküdar ve Tarihi Yarımada arasında inşa edilmesinin de özel bir öneminin olduğuna değinerek, Boğaz geçişinin banliyö hatlarına bağlanmasıyla İstanbul'un tarihi çekirdeğinin ''merkez'' olma kimliğinin de güçleneceği söyledi.

KİRALIK DAİRELER MARMARAY'I BEKLİYOR

Proje kapsamında Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar'ın raylı sistem ve denizyolu bağlantıları açısından düğüm noktaları olduğunu ve bu noktalarda emlak fiyatlarının çevrelerine göre daha çok hareketlenmesinin beklendiğini dile getiren Gökçen, şu anda Üsküdar merkez bölgesinde, yani istasyon çıkışına maksimum 10 - 15 dakika uzaklıkta bulunan mahallelerde mülk sahiplerinin kiralık konutlarını beklettiklerini ifade etti.

YENİKAPI VE SİREKECİ'NİN NASİBİNİ 3 BÖLGE ALACAK

Tarihi yarımada sınırları içerisinde kalan Yenikapı ve Sirkeci bölgelerinde arsa arzının kısıtlı olduğunu ve yeni konutların ya da markalı konutların az rastlandığına dikkat çeken  Gökçen, bu bölgeye en yakın markalı konutların Yedikule, Zeytinburnu ve  Bakırköy hattında yer aldığını o yüzden Kazlıçeşme istasyonuna yakınlığı sebebiyle bu bölgelerde de artış beklendiğini aktardı.

EMLAK HAREKETLERİ ENTEGRE İLE YAŞANACAK

29 Ekim 2013'te projenin "Boğaz geçiş" etabı olarak bilinen Kazlıçeşme - İbrahimağa arasındaki istasyonların devreye gireceğini, bu istasyonların diğer bölgelerle entegrasyonun da zamanla sağlanacağını ifade eden Gökçen, bu sebepten ötürü Marmaray projesinin doğrudan bağlantılı olduğu hatlar üzerinde yer alan Kartal, Maltepe, Gebze, Pendik, Zeytinburnu, Ataköy, Yeşilköy, Halkalı, Küçükçekmece, Florya gibi ilçelerdeki emlak fiyatlarının zamanla artış göstereceğini belirtti.

MARMARAY YENİ PROJELERİ ETKİLEYECEK

İlk etapta boğaz geçiş bölgesinde belirtilen istasyonların çevresindeki yerlerin birim  metrekarelerinde artış beklendiğini aktaran Gökçen, halihazırda oldukça lüks markalı konutların yer aldığı Kazlıçeşme - Yedikule bölgesindeki Yedikule Konakları, 16/9, Ottomare Suits, İstanbul Veliefendi, Sahil park, The İstanbul Residence, Bakırköy 46 ve Real İstanbul gibi markalı konutlarda birim metrekare değerlerindeki genel aralığın 5 bin TL ile 7 bin 500 TL arasında değiştiğini ancak bölgede yer alan markalı projelerin yöneticileri ile yapılan görüşmelerde Marmaray projesinin açılışına yönelik belirlenen bir fiyat politikası olmasa da periyodik dönemlerde yapılan fiyat değişikliklerinde mutlaka projenin hayata geçmesinin etkili olacağının kendisine ifade edildiğini söyledi.

SİRKECİ VE ÇEVRESİNDE DÜKKÂN KİRALARI ARTACAK

Projenin direkt bağlantılı olduğu bölgelerden birisi olan Yenikapı - Sirkeci bölgesinin konut bölgesi olmadığını ve üzerlerinde tarihi yarımadanın kısıtlı yapılaşma şartları bulunduğunu o yüzden de bu bölgedeki konut piyasasının ilk etapta tepki vermesinin beklenmediğini dile getiren Gökçen, ancak Sirkeci ve çevresinde yer alan eski iş hanları ile cadde üzerinde yer alan dükkânların kira ve satılık fiyatlarında çok ciddi bir artışın gerçekleşeceğini söyledi.



HER YOLCU YENİKAPI, SİRKECİ VE ÜSKÜDAR'A UĞRAYACAK

Gökçen, Sirkeci -Yenikapı ve Üsküdar bölgesinin ilerleyen birkaç yıl içerisinde İstanbul'un transfer merkezi konumunda çok önemli bir rol oynayacağını ifade ederek, özellikle iki yaka arasında raylı sistemle yolculuk edecek olan bir kişi hangi noktadan yolculuğuna başlamış olursa olsun mutlaka Yenikapı, Sirkeci ya da Üsküdar istasyonuna uğramak durumunda olacağını söyledi.

ÜNİVERSİTELİLERİN TERCİH NOKTASI

Projenin Anadolu Yakası'ndaki ilk durak noktası olan Üsküdar merkez bölgesindeki kiralık konutların Avrupa Yakası'na oranla daha uygun olduğu bu yüzden de üniversite öğrencileri tarafından tercih edildiğini dile getiren Gökçen,  satılık daire noktasında ise Üsküdar merkezde yeni ve markalı konutlara rastlanmağını ifade ederek merkeze yürüme mesafesindeki tek proje olan Üsküdar Prestij Park'ta fiyatların şimdiden 1 milyon 500 bin Euro'ya ulaştığına dikkat çekti.

