Sarıgöllüler, 'riskli alan' kararına dava açtı

Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi sakinleri, 'riskli alan' ilan edilen mahalleleri ile ilgili kararın iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Sarıgöllüler, 'riskli alan' kararına dava açtı
Sarıgöllüler, 'riskli alan' kararına dava açtı
GİRİŞ 13.01.2014 13:22 GÜNCELLEME 13.01.2014 13:22

Sarıgöl Mahallesi sakinleri, oturdukları yerler hakkında Bakanlar Kurulu'nun ilan ettiği riskli alan kararının iptal edilmesi için, İstanbul Bölge İdare Mahkeme'sine başvurdu. Mahalle sakinlerinden oluşan bir grup Şirinevler'deki İstanbul Bölge İdare Mahkemesi önünde toplandı. Grup, Bakanlar Kurulu'nun oturdukları yerler hakkında aldığı ve Resmi Gazete'de yayınlanan "riskli alan" kararının iptal edilmesi için hazırlanan dilekçeler İstanbul Bölge İdare Mahkeme'sine sundu. Mahkemeye sunulan dilekçede Sarıgöl Mahallesinin riskli alan olmadığı yönünde bilgiler de paylaşıldı.

Mahalle sakinlerinden Cemile Bozkurt, kentsel dönüşüm kapsamında yaşadıklarını şöyle anlattı: "50 yıldan bu yana Sarıgöl Mahallesinde oturuyorum. Son zamanlarda kentsel dönüşüm adıyla bir sorun çıktı. Kentsel dönüşüm yapacağız diyorlar ama bu halk nereye dönecek nasıl dönecek belli değil. Milletin evlerini elinden alıyorlar. Sözleşme adı altında her tarafı açık kağıtları imzalatıyorlar. Ondan sonra ise yer, ada ve parsel belirtmeden insanlara size şunu şunu vereceğiz diyerek taahhütlerde bulunuyorlar. Hal böyle iken 15 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazete'de bulunduğumuz bölge riskli alan olarak ilan edildi. Bu bizim için evlerimizin yok sayılması anlamına geliyor. Oysa bu konuda yapılmış bilimsel çalışmalar var. Bizim deprem riski taşımadığımızın en sağlam kanıtı bu raporlardır. Yani bizim mahallemiz deprem riski bulunan bölgede değil, bu kararın iptali için dava açtık."

Mahalle sakini Taner Şen de durumu tepki gösterdi. 60 yıla yakındır Sarıgöl Mahallesinde oturduğunu anlatan Şen, "Çıkarılan bu riskli alan yasasıyla evlerimizin yok pahasına harcı alem edilmesine çalışıyorlar. Bizde mahalle halkı olarak birleşip bu yasanın iptali için dava açtık." dedi.

KAYNAK: CİHAN