15 bin TL'lik yıkım işini bin TL'ye yapıyorlar

Kentsel Dönüşüm seferberliği sonrası ortaya çıkan yıkım piyasasına amatörler el atınca facia haberleri kaçınılmaz oldu.

15 bin TL'lik yıkım işini bin TL'ye yapıyorlar
15 bin TL'lik yıkım işini bin TL'ye yapıyorlar
GİRİŞ 03.02.2014 17:23 GÜNCELLEME 03.02.2014 20:19
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Son zamanlarda üst üste gelen göçük haberlerine bugün bir yenisi daha eklendi. Eskişehir, Zonguldak, İstanbul Fatih, Beyoğlu ve Zeytinburnu'ndan sonra bugün de Ankara'dan bir göçük haberi geldi.

Ankara'nın Altındağ ilçesinde Kentsel Dönüşüm kapsamında bir binanın yıkımı sırasında meydana gelen göçükte bir kişi hayatını kaybederken 5 kişi ise enkaz altın kalarak çeşitli yerlerinden yaralandı.

Çöken binaların kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yıkım faaliyetleri esnasında çökmesi kafaları karıştırdı. Ankara'da meydana gelen son olay sonrası görüşüne başvurduğumuz Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Bulut göçüklerin geri planına inerek çok çarpıcı bilgiler paylaştı.

AMATÖR FİRMALAR HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Türkiye'de yıkım faaliyetlerinin kentsel dönüşüm seferberliği sonrasında oldukça fazlalaştığını ancak söz konusu 1 milyon binanın yıkılması hedefinin karşısında Türkiye'de bu işi profesyonel anlamda yapacak 100 kadar firmanın ve her firmaya yaklaşık 10 bin bina gibi bir yıkım işinin düştüğünü söyleyen Bulut, bu alandaki sertifikalı profesyonel firma sayısının az oluşundan kaynaklı yıkım işini sadece bir kepçe ile yapan amatör firmaların her geçen gün sayılarının arttığına dikkat çekti.

ACİLEN YIKIM YÖNETMELİĞİ ÇIKARTILMALI

Bugün gelinen noktada oluşan tehlikeyi çok önceden sezdiklerini ve organize ettikleri bir sempozyumda, çok sayıda yıkım işinde tecrübesi yetersiz olan firmanın yıkım faaliyetlerine katılacağını ve bu tarz yıkımlarının çok ciddi iş kazalarına davetiye çıkartacağı öngörüsünü masaya yatırdıklarını söyleyen Bulut,  söz konusu tehlike üzerine bir yıkım yönetmeliği hazırlığı içerisine girdiklerini belirterek, ''Hazırlanan Yıkım Yönetmeliği'nde özellikle binalarda çökertme sonucu yıkım yapılması faaliyeti tamamen yasaklanıyor ve özellikle yıkım faaliyetinde kullanacak makinenin binanın en üst seviyesine kadar erişim sağlaması zorunlu hale getiriliyor. Çünkü eğer kullandığınız makina binanın en üst seviyesine erişim sağlayamıyorsa çökertilme yapılması faaliyetine gidiliyor. Tabi bu da çökertmede binanın hangi yöne devrileceğini yüzde yüz tespit edemediğiniz için çok tehlikeli kazalara sebebiyet verebiliyor. Dolayısıyla iş makinalarının erişim yapamadığı tüm katları binanın statik yapısına uygun bir şekilde bir iş makinasını binanın üstüne çıkartarak kontrollü bir şekilde kat eksiltilme yöntemi ile yıkmak gerekiyor. Doğrudan iş makinası ile yıkım seviyesine getirdikten sonra binayı üstten aşağıya doğru yıkmanız gerekiyor. Yoksa binayı kolonlarından çökertme gibi bir işlem asla kabul edilemez.'' dedi.

