TOKİ TÜİK'e hizmet binası inşa edecek

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), mevcut binası depremde risk taşıyabileceği değerlendirilen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) için afetlere dayanıklı modern hizmet binası inşa edecek

TOKİ TÜİK'e hizmet binası inşa edecek
TOKİ TÜİK'e hizmet binası inşa edecek
GİRİŞ 29.12.2013 12:06 GÜNCELLEME 29.12.2013 12:06

Afetlerde en fazla hasarın yaşandığı gecekondu ve kaçak yapılaşma bölgelerinde uyguladığı kentsel dönüşüm projeleriyle modern konutlar inşa eden TOKİ, deprem riski taşıyan kamu binalarını da dönüştürüyor.

Bu kapsamda TÜİK için afetlere dayanıklı modern hizmet binası inşa edilecek. TÜİK binası, birçok kamu kurumunun inşa edildiği Ankara-Eskişehir karayolu üzerinde, yol boyunca konumlanan yapılarla uyum içinde bir siluet oluşturacak.

Yapıda, projeksiyona uygun yapılan ofis alanları, bilgi işlem merkezi, 650 araçlık kapalı otopark, 77 açık otopark, kafeterya, eğitim alanları, 500 kişilik ve 220 kişilik konferans salonları, araştırma merkezi, kütüphane, sosyal alanlar yer alacak. Yemekhane, spor ve dinlenme alanlarıyla modern çalışma ortamı sağlanacak.

-Mevcut bina 1962'de inşa edilmişti

TÜİK'in üç ana bloktan oluşan 8 katlı mevcut binasının ilk bloğu 1962'de inşa edildi. 1980'den sonra hizmet binasına ek olarak bir ve iki katlı 2 blok daha yapıldı.

Yapılan incelemede, karot numuneleri alınan, röntgenleri çekilen mevcut beton dayanımları test edilen binanın güçlendirilemeyeceği belirlenince yenileme kararı alındı.

TOKİ'nin Ankara Bilkent'teki merkezinde 26 Aralık'ta gerçekleştirilen TÜİK binasının ihalesi, şu anda değerlendirilme aşamasında bulunuyor.

-212 kamu binası yapılacak

TOKİ, kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli hizmet binaları inşa ediyor.

Bugüne kadar toplam 115 kamu hizmet binasının ihalesini gerçekleştiren TOKİ, 97 kamu binasının da ihale ve proje çalışmalarını yürütüyor.

TOKİ'nin kamu kurum ve kuruluşları için inşa ettiği yapılar arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hizmet binası, Osmanlı Arşivi yeni hizmet binası, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı hizmet binası, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Proton Hızlandırıcısı Tesisi ve Destek Tesisleri, İstanbul Hadımköy PTT Başmüdürlüğü Posta İşleme Merkezi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Akyurt Eğitim ve Sosyal Tesisleri de bulunuyor.

İdare ayrıca Maliye Bakanlığı için 12 vergi dairesi ve SGK için de 20 ayrı hizmet binası inşa etti.

KAYNAK: AA