Çılgın projenin altına bir çılgın proje daha!

Çılgın proje Kanalİstanbul, Türkiye'nin elektrik sorununu çözecek.

Çılgın projenin altına bir çılgın proje daha!
Çılgın projenin altına bir çılgın proje daha!
GİRİŞ 24.10.2013 07:31 GÜNCELLEME 24.10.2013 15:31
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de açıkladığı ve 'çılgın proje' olarak adlandırılan Kanalİstanbul'un Türkiye'nin elektrik ihtiyacının tamamını karşılayacak bir yapıya dönüştürülmesi için proje üretildi.

Kanadalılar'ın derin denizde uyguladığı ve Cebelitarık Boğazı'na kurulması için de çalışmaların başlatıldığı sualtı türbin elektrik santralının benzerinin, Kanalİstanbul'a kurulması durumunda yılda 56 bin megavat/saat elektrik üretilecek.

Türkiye'nin halen kurulu gücü ise 52 bin 300 megavat seviyesinde. Kanalİstanbul'un uzunluğunun 45 ya da 56 kilometre olması planlanıyor. Kanal'a, 625 metre aralıklarla her birinde 175 türbinin olacağı 80 santral, toplam 14 bin türbin taşıyacak. Elektrik üretimi için suyun akış gücünden yararlanılacak.

ENERJİ BAKANLIĞI BİLGİ ALDI

Ekonomist Fikret Bizimcan'ın patentini aldığı proje, Başbakanlık ve bakanlıklara gönderildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları'nın özel ilgi gösterdiği projeyi SABAH'a anlatan Bizimcan, "Açılacak kanalın 45-55 kilometre uzunluğunda, 150 metre yüzey ve 120 metre taban genişliğinde olacağı, derinliğinin de 25 metreyi bulacağı belirtiliyor. Bu durumda, Karadeniz ve Marmara'nın muhteşem alt ve üst akıntı gücü elektrik enerjisine çevrilebilir. Bu sistem her denizde uygulanabilir. Ancak, Kanalİstanbul'a inşaat aşamasında kurulması yatırım maliyetini azaltır" dedi.

TEK BAŞINA YETER

Projenin Türk Patent Enstitüsü'nde Mayıs 2011'de '2011/04331' numara ile patent altına alındığını söyleyen Bizimcan, şöyle konuştu: "625 metrelik mesafeler suyun akış hızını kesmemesi için düşünüldü. 14 bin adet türbin sualtı oluklu olacak. Bunların 80 santral şeklinde kurulması halinde yılda 56 bin megavatlık elektrik enerjisi üretilmesi mümkün. Türkiye'nin şu andaki kurulu gücü 52 bin 300 megavat. Yani bu proje gerçekleşirse Türkiye'nin tüm elektrik ihtiyacını karşılar." Fikret Bizimcan, türbinlerin Türkiye'de yapılmasının da mümkün olduğunu vurgulayarak, "İşin güzel tarafı bu teknoloji denizlerimizde ve akarsularımızda da kullanılabilir" diye konuştu. Bizimcan, projenin Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'ne Başbakan'a sunulmak üzere teslim edildiğini belirterek, "İlgili bakanlıklar projeyi gördü ve olumlu buldu" dedi.

AMAZON KADAR SU AKIYOR

Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na giren üst akıntı suyu miktarı, 2009 ölçümleri ile 260 kilometreküp/ yıl seviyesinde. Marmara'dan Karadeniz'e ise 123 kilometreküp/ yıl su gidiyor. Bizimcan "Karadeniz'den Marmara'ya akan su Tuna Nehri'nden 57 kilometreküp/yıl fazla. Dünyanın en büyük nehri olan Amazon'un 378 kilometreküp/ yıl olan suyunun debisi ile karşılaştırıldığında İstanbul Boğazı'nı dünyanın en önemli nehirlerinin seviyesine getirir" dedi. Bizimcan, kanalın genişliğinin 150, derinliğinin de 25 metre olması durumunda buradan geçecek suyun hızının çok yüksek olacağını vurgulayarak "Bu enerji üretimi için uygun" diye konuştu.

