Bir maketten konut faciası daha!

Tüketicinin korunmasına yönelik geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan kanunda yer alan maketten konut satışına yönelik düzenlemeler bir takım inşaat firmaları tarafından eleştirilirken, Ankara'da yaşanan son toplu mağduriyet ise hayata geçirilen düzenlemelerin ne derece doğru olduğunu gözler önüne serdi.

Bir maketten konut faciası daha!
Bir maketten konut faciası daha!
GİRİŞ 11.12.2013 09:53 GÜNCELLEME 13.12.2013 14:27
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

3 ilde binlerce kişi şu sıralar kara kara ne yapacağını düşünüyor... Ulusoy markası altında yayınlanan günde ''40 TL'ye daire'' reklamlarına aldanarak maketten daire alan vatandaşlar, 3 yılı aşkın süredir halen evlerine kavuşacağı günü bekliyor...

İşin kötü yanı ise mağdur vatandaş daha çok bekleyecek gibi gözüküyor, çünkü söz konusu firma taahhüt ettiği projelerin bir kaçına hiç başlamadı, başladığı projeleri de yarım bıraktı.

Yaşanan gelişmeler üzerine firmanın ofisine giden vatandaşlar bir şok daha yaşadı. Söz konusu adresten taşındığı belirtilen firmanın yetkililerine ulaşılmazken, mağdur vatandaşlar yaşadıkları duruma isyan ederek sosyal paylaşım sitelerinde bir araya geldi ve seslerini duyurmaya çalıştı.

Ankara, Eskişehir ve Trabzon'da yüzlerce kişinin mağdur olduğu olay şöyle gelişti;

Çetin Ulusoy ve Erdal Çelik tarafından kurulan Ulusoy İnşaat Taahhüt Otomotiv Reklamcılık Nakliyecilik Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi, 2009 yılından itibaren Ankara'da 7, Eskişehir ve Trabzon'da birer tane olmak üzere toplam dokuz projede 1640 daireyi satışa çıkardı.

Ünlü işadamı Haluk Ulusoy'a ait Ulusoy şirketi ile aynı ismi kullanması nedeniyle vatandaşlarda bir ön güven oluşturan firma, uyanıklık yaparak adres olarak seçtiği yerle de bu güveni iyice pekiştirdi. Ankara Söğütözü'nde yer alan Ulusoy İşhanı'nda şirketin bürosunu açan firma satışlarını bu merkezden gerçekleştirmeye başladı.

Ankara'da gerçekleştirdiği 7 projenin internet üzerinden güzel bir site kurarak duyurusunu yapan firma, şehrin birçok yerinde kiraladığı reklam billboardları ve çektiği havalı reklam filmlerinde '' Ulusoy İnşaat sizleri günde 40 ve 50 TL'ye daire sahibi yapıyor'' sloganını kullanarak uzun yıllar ev alma hayali kuran ve büyük bir kesimi de memur olan müşteri kitlesini satış ofisine çekmeyi başardı.

Ulusoy İşhanı'nda kurulan maketler üzerinden projeleri inceleyen vatandaşlar, firmanın ismi, bulunduğu adres, verilen reklam ve şatafatlı internet sitesi üzerinden oluşturulan sözde güven algısına kapılarak peşin ya da senet imzalamak sureti ile yapılan taksitli satışla tuzağın içine düşmüş oldu.

Uzun bir süre düştükleri tuzağın farkında olmayan yüzlerce tüketici, 2009 yılında satın aldıkları dairelerin 24 ay içinde teslim edilmemesi üzerine firmanın Ulusoy İşhanı'ndaki ofisine gittiklerinde ise acı gerçekle yüz yüze geldi.. Gittikleri adreste firmadan tek bir emare dahi bulamayan ''Ulusoyzedeler'' iş hanının kapısındaki güvenliğe firmayı sorduklarında ise aldıkları, '' Onlar burada kiracı idi. Biz de takip edemiyoruz, sürekli yer değiştiriyorlar'' cevabı ile organize bir dolandırıcılık vakasının mağduru olduklarını geç de olsa anlamış oldular.

PARALAR YOK OLDU

Tüketicilerin bir kısmı dairelerini alamadıkları için ve sözleşmedeki haksız şartlardan kaynaklanan mağduriyetleri gidermek üzere dava açarken, bir kısmı da sözleşmelerini tamamen feshetti. Ancak şirket, sözleşmesini fesheden tüketicilere olan borcunu ödeyemedi. Çünkü şirketin, şahıs ve kamuya olan borçları nedeniyle mal varlıkları sayısız haciz ve tedbir işlemine maruz kalırken, banka hesaplarına da bloke konulduğu ortaya çıktı. Firma tarafından vatandaşlardan toplanan milyonlarca liranın ise henüz kimse tarafından nerede olduğunu bilmiyor.

FİRMANIN VUKUATLARI BUNLARLA DA BİTMİYOR

Firmanın vukuatları bu kadarla da bitmiyor. Ankara Batıkent Ulusoy Prestij-1 ve Ulusoy Modern Evler projelerinde tüketicilere pazarlanan 1+1 ve 2+1 daireler mülk sahiplerine bildirilmeden iptal edilmiş. Hasbel kader bu durumu öğrenen tüketiciler ise sınırlı bütçelerine rağmen, daha yüksek bir meblağ ödeyerek 4+1 daire almaya yöneltilmiş, sözleşmeyi feshetmek isteyenler ise, 6 ay sonraya senet verilerek alacaklarını tahsil etmek için zorlu bir sürecin içine sürüklenmiş.

HAKARET EDER GİBİ HALEN PARA İSTENİYOR

Zamanında parasının yarısını yatırıp geri kalanını yatırmayanlardan da imzaladıkları senetlerin piyasaya verilmesinden ötürü para istenmeye devam ediliyor. Mağdur vatandaşlara hakaret eder gibi; ''Ev yapılmayacak ama sen paranın tamamını ver'' deniyor. Yaşananlar karşısında halen şaşkın olduğunu ifade eden bir Ulusoyzede ise ellerinde her türlü resmi belge olmasına rağmen kendilerini mağdur eden kişilere yönelik her hangi bir yaptırımda bulunulmamasına ise isyan ediyor.

MAKETTEN 70 MİLYON TL TOPLADI

Yaptığı satışlardan yaklaşık 70 milyon TL civarında para toplayan şirket, Ankara ilindeki 81 dairelik Eryaman Rezidans, 83 dairelik Ankara İdeal Evler ile 192 dairelik Gölbaşı Prestij Evler'i projelerini tamamlamayıp yarım bırakırken, 278 dairelik Ulusoy Kardelen Evleri, 308 dairelik  Ulusoy Modern Ever, 318 dairelik Batıkent Ulusoy Prestij-1 ve 108 dairelik Batıkent Ulusoy Prestij-2 olmak üzere dört projeye ise hiç başlamadı. Şirketin Eskişehir'deki 272 dairelik ve Trabzon'daki 140 dairelik projeleri de yarım yamalak bir şekilde dururken, Ankara, Eskişehir ve Trabzon'daki ''İdeal Evler'' markalı inşaatlarının da hacizli olduğu iddia edildi.

HALUK ULUSOY GAZETE İLANI VERDİ

Ulusoy İnşaat'ın ortaklarından Çetin Ulusoy'un çevresine, 'Haluk Ulusoy'un yakın akrabası olduğunu ve Ulusoy Holding bünyesinde olduklarını' söylediğine dair şikayetler geçtiğimz yıl Haluk Ulusoy'un da kulağına gidince, Ulusoy'un avukatı gazetelere ilan vererek, söz konusu firmanın kendileri ile herhangi bir ilgisinin olmadığını duyurmuş...

Projelerdeki son durum...




kenan.biter@haber7.com

YORUMLAR 8
  • Asım Yalçın 10 yıl önce Şikayet Et
    ulusoy inşaat. ulusoy inşaat mağdurları lütfen yazın.yazışalım. asim.yalcin0606@hotmail.com
    Cevapla
  • Erzurumlu 10 yıl önce Şikayet Et
    ???. Bu millet herşeyi hakediyor arkadaş. bu ülkede toki dışında hiçkimse ucuz mal satmaz. aşağıda bir arkadaş bizi anlatmış 1500 tl lik ürünü 200e alabileceğine inanan bir millet olduk. meryem hanım alırken acaba bu ulusoy inşaatın diğerleriyle ortak olup olmadığını internetten araştırdınız mı yoksa sadece firmanın beyanına mı güvendiniz?
    Cevapla
  • Meryem Seferinoğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    Ulusoy İnşaat Modern Projesi Mağduru. Haberde yazılanların hepsi doğru. Bizlerin bu projeye girmemize etkiliyen en önemli faktor firma isminin ULUSOY olmasıydı. Bizler bu isme güvenerek bu işe girdik. Bu işe girmeden önce sorduğumuz herkes "Ulusoy gibi güvenilir bir firma verdiği tahutleri yapmıyacak da kim yapacak" demişti.Firma isminin verdiği güven bizler arasında bu kadar yüksekti. Ev teslim edilemeyince gittiğimiz avukatlar bile ulusoy firmasının bir kolu olarak görülen bu firmanın geçikmelide olsa evleri teslim edeceğini söylemişti. Yanlızca Ulusoy Modern Evler projesinden mahkemeye gidenlerin dışında sözleşmeyi fes edip o güne kadar ödemiş olduğu paraya karşılık 2015 yılına ait senetler alarak, geriye kalan ödenmemiş senetlerden kurtulma yoluna giden birçok insan var.Çünkü Eğer firma yetkilileri ödenmemiş senetleri üçüncü sahsa verirse yasalar bizleri değil üçüncü sahsı koruduğu için ödemek zorunda olduğumuzu bir çok yerde ifade edildi.
    Cevapla
  • Adalet Yerinibulur 10 yıl önce Şikayet Et
    Suçlu aranıyor.. Kabahat kimde? Milleti soyandamı? Milleti soymasına izin verendemi? Verin cevabı bakalım..!
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. toplum olarak dünya malına çok meyilli olduk sonuçda ölüm hak olan bir dunyada yaşıyoruz. dünyalık için müçadele ederken evlatlarımza bile zaman ayıramıyan toplum olduk . bu dünyada bir ailenin en degerli hazinemiz evladımız evlatlarımıza bırakdımız dünyalığı ne yapar yazık ediyoruz dünyamızıda ahiretimizide evlatlarımızıda yazık ediyoruz ..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle