Çapa ve Cerrahpaşa'nın tapuları alındı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Çapa ve Cerrahpaşa kampüslerinin tapuları alındı.

Çapa ve Cerrahpaşa'nın tapuları alındı
Çapa ve Cerrahpaşa'nın tapuları alındı
GİRİŞ 20.12.2013 11:49 GÜNCELLEME 20.12.2013 11:49

İÜ'den yapılan açıklamada, rektör Prof. Dr. Yunus Söylet'in başlattığı kapsamlı dönüşüm çerçevesinde üniversitenin, mevcut arazileri dışında 61 bin metrekare yeni araziye kavuşurken iki büyük yerleşkesinin de tamamen sahibi olduğu bildirildi.

Açıklamada, özellikle tapusu olmayan yerleşkelerindeki bürokratik sorunları uzun uğraşlar sonucu çözen üniversitenin, 2013 itibarıyla tüm tapularını aldığı belirtildi.

Özellikle Çapa, Cerrahpaşa, Avcılar ve Beyazıt yerleşkelerinde tapu sorununun 5 yılda çok sayıda imza sonucunda çözüldüğü aktarılan açıklamada, kamuya, kişilere, Büyükşehir Belediyesi'ne ait tapuların yoğun çalışma ve takip ile görüşülerek üniversiteye kazandırıldığı kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen rektör Söylet, bundan sonra üniversitenin iki kampüsünün tümüyle sahibi olduğunu belirterek, "Nasıl istiyorsa öyle tasarrufta bulunabilir. Ancak biz bununla inşallah yetinmeyeceğiz. Bizim esas hayalimiz tapular değildi onun üzerindeki binalardı. Allah bizlere, hepimize o binaların da yapılmaya başlandığını gösterir, bittiğini de inşallah görürüz. Bir kısmımız içinde çalışır, bir kısmımız ziyaretçi olarak gider ama inşallah o günleri de görürüz. Burada bence çok önemli olan madde şu; Çapa, Cerrahpaşa, Avcılar Güney ve Kuzey ve diğer yerleşkelerde üniversite adına inşa edilecek yapıların ihalesi TOKİ'ye verilmiştir" ifadelerini kullandı.

- "Çapa ve Cerrahpaşa'yı yerinde inşa edeceğiz"

Söylet, tarihi bir kurum olan üniversitenin bu özelliği itibarıyla çok sayıda eski, hatta deprem güvenliği açısından riskli binaya sahip olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Üstelik sahip olduğumuz mekanlardan bazılarının tapusu ve ruhsatı yok. Son 5 yıldır birçok kurumla yakın diyalog ve işbirliği içinde sıkı bir çalışma yaparak bizim olduğu halde kağıt üzerinde bize ait olmayan yüzlerce mekanımıza tapu aldık. Bu projelerden en büyüğü, aynı zamanda Türkiye'nin de en büyük projelerinden birisi olan Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerimizin yerinde yeniden yenilenmesi, iki 'Dünya Hastanesi' ve 'Dünya Sağlık Yerleşkesi' yapmaya çalışıyoruz. Bu projelerin hayata geçirilmesi ve tamamlanması gibi bir misyonum olduğunu düşünüyorum. Hekimlerin, hastaların, hasta yakınlarının, öğrencilerin ve çalışanların rahat edebilecekleri, modern ve depreme dayanıklı binalar yapmayı hedefliyoruz."

Kamulaştırma kapsamında hak sahiplerine 25 milyon lira ödendiğini aktaran Söylet, kamulaştırmaların ardından tapuların alındığını ve inşaat yapılabilmesi için ilgili koruma kurulu, belediye, kadastro ve tapuda yaklaşık her tapu için 120 imzadan geçen tapu tevhit işlemleri tamamlanarak tapuların birleştirildiğini bildirdi.

Söylet, Çapa ve Cerrahpaşa projesi hazırlanırken bilimsel bir çalışma yaptıklarını anlatarak, danışmanlık hizmeti alarak ve dünyadaki başarılı örnekleri de inceleyerek, hem bugünün hem de geleceğin tıp fakültesi hastanesi nasıl olmalı sorusuna yanıt aradıklarını belirtti.

İstanbul'u, Türkiye'yi, İÜ'nün marka değerini, Cerrahpaşa ve Çapa çevresindeki mikro ekonomik hareketlerin ulaşım imkanlarını, denize olan yakınlığını, afet durumunda ortaya çıkabilecek riskleri de dikkate alarak projeleri hazırladıklarını kaydeden Söylet, açıklamasında "Bu konuda devlet kurumlarımızla çok sayıda görüşme yaptık. Onlar da yerinde yeniden yapılanma konusunda ikna oldular. Başbakanımız da projenin TOKİ ile yapılması konusunda talimat verdi. Ardından hemen çalışmalara başladık. Şu anda da bu çalışmalar hızla devam ediyor" ifadelerine yer verdi.

KAYNAK: AA