UYANIK EV SAHİPLERİ YÜZDE 15 İÇİN BEKLEYİŞTE

Marmaray projesinin Üsküdar'da etkileyeceği gayrimenkullerin daha çok kiralık konutlar olduğunu ve şu anda merkez bölgesinde kiralık konut bulunmasında sıkıntılar yaşandığı ifade eden Gökçen sözlerini şöyle sürdürdü; ''Bunun sebebi mülk sahiplerinin projeyi beklemesi ve üniversitelerin açılmasıyla konut ihtiyacının ortaya çıkması şeklinde sıralanabilir. Üsküdar merkez bölgesinde 100 m2'lik bir dairenin güncel kirası 900 - 1.500 TL arasında değişmektedir. Manzara unsuru devreye girdiğinde kiralar 3.000 TL'yi bulmaktadır. Projenin açılmasını bekleyen mülk sahiplerinin bir süre talepleri biriktirmesi ve talepler doğrultusunda hareket etmesi beklenmektedir. Ancak uzun bir süre emlak piyasasının hareketlenmesini bekleyen mülk sahiplerinin kira fiyatlarına en az %10 - %15 arasında bir zam yapacaklarını öngörüyoruz"

KARTAL VE MALTEPE'YE DİKKAT!

19 ayda yüzde 30 artış oldu

Kadıköy - Kartal metrosunun açıldığı tarihten itibaren 19 aylık bir süreçte Kartal - Maltepe bölgesinde markalı konutların birim metrekare değerinde %30  oranında artış tespit edildiğini ve bu artışa etki eden faktörlerin Kartal - Kadıköy metrosu, Kartal Adliyesi'nin açılması ve uzun süredir bekleyen dönüşüm projesinde çözüm aşamasına gelinmesi olarak değerlendiren Gökçen,  Marmaray ile İbrahimağa istasyonundan Kadıköy - Kartal metro bağlantısının sağlanacağını ve bu sayede 2013 itibari ile Kartal'dan Kazlıçeşme'ye kadar raylı sistemlerle gidilebileceğini, 2015 yılında ise Halkalı'ya kadar kesintisiz ulaşım sağlanabileceğini ifade ederek, ''Bu durum Kartal bölgesinin çekim gücünü oldukça arttıracağını söyledi.

DEV FİRMALAR KARTAL İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Yaklaşık iki senede %30 prim yapan bölgede markalı konutlarda şu an ki güncel birim metrekare değerlerinin  3 bin ile 5 bin 500 TL aralığında olduğunu aktaran Gökçen, bölgede kentsel dönüşüm sorunlarının çözüldüğünü ve sürecin başladığını sözlerine ekleyerek, "DKY İnşaat, Ege Yapı, İş GYO, Dap Yapı, Fer Yapı, Ağaoğlu gibi markalaşmış firmaların bölgeye yeni yatırımlar yapacağı kesinleşti. Adalet Sarayı ile de ofis sektöründe önemli atılımlar gerçekleştirildi. Kartal kısa sürede çok yol alan bir bölge haline geldi. Hızlı ivme ile yükselişe geçen Kartal bölgesi Marmaray projesi ile de entegre olduktan sonra tam anlamıyla uçuşa geçecektir" dedi.

ÇEKMEKÖY VE SANCAKTEPE'DE FİYATLAR ŞİMDİDEN YÜZDE 20 ARTTI

Marmaray'ın Üsküdar istasyonu ise Üsküdar - Ümraniye metrosu ile bağlantı kurarak Çekmeköy ve Sancaktepe'ye kadar uzanacak. Bu sistem 2016 yılında devreye girecekken metro sebepli hareketlilik daha çok Çekmeköy ve Sancaktepe bölgesinde yaşanmaya başladı. Yeni yatırımlara arsa arzı daha kolay karşılanabildiği için projelerin de daha çok Çekmeköy ve Sancaktepe bölgesinde geliştirildiğini söyleyen Gökçen, bu bölgedeki markalı konutlarda birim metrekare değerlerinin 2 bin 750 TL ile 4 bin TL aralığında değiştiğini ve geçmiş iki seneye oranla yaklaşık %15 - %20 oranlarında artış gösterdiğini belirtti.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 5
  • mevlüt çayır 10 yıl önce Şikayet Et
    Her işte bir hayır vardır.. Evet her işte bir hayır vardır. Bu proje 1-2 yıl önce bitseydi halkımız bu devasa projelere alışır ve sıradanlaşırdı böylece rehavete kapılırdı. Ancak bu projeleri istemeyenleri mahkeme mahkeme geciktirmeleri sayesinde projenin bitimi belediye seçimlerine ve genel seçimlere yakın gerçekleşiyor.Böylece sandıkta kime oy verileceğine ışık tutuyor.
    Cevapla
  • mubinkoçal 10 yıl önce Şikayet Et
    teneke. bu hayal çoktan bitmiş olacaktı ama uskudardan bir kaç teneke parçası çıkınca bizim istemezukçuler 2 yıl ertelenmesıne sebep oldu
    Cevapla
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun R.T.Erdoğana bu 150 yıllık projenin bitmesi akıllara sığacak gibi değil?.... ...zaten görüldüğü gibi yorumlardanda belli oluyor?...istemezükcülerin akılları hala basmıyor?..Muhalefet desen şaşkın? Başbakana başka sebeplerden saldırıyorlar?..EEe kardeşim böyle büyük proje biterse bazı zihniyetlerin beynide biter...gel 29 ekim Gel? muhalefete ,gezici hainlere tüm istemezükcülere kapak olsun!!!
    Cevapla
  • ali celik 10 yıl önce Şikayet Et
    26 güne zor . Tren yollları sökülmüştü daha yenisi yapılmadı.O yollar ne zamana yapılıpta yol açılacak.
    Cevapla
  • levent 10 yıl önce Şikayet Et
    YHT de acilacakti ama. yetismiyor galiba - istanbul Ankara - Istanbul Konya YHT seferleri secimlerden once baslamali - ilk plan 29 ekimde acmakti YHT leri de ama olmadi galiba - en azindan deneme seferleri baslasa
    Cevapla