15 BİN TL'LİK MALİYETİ BİN TL'YE DÜŞÜRÜYORLAR

Bir binanın yıkım maliyetinin enkaz kaldırma maliyeti ile birlikte 40 bin TL'yi bulduğunu bu rakamın 20-25 bin TL kadarının enkaz kaldırma maliyeti olduğu geri kalan 15 bin TL'lik kısmının ise kontrollü profesyonel yıkım maliyeti olduğunu ifade eden Bulut, fakat şuan hali hazırda gerçekleştirilen binlerce yıkımda yapıldığı gibi bir iş makinesini getirerek binayı alt kolonlarından taşıyıcılarını kırarak çökertme yapılması halinde bu maliyetin 15 bin TL'den bin TL'lere kadar gerileyebildiğini vurguladı. Bulut, bu tip durumlarda ekonomik gözüken yalnız teknik anlamda hiçbir şekilde doğru olmayan yıkım teknikleri kullanılarak yapılan yıkımların tamamen ranta dayalı olduğunu ve profesyonel firmaların maliyet anlamında bunlarla rekabet edemediğini dile getirdi.

MEVZUAT OLMADIĞI İÇİN SUÇLANAMIYORLAR

Bulut, bu tarz yıkım işlemlerini yıkım mevzuatı olmadığı için suçlayamadıklarını ve hatalı olarak gösteremediklerini belirterek, ''Çünkü bugün yıkım için izin aldığınızda size 'Nasıl yıkacaksınız?' diye sorulmuyor. Denetleme var ama kullanılan metoda göre değil. Zaten denetleme yapacak uzman kişi sayısı da Türkiye'de yeterli sayıda yok.'' diye konuştu.

HER KEPÇESİ OLAN BU İŞİ YAPMASIN!

Yıkım yönetmeliğinin çıkartmanın yanı sıra yıkım firmalarının da eğitilmesi gerektiğine dikkat çeken Bulut, verilen eğitimler sonrasında firmalara bu işi profesyonel anlamda yapabileceklerine dâhil sertifikaların verilerek bu işi sadece bir kepçe ile her önüne gelenin yapabileceği bir iş olmaktan çıkartılması gerektiğini söyledi.

DAHA FAZLA ÇÖKME HABERLERİ GELEBİLİR

Bulut, yıkım işinin eğitimli ve profesyonel ekibi olan firmalar ile yapılmaması halinde özellikle de önümüzdeki seçim süreçlerinin tamamlanmasından sonra Kentsel Dönüşüm anlamında yıkımların daha da artacağını ve bina çökme haberlerini daha da fazla duyacağımızı dile getirdi.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. her işi ehline yapılmadıkca oluşabilecek sonuç kaosdur. nasılki bir makama birilerin vesikası tafsiyesi ile oturtuluyor ise zaman içinde alt kadroda calışanlar içind huzursuzluk söz konusu başgösterir zaman içinde tüm kurumlar tüm devletin yapısı aynı olur . maliyetinin ucuzlugundan ziyede ALLAH dan korkun be kardeşim emek ne ise fazlası tamam vermeyin ama bu kadarı olmasının vebali bu dünyadada ahirettede ağır olacakdır..
    Cevapla
  • YAŞAR YAVUZ 10 yıl önce Şikayet Et
    uzun zamandır inşaat sektöründeyim.... 16 saat 1000 tl maaş izin yok ...şirket iyise maaşını alırsın... 1000tl 16 -15 saat çalışın işçi orda ölse ne olur... yaşasa ne olur ....şirket 15 000 tl işi 1000 tı yapıyomuş... seveyim 15 000 i... ana yüklenici şirketlerde aynısı... adama 15 saat çalışıyoz... namaz deyince evde kılarsın...
    Cevapla
  • müslüman kurtuldu 10 yıl önce Şikayet Et
    YOLSUZLUK?. 15 000 lira teklif verene iş verildiği zaman da neden 1000 tl teklif edene vermedin ey bakan, belediye başkanı vs..? diye yolsuzlukla suçlayanlar var. Malzemeden çalıp kötü işçilik kullanıp kötü inşaatlar işler ortaya konulmasını sorgulamıyor millet. birisi yolsuzluk yemini atınca da yutuyorlar.
    Cevapla
  • mirages 10 yıl önce Şikayet Et
    Mevzuat olsun ama,. Yıkım konusunda bir standart oluşsun, buna kimsenin itirazı yok. Ama konulacak şartlar büyük firmalara tekelleşme piyasasına sebep olmasın. Berberlere işçi sağlığı bilmem ne şartı getirip üç kuruşlarını diplomalı işsizlere iş sebebi yapılmasına dönmesin.
    Cevapla