İnşaat malzemesi 16 milyar dolara koşuyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bu yılın ilk dokuz ayında inşaat malzemesi ihracatı 16 milyar dolara yaklaştı" dedi.

İnşaat malzemesi 16 milyar dolara koşuyor
İnşaat malzemesi 16 milyar dolara koşuyor
GİRİŞ 05.12.2013 11:24 GÜNCELLEME 05.12.2013 11:24

Türkiye İMSAD tarafından "Güvenli Yapı ve Kentsel Dönüşüm" temasıyla düzenlenen "5. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi" nde konuşan Büyükekşi, dünya ekonomisi için zorlu geçen bir yılda Türkiye'nin geçen yıldan daha hızlı büyümeyi başardığını belirterek, bu yılın ilk yarısında Türkiye ekonomisinin yüzde 3,7 büyüdüğünü söyledi.

Büyükekşi, ekonomik büyümenin vazgeçilmez sektörlerinden olan inşaat sektörünün ise bu rakamın üzerinde bir performans sergileyerek, yüzde 6,8 büyüdüğünü ifade ederek, bu yılın tamamı için Türkiye ekonomisinin yüzde 4 civarında büyümesini beklediklerini kaydetti.

İhracatçı eğilim anketinin sonuçlarına göre ihracatçıların yıl sonu büyüme beklentisinin yüzde 4,8 olduğunu dile getiren Büyükekşi, Türkiye ekonomisi büyürken ihracatın da artmaya devam ettiğini kaydetti.

Büyükekşi, bu hafta başında, kasım ayı ihracat rakamlarını açıkladıklarını hatırlatarak, özellikle Avrupa pazarındaki toparlanmanın etkisiyle, kasım ayında ihracatın yüzde 8,8 artışla 13,8 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Bu rakamın Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat tutarı olduğunu anlatan Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Bu rekora imza atan ihracatçılarımızı tebrik ediyorum. İlk 11 ayda mal ihracatımız da yüzde 5,4 artış gösterdi. Altın ihracatındaki gerilemeye rağmen 2013 yılını geçen senenin üzerinde kapayacağımıza inanıyoruz. Türkiye ekonomisinin lokomotifi arasında yer alan inşaat ve inşaat malzemeleri sektörümüzün ihracatı da artmaya devam ediyor. Bu yılın ilk dokuz ayında inşaat malzemesi ihracatı 16 milyar dolara yaklaştı."

- " Türkiye'nin inşaat sektöründe dünya devleri listesinde"

Büyükekşi, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde ülke başarısının giderek arttığına vurgu yaparak, Türkiye'nin inşaat sektöründe dünya devleri listesinde olduğunu belirtti.

Dünyanın dev müteahhitlik firmaları listesinde yer alan Türk firma sayısının 33'den 38'e yükseldiğini anlatan Büyükekşi, "Bu rakam ile Türk müteahhitlik firmaları, listede toplam 55 firma ile birinci sırada yer alan Çin'in ardından ikinci sırada yer aldı. Firmalarımızdan 5'i ise ilk 100 içinde yer aldı. Dolayısıyla inşaat sektörümüz, hem iç pazarda hem de dış pazarda kilit konumunu koruyor. Ülkemizin ekonomisine ve ihracatına destek vermeyi sürdürüyor" ifadesini kullandı.

Büyükekşi, Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını, bu gerçeği değiştirmenin, bu gerçekten kaçmanın herhangi bir yolu olmadığını ve bununla yaşamaya alışmak gerektiğini dile getirerek, bu yüzden, depreme dayanıklı olmayan yapıların hızlı bir şekilde depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin her geçen gün güçlenen ekonomisi ve artan refah seviyesinin bu konuda büyük bir şans olduğuna işaret eden Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Belki eskiden bu büyük dönüşümü gerçekleştirebilecek kaynaklarımız yoktu. Şimdi kaynak açısından çok daha rahat bir dönemdeyiz. Hem bireylerin refahı artıyor, hem de devletin bu dönüşüme destek verecek kaynağı mevcut. İnşaat sektörü de bu dönüşüm vizyonuna büyük katkı veriyor. İnşaat sektörü de bu büyük fırsatın farkında. Bu fırsatı değerlendirmek için inşaat sektörünün inovasyonu daha fazla öne çıkarmasını temenni ediyoruz. Çünkü inovasyon ekonomik büyümenin, istihdam artışının ve yaşam kalitesinin anahtarı."

Büyükekşi, inovasyonun, rekabet yarışında katma değer üretmede en önemli hamle hale geldiğini, Türkiye olarak üretilen bu katma değerin ülkeyi büyütmek için kullanıldığını vurgulayarak, "2023 hedeflerimize ulaşmak için, inovasyonun önemine inanıyoruz. Bunun için her yıl Türkiye İnovasyon Haftası etkinliklerini düzenliyoruz" dedi.

Başta inşaat sektörü olmak üzere, tüm sektörlerin de bu vizyona destek vermelerinin ülkenin gelecek hedefleri açısından büyük önem taşıdığını belirten Büyükekşi, Türkiye İMSAD'ın düzenlendiği zirvenin ülkenin inovasyon gündemine büyük katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL