Erdoğan Bayraktar tarihe geçti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kolombiya'yı ziyaret eden İlk Türk Bakanı olarak tarihe geçti.

Erdoğan Bayraktar tarihe geçti
Erdoğan Bayraktar tarihe geçti
GİRİŞ 28.11.2013 14:41 GÜNCELLEME 28.11.2013 14:41

Bakan Bayraktar, Kolombiya'nın başkenti Bogota'da düzenlenen Türkiye-Kolombiya Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 1. Dönem toplantısına eşbaşkan olarak katıldı.

Bakan Erdoğan Bayraktar, Kolombiya programı kapsamında Kolombiya Konut ve Arazi Kalkınma Bakanı Luis Felipe Henao, Kolombiya Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Santiago Rojas Arroyo, Dışİşleri Bakanı Maria Angela Holgun'ı ile Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Luz Elana Sarmıento ile  görüştü,

Kek Protokolü İmzalandı

Bakan Bayraktar, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen Türkiye Kolombiya 1. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu toplantısına eş başkan olarak katıldı. Bakan Bayraktar ve Kolombiya Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Santiago Rojas Arroyo karşılıklı olarak KEK protokolünü imzaladılar.

Bakan Bayraktar burada yaptığı konuşmada iki ülke arasına 17 Mayıs 2006 tarihinde imzalanan "Türkiye-Kolombiya Ticaret İşbirliği Anlaşması" uyarınca kurulan Karma Ekonomik Komisyonu'nun ilk toplantısının bu vesilesiyle gerçekleştirilmesinden mutluluk duyduğunu belitti. Bakan Bayraktar, "İnanıyorum ki, bu toplantı sırasında gerçekleştirilen görüşmeler; Kolombiya ile Türkiye arasında mevcut ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunacak, ayrıca ülkelerimiz arasındaki ekonomik işbirliği açısından da olumlu sonuçlar doğuracaktır" dedi. Türkiye'nin ekonomik başarısı, gerçekleştirdiği reformlarla dünyada parmakla gösterilen güçlü bir ülke olduğuna dikkat çeken Bakan Bayraktar, Türkiye'yi 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapmayı hedeflediklerini ifade etti.

Ticaret Hacmimiz 966 Milyon Seviyesinde

Bakan Bayraktar konuşmasında iki ülke arasındaki ticaret hacminin, 2000 yılında 8,6 milyon dolar civarındayken, geçen yıl bu rakamın 112 kat artarak 966 milyon dolar seviyelerine çıktığını belirtti. Bakan Bayraktar, "Bu rakam, iki ülke açısından bugüne kadar ulaşılan en yüksek seviye. 2012 yılında Kolombiya'ya ihracatımız, 2011 yılına göre %36 oranında artarak 152 milyon dolara, aynı dönemde ithalatımız ise %20 oranında artarak, 678 milyon dolardan 814 milyon dolara ulaşmıştı. Ticaret hacmimizi genişletecek, ürün yelpazesini çeşitlendirecek yollar üzerine yoğunlaşmalıyız" diye konuştu.

Türk Demir-Çeliği Kaliteli

Bayraktar, iki ülke arasındaki sektörel tanıtım faaliyetlerinin artırılması gerektiğini vurguladı. Bakan Bayraktar, ilk aşamada, Kolombiya'da; ülkemizin demir-çelik ürünlerinin tanıtılacağını ve Kolombiya'nın bu ürün grubumuza karşı tereddütlerini aşmayı hedeflediklerini söyledi. Kolombiya tarafından bazı demir çelik ürünleri ithalatına karşı 3 ayrı koruma önlemi soruşturması başlatıldığına da dikkat çeken Bayraktar. "Türkiye, dünyanın en önemli demir-çelik, inşaat demiri ve profil ihracatçılarından birisidir. Kalitesi konusunda hiçbir ülkede sorun yaşamadı. Kolombiyalı yetkilileri ve firmaları Türkiye'de ağırlamaya ve demir-çelik üretim tesislerimiz ile kalite kontrol sistemlerimizi tanıtmaya hazırız" dedi.

Gayrimenkul firmaları Kolombiya'da Etkin Olmak İstiyor

Bakan Bayraktar, son yirmi yılda, Türk gayrimenkul sektörünün dünya pazarlarına başarıyla girdiğini söyleyerek, şu şekilde konuştu:

"Türk gayrimenkul firmaları, bugüne kadar 102 ülkede 260,9 milyar dolar değerinde 7.271

KAYNAK: EMLAKOFİS
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL