Yetişener: Konutta yüzde 5 büyüme bekliyoruz

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Dündar Yetişener, 2014'te inşaat sektöründe yüzde 4-5 arasında büyüme beklediklerini belirtti.

Yetişener: Konutta yüzde 5 büyüme bekliyoruz
Yetişener: Konutta yüzde 5 büyüme bekliyoruz
GİRİŞ 05.12.2013 11:01 GÜNCELLEME 05.12.2013 11:01

Türkiye İMSAD tarafından "Güvenli Yapı ve Kentsel Dönüşüm" temasıyla düzenlenen "5. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi" nde konuşan Yetişener, inşaat sektörünün ulusal ve uluslararası küresel liderlerini buluşturan zirvenin gerçekleşmesini destekleyen, bu yolla ülke ekonomisi ve inşaat sektörünün gelişmesine katkı sağlayan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür etti.

Yetişener, ülkede güvenli, sürdürülebilir ve çağdaş yapılar için yapı yasasına ve tüm bina tasarımı ile yönetmelikleri bünyesinde toplayan "Ulusal Bina Yönetmeliği"ne ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Her şeyi devletten beklemeyen, bütüncül bir sistem kurulması, güvenli ve çağdaş yapıların inşası için atılacak ilk adımdan biridir" dedi.

Türkiye İMSAD'ın ülke ekonomisi içindeki konumuna vurgu yapan Yetişener, 50-60 yıllık köklü geçmişe sahip olan sanayici üyeleriyle Türkiye İMSAD'ın 30'uncu yaşını kutlayacağı yeni yıla daha güçlü bir performansla girdiğini söyledi.

Yetişener, her biri kendi alanında küresel marka olan ve inovatif sanayi ürünleriyle dünya pazarlarında ülkeyi birinci lige taşıyan Türkiye İMSAD üyelerinin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasında önemli kilometre taşı olduğunu dile getirdi.

İnşaat malzemeleri ihracatında sektörün bu yıl 22 milyar dolara ulaşarak bir önceki yılı aşacağını, bu ihracatın yüzde 75'inin Türkiye İMSAD üyelerince gerçekleştirildiği belirten Yetişener, "Türkiye'nin 2023 ihracat hedefi olarak belirlenen 500 milyar doların yüzde 20'sini, yani 100 milyar dolarını bizler inşaat malzemesi ihracatıyla karşılamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Yetişener, 2014 yılında, inşaat harcamalarının içinde olduğu özel sektör yatırım harcamalarında yüzde 5,6 büyüme hedeflendiğini, kamu yatırım harcamalarında ise yüzde 3,7 gerileme beklendiğini söyleyerek, "2014 yılında özel sektörün sürükleyiciliği ile inşaat sektöründe yüzde 4-5 arasında büyüme bekliyoruz" dedi.

Ülke ekonomisinin itici gücünü oluşturan stratejik bir sektörün en büyük bileşenlerinden olan Türkiye İMSAD üyelerinin, üretici konumundan aldığı güçle sektörde kuralların oluşmasına katkı sağlamayı toplumsal sorumluluk olarak gördüğünü anlatan Yetişener, "Bu amaçla hazırladığımız ve sizlerle paylaştığımız Güvenli Yapılar Yol Haritası 1 raporunun, sektörümüzün ve ülkemiz ekonomisinin sürdürülebilir kalkınmasında önemli bir fonksiyon üstleneceğine inanıyoruz" ifadesini kullandı.

- "Her şeyi devletten beklemeyen bütüncül bir sistem oluşturmamız şart"

Yetişener, her şeyi devletten beklemeyen, denetimin de içinde olduğu bütüncül bir sistem kurulmasının, güvenli ve çağdaş yapıların inşası için şart olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

" Ekonomi tarihimizin en önemli hamlesi olan kentsel dönüşümün başladığı bu dönemde, kamu, sivil toplum ve tüm paydaşlar iyi bir iş birliği iklimi oluşturarak bu hamleyi, güvenli ve sürdürülebilir yapı için fırsata çevirmeli, bu dinamiği birlikte harekete geçirmeli ve bu sinerjiyi tüm sektöre yaymalıyız"

Yetişener, sektörün hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla, enerji ve güvenli yapı konusunda kamuoyunu bilinçlendirme kampanyası başlattıklarını, bu kampanyanın ilk adımını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla gerçekleştirmekten memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Ülkede toplam enerjinin yüzde 40'ının yapılarda kullanıldığını, oysa bu miktarın yüzde 40'lara varan kısmının doğru tasarlanan yapılarla tasarruf edilerek, ülke ekonomisine yılda 12-15 milyar dolar tutarında katkı sağlanabileceğini söyleyen Yetişener, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünya inşaat malzemesi ihracatında 5'nci sıraya ulaşmış inşaat malzemesi sanayicileri olarak, uluslararası arenada ödüller kazanan değerli tasarımcılarımız, dünya sıralamasında ikinci olan başarılı müteahhitlerimize, 'gelin artık enerjimizi boşa harcamayalım, doğru sistemi hep birlikte kuralım' diyoruz. İhtiyacımızın yüzde 70'ini dışarıdan karşıladığımız enerjide tasarruf yoluna giderek, en büyük kalemlerden biri olan ülkemiz cari açığının düşürülmesine destek olalım. Sadece özel sektör değil, kamu kesimindeki yasa koyucular, denetleyiciler, bürokratlar, akademisyenler tüm taraflarla birlikte, güvenli yapı iklimi için gerekli ortamı birlikte oluşturalım ki hem insanlarımız, hem sektörümüz sağlıklı yaşasın."

Yetişener, zirvede, Türkiye İMSAD tarafından, inşaat sektörünün geleceğine ışık tutması amacıyla hazırlanan 'Sürdürülebilir, Güvenli, Çağdaş Yapılar ve Kentsel Dönüşüm' konulu, 'Güvenli Yapılar Yol Haritası 1' raporunun da tüm yönleriyle gündeme taşınacağını söyledi.