YORUMLAR 31
  • milletin ferdi 10 yıl önce Şikayet Et
    Haberde kurulu güç ve yıllık üretilen enerjinin birbiriyle karıştırılıp tüm Türkiye’ye yeter bir sonuç çıkarılması yanında bir önemli hata daha var. Bitiriş cümlesi işi gerçekten bitirmiş:). Bizimcan son sözünde kanal genişliğinin az olması suyun hızını arttırır demiş. Oysa bu akışkan yataklarının seri bağlanması (yani arka arkaya) durumunda söz konusudur. (Aynı akışkan daha dar yerden ancak hızını arttırarak geçebilir.) Paralel (yani yan yana) bağlanma durumunda akım (burada debi) bölüşülür ve bu bölüşme önceki yorumumda belirtiğim gibi kanalın çok daha aleyhinedir.
    Cevapla
  • gandi.kemal 10 yıl önce Şikayet Et
    YA AĞAÇLAR. KANAL GÜZERGAHINDAKİ AĞAÇLAR KESİLMEYECEKMİ. KESİLENEKSE CHP VE GEZİ KAFALILAR .....İZİN VERİR
    Cevapla
  • milletin ferdi 10 yıl önce Şikayet Et
    Kanal İstanbul değer oluşturur mu? Evet, yeni bir cazibe merkezi oluşturularak hem katma değer oluşturulur, hem şehir rahatlatılır hem de tamamen söz sahibi olacağımız bir su geçişimiz olur.. Ayrıca bazılarının iddia ettiğinin aksine bırakın Devletin para harcamasını istenirse ihale aşamasında bile Devlet para kazanılabilir. Bu imkanlar daha ziyade İstanbul’un potansiyelinden kaynaklanmaktadır. Buna karşı çıkanlar İstanbul’un bu potansiyelini değerlendirmekten yoksun olanlardır bana göre. Yaptıkları Ecevit’in İstanbul yerine yapılacaksa Zap suyuna köprü yapılmalı demesinden bile daha vahimdir. Zira o zamanlar İstanbul’un potansiyeli bu kadar büyük değildi ve netice itibarıyla köprü Devletin kasasından yapılacaktı.
    Cevapla
  • milletin ferdi 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu fikri çok daha önce heyecanla yanıma gelen bir arkadaşım söylemişti. Ben de buna karşın dişe dokunur enerji üretilemeyeceği tahminimi söylemiştim. Zeki Tokat, Muharrem Yıldız ve Anamurlu arkadaşlar doğruları yazmış.. Şu anda bile boğazda enerji üretmek pek fizıbıl değilken boğaza göre kesit alanı çok daha az olacak bir kanalda enerji üretebilmek fizıbıl olur mu? Bir arkadaşım doğru söylemiş akışı boğazla paylaşacaklar diye. Bu paylaşım da elbette kesit alanlarıyla orantılı olacak, boğazınki çok daha büyük olacak. Yağış ve nehir akışları nedeniyle olan akıntı kesit alanlarıyla oldukça orantılı bölüşülürken, Karadeniz ve Marmara Denizlerinin tuzluluk ve sıcaklık farkları nedeniyle olan akıntılar nedeniyle toplam akış artar ama yine de dişe dokunur bir artış olacağını sanmıyorum. Bunun bir nedeni de kanal derinliğinin az olması: Kanal derinliği az olunca dip akıntı ve üst akıntı zıt yönlü olduklarından sürtünme ve hidrodinamik etkilerle birbirlerini oldukça frenleyeceklerdir. Bu da Boğaz ve Kanal akıntı bölüşmesinin -kesit alanı oranlarına göre bile- hiç de kanal lehine olamayacağını göstermektedir.
    Cevapla
  • tarik acikel 10 yıl önce Şikayet Et
    Guzel ve yerinde bir dusunce.. Bir ise girereken enine boyuna dusunerek yapilmasi bence cok daha hisabetlidir. kanal istanbulu yap bitir sonrada, ya sunu soyle yapsaydik,, bak buda fena olmazdi.. niye yapmadik gibi.. durumlar karsilasmaktansa bu sekil proje asamasinda iken.. neler yapabiliriz nelerden yararlanabiliriz diyerek biseyler uretmek cok yerinde birsey. malum az degil 40 50 klm uzunlugunda ve 150 genisliginde ayricada 25 derinlikte bir kanali acmak kolay is degil.. binlerce makine calisacak o kadar tas toprak tasinacak.. buyuk bir yukun altina giriyorsun.. bence daha cok yenilikler yapilmali ,dusunulmeli boyle bir cukuru olustururken cok cilgin ve is goren projeler bu cukurdan cikabilir. ileriye donuk dusunmek lazim. MESALA.. belirli guzergahlara tup gecit yerlestirelebilinir? ayni marmaray gibi ? cukuru actiginda bunu yapmak daha kolay ve daha ekonomik .. su dolduktan sonra akla gelirse bu is epey zahmetli oluyor. elektrik isi ise cook yerinde bir dusunce..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle