Bayraktar: Halk onuı elinin tersiyle sildi

Mamak'taki temel atma töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Eskiden seçim yaklaştıkça herkes 'bir arsa çevireyim, gecekondu yapayım' diyordu. Halkımız bu anlayışı elinin tersiyle itti" dedi.

Bayraktar: Halk onuı elinin tersiyle sildi
Bayraktar: Halk onuı elinin tersiyle sildi
GİRİŞ 19.11.2013 17:07 GÜNCELLEME 19.11.2013 17:24

Bayraktar, TOKİ ve Mamak Belediyesi işbirliğiyle yürütülen Gülseren-Anayurt Kentsel Yenileme Projesi kapsamındaki 2 bin konutun temel atma töreninde, kentsel dönüşümün dünyanın en zor işlerinden birisi olduğunu belirtti.

Demokrasilerde vatandaşların rızasına dayalı iş yapmak gerektiğini dile getiren Bayraktar, kentsel dönüşüm çalışmalarında da halkın rızası ve desteğinin şart olduğunu ifade etti.

Bayraktar, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında cesaret gösteren ve emek veren belediye başkanlarına teşekkür etti.

Mamak'ın kentsel dönüşüm yapılması gereken ilçelerin başında geldiğine işaret eden Bayraktar, şöyle konuştu:

"Eskiden seçim yaklaştıkça herkes 'bir arsa çevireyim, gecekondu yapayım' diyordu. Bu anlayış bitti. Halkımız bu anlayışı elinin tersiyle itti. Çünkü gecekondu yaparsa, kaçak yapı yaparsa mühendislik hizmeti alamayacağını biliyor. Yeni kanundan sonra elektrik de su da bağlamıyoruz. Gecekonduya vereceği parayla daire sahibi olacağını biliyor. Vatandaşların desteği ve duaları oldukça bu çalışmalar katmer katmer artacak."

"Eskiden kaçak yapıya müsade ediliyordu"

Güvenleri ve beklentileri boşa çıkarmayacaklarını vurgulayan Bayraktar, "Geçmişte başkaları, insanımıza tapusu olan, evladına miras bırakabileceği, gerektiği zaman ipotek edip kredi alabileceği, istediği zaman satıp değişebileceği ev yapmak yerine kaçak yapı yapmalarına müsade ediyordu. Eskiden böyleydi. Mühendislik hizmeti alan, modern dünyanın gerektirdiği donatılarla bezenmiş yerleşim birimleri yapalım istiyoruz. Öbür türlü olduğu zaman çok kaynak israfı da oluyordu" diye konuştu.

Bakan Bayraktar, proje kapsamında hak sahiplerine evlerini teslim alana kadar kira yardımı yapacaklarını ifade etti.

AK Parti hükümetlerinin icraatlarının, Türkiye'de ve dünyada altın harflerle yazılacağına işaret eden Bayraktar, vatandaşların başını öne eğdirmeyeceklerini ve hiç kimseyi mahçup etmeyeceklerini söyledi.

"Onlarda ak belediyecilik ruhu yok"

Bayraktar, vatandaşların güven ve beklentilerini boşa çıkarmayacaklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Muhalefet, kentsel dönüşüme baştan çok karşı çıkıyordu. Bazı muhalefet belediyeleri şimdi propagandalarında 'ben gelirsem kentsel dönüşüm yapacağım' diyor. Bunu muhalefetin belediye başkan aday adayı diyor. Ne kadar güzel. Teşekkür ediyorum. Anladılar. Baştan Adalet ve Kalkınma Partisi 'kentsel dönüşüm yapamaz, rantsal dönüşüm yapar' diyorlardı. Biz rantı halkımıza getirmeye çalışırız. Hem binaları güzelleştirerek hem imkanları getirerek. Enkaz bedeli vererek, kredi yardımı yaparak, bulundukları mekanları güzelleştirerek... Bu da bir ranttır. Muhalefet belediyeleri de bu doğrultuda hizmetler verirse onlara da yardım etmek, hiçbir ayrım gözetmeden boynumuzun borcu. Ama onlarda ak belediyecilik ruhu yok. Onlara ak belediyecilik ruhu da aşılamamız lazım."

İlerleyen süreçte belediyelerin halka hizmet noktasında çok daha ileri noktaya gideceğini anlatan Bayraktar, "Artık maya tutmuştur, yolumuz açılmıştır. Önümüzdeki seçimlerde de bu güzel millet Türkiye'ye çok daha güzel mühür vuracaktır" ifadesini kullandı.

Temel atarken teslim tarihi veriliyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz da geçmişte bir şeyin temeli atılınca yıllarca beklendiğini, günümüzde ise temel atarken teslim tarihinin verildiğini söyledi.

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ise proje kapsamındaki konutların 2015 yılının ikinci yarısında hak sahiplerine teslimlerinin yapılacağını kaydetti.

Protokol üyeleri, konuşmaların ardından butona basarak, 2 bin konutun temeline ilk harcı koydu.

KAYNAK: AA