İran'ın son hamlesi inşaatçılara umut oldu

İran'da, 10'un üzerinde Türk inşaat şirketinin Tahran'a yaptırımlar nedeniyle 6-7 milyar doları bulan yarım kalmış yatırımı var.

İran'ın son hamlesi inşaatçılara umut oldu
İran'ın son hamlesi inşaatçılara umut oldu
GİRİŞ 26.11.2013 05:40 GÜNCELLEME 26.11.2013 05:40

İran ile 5+1 ülkeleriyle anlaşması, uluslararası kamuoyunun yanı sıra Türk iş dünyasında da olumlu yankı buldu.

Hürriyet'in haberine göre son 3 yıldır giderek sertleşen ambargo ve yaptırımlar nedeniyle bir süredir dış ticarette sıkıntılar yaşanan İran'a sınır komşusu Türkiye'nin 22 milyar dolar civarında olan yıllık dış ticaret hacminin bu yıl altın ihracatına yönelik kısıtlamalarla birlikte 14 milyar dolarda kalması bekleniyor.

İran'da 150'nin üzerinde Türk yatırımı bulunurken, bunların toplam değeri 3 milyar doları aşıyor. 10'un üzerinde Türk inşaat şirketinin ise, 6-7 milyar doları bulan yarım kalmış alışveriş merkezi, otel, toplu konut ve endüstriyel tesis yatırımı söz konusu.

Haftasonunda gerçekleşen geçici anlaşma Türk işadamlarının yarım kalan yatırımlarının yeniden başlaması için umut oldu. İranla olan anlaşmanın kalıcı olması durumunda Türkiye'nin ihracatında 2014'te 7-8 milyar doları bulan bir artış beklenirken, ilk yıl içinde yarım kalan inşaat projelerine de yeniden başlanması için şimdiden adımlar atılmaya başlanmış. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu yıl altın dahil İran'a olan ihracatta yüzde 80'i aşan bir kayıp olduğunu belirterek, "İlk etapta bu kaybın kazanılması için çalışılacak" dedi.

150'yi aşkın Türk yatırımı

İran'da'da değeri 3 milyarı aşan 150'nin üzerinde Türk yatırımı bulunuyor. Bunlardan ilk akla gelenler arasında, Taç, Gübretaş, Hayat Kimya ve Borusan'ın demir çelik yatırımı  yer alıyor. Ülker de bölgedeki tesislerini ambargo sırasında devretmişti. Turkcell ve TAV ise yatırım kararlarını  anlaşmazlıklar nedeniyle hayata geçirememişti.