Müteahhite sertifika programı geliyor

İMKON tarafından müteahhitlere eğitim verilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında müteahhitler için üniversitelerde sertifika programları açılacak.

Müteahhite sertifika programı geliyor
Müteahhite sertifika programı geliyor
GİRİŞ 07.10.2013 16:57 GÜNCELLEME 07.10.2013 17:00

Türk müteahhitlerin son 10 yıldır dünya ölçeğinde başarı yakaladıklarını belirten İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Türkiye'nin Fransa, İngiltere ve Almanya gibi rakipleri geride bırakarak Çin'in ardından ikinci sırada yer aldığınıve bunun ciddi bir başarı olduğunun altını çizdi.

Türkiye'de inşaat sektörünün standartlar olmadan geliştiğini belirten Tellioğlu, "Ülkemizde 300 bine yakın müteahhit var. Ancak müteahhitler arasında büyük farklar bulunuyor. Bir müteahhite bakıyorsunuz tüm standartları oluşturmuş, kurallara uygun inşaat yapıyor, dünya devleriyle yarışıyor, diğer müteahhitin ise hiçbir şeyden haberi yok. Türkiye bu noktada çok disiplinsiz çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu. Tellioğlu, sektördeki en büyük sorunun müteahhitler arasındaki "çürük elmalar" olduğunu dile getirerek, "Çok daha başarılı işler yaparız ama Türk müteahhitlerin yüzde 30'u sektörün kirli yüzü. Bu çürük elmaları ayırt etmemiz lazım. Müteahhitler arasındaki çürük elmalar da eğitimle ayrılacak. Çünkü müteahhitliğin taşıdığı sorumluluklardan habersiz, standartlara uymayan yapıların inşa edilmesi ve siyasi bürokrasinin de bazı durumlarda buna göz yumması nedeniyle çok büyük acılar yaşadık" dedi.

Üniversitelerde müteahhitlik eğitimi verilmesi için çalışma başlattıklarını açıklayan Tellioğlu, bu şekilde eğitimli müteahhitler yetiştirileceğini söyledi.

Türkiye'de müteahhitlik sektöründe dikkat edilmesi gereken başlıkların bir araya getirilmesi ile gerekli müfredatın oluşturulacağını ifade eden Tellioğlu, "Hazırlanan müfredatı ders kitabına dönüştüreceğiz ve üniversitelerle protokol imzalayacağız. Anlaştığımız üniversiteler müteahhitlere ders verecek. Dersler sonunda müteahhitler sınava tabi tutulacak ve başarılı olanlar sertifika alacak. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ile görüştük. İki, üç üniversiteyle daha temasa geçildi. Kentsel dönüşüm seferberliğinin yürütüldüğü bu süreçte projemiz büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.