Operasyon sırası İstanbul Boğazı'nda!

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın denetimiyle başlayan sahil operasyonu İstanbul Boğazı'na ulaştı.

Operasyon sırası İstanbul Boğazı'nda!
Operasyon sırası İstanbul Boğazı'nda!
GİRİŞ 02.11.2013 06:29 GÜNCELLEME 02.11.2013 06:29

Boğaz'daki gece kulüpleri ve villalar denetim altına alınırken öngörünüm bölgesindeki yapıların imar planlarına aykırı olup olmadığı inceleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın kaçak ve ruhsata aykırı yapılar için başlattığı denetimler sahillerle sınırlı kalmadı. İstanbul Boğazı ön görünüm bölgesini de mercek altına alan ekipler, Boğaz'daki yapıların imar planları kararlarına aykırı olup olmadığını, inşaat alanlarına uyulup uyulmadığını, kat yükseklikleriyle yapıların kullanım fonksiyonlarını incelemeye başladı.

Hürriyet'in haberine göre; Denetimlerde İstanbul Boğazı'ndaki ünlü bir eğlence mekanın yürürlükteki imar planında kamuya açık yüzme havuzu olduğu ancak alanın bunun yerine bir eğlence mekanına dönüştüğü tespit edildi.

İncelemeler sonrası Boğaziçi Öngörüm Kanunu'na aykırı hareket eden yapılar hakkında yıkım kararı ya da yüklü miktarda para cezası verilebilecek.

Denetimler sonunda Bodrum Torba'da toplam 25 bin metrekare inşaat alanına sahip ruhsatsız iki otel için de yıkım kararı çıktı. Kararın tebliğ edildiği otellerde kısa sürede yıkım başlayacak. Bakanlık, kanuna aykırı yapılaşmalara izin verdiği gerekçesiyle Bodrum Belediyesi için de suç duyurusunda bulundu.

ANTALYA '50 METRE'YE TAKILDI

Antalya'da yapılan denetimlerde ise otellerin çoğunlukla Kıyı Kanunu'ndaki ilk 50 metre kriterine takıldığı ortaya çıktı.

Kıyı Kanunu'na göre kıyılarda ilk 50 metrenin reaktif alan, park alanı, spor alanı olarak kullanılması gerekiyor. 50 ile 100 metre arasındaki mesafede ise takılıp sökülebilen günübirlik tesisler yapılabiliyor. Denetimlerde otellerin havuzlarının ya ilk 50 metreyi geçtiği ya da otelin tamamının kıyıyı ihlal ettiği ortaya çıktı. İmar Kanunu Taslağı'na eklenen bir maddeyle kıyıda ve sahil şeridinde yapılacak yapıların projelerinin yakın çevresini kapsayacak silueti İl Estetik Komisyonu'nun değerlendirmesi zorunlu olacak.