Dev ihaleyi Türk şirketleri kazandı

STFA ve Yapı Merkezi 4.4 milyar dolarlık, Katar Doha Metro ihalesini kazanarak Türk müteahhitlerinin yurtdışındaki en büyük bedelli projesine imza attı.

Dev ihaleyi Türk şirketleri kazandı
Dev ihaleyi Türk şirketleri kazandı
GİRİŞ 06.05.2014 14:11 GÜNCELLEME 06.05.2014 15:01
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Yurtiçi ve yurtdışında önemli ve prestijli inşaat projelerine imza atan, Türkiye'nin önde gelen iki şirketi Yapı Merkezi ve STFA, Katar Doha Metrosu kapsamında en büyük hat olan 'Gold Line' ihalesini kazandı.

Gold Line ihalesi, 2022 Dünya Kupası'na hazırlık olarak yapılan yatırımlar arasında, 4.4 milyar dolar bedel ile Katar'da bu amaçla yapılan en büyük proje olma özelliği taşıyor.

23 Nisan 2014 tarihinde Katar'da yapılan imza töreni ile, STFA ve Yapı Merkezi Türk müteahhitlerinin şu ana kadar yurtdışında aldığı en büyük bedelli ihaleye imza atmış oldular.

2022 yılında Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Körfez ülkesi Katar'da inşaat projeleri hız kesmeden devam ediyor. Metro, yeraltı istasyonları, demiryolu, stadyumlar, AVM'ler, oteller, otoyolu, köprüler, batırma tünel, rezervuarlar gibi yatırımlar için Türkiye ve dünyadan pek çok şirket Katar'daki işlere talip oldu. Bunların en önemlilerinden birisi olan Doha Metrosu ihalesi için yaklaşık 700 firma metro projesine ilgi göstermiş, bunlardan 290 firmanın oluşturduğu 70 ortak girişim yeterlilik dosyası sunmuştu. İşveren Ortak Girişim saysını önce 32'ye, daha sonra da 18'e düşürerek yapılacak ihalelere ortak girişimleri davet etti. 4 ana hattan oluşan Doha Metrosu'nun, 4.4 milyar dolar tutarındaki Gold Line paketi, STFA ve Yapı Merkezi tarafından imzalandı.

Doha Metrosunun ihalesi tamamlanan 5 paketi ile ilgili ön yeterlilik 2011 yılının nisan ayında başlamıştı. Yaklaşık bir yıl süren yeterlilik aşaması Mayıs 2012'de tamamlanarak ihale sürecine geçildi.

Toplamda 52 firmanın oluşturduğu 18 Ortak girişiminin her birine, 5 adet paketten sadece ikisine teklif verme hakkı tanınmıştı. Yapı Merkezi ve STFA'nın teklif verdiği Gold Line ihalesi yaklaşık 2 yıl sürdü. En son aşamaya gelindiğinde STFA ve YM'nin içinde buluduğu ortak girişim, Impregilo (İtalya)-SK (Kore) Ortak Girişimi, Hochtief (Almanya) - CCC (Yunanistan/Filistin) Ortak Girşimi ve BAM (Hollanda)-Sixco (Belçika)- Midmac (Katar) OG'sine karşı yarıştı. Projenin son aşamasında Hochtief'in liderliğini yaptığı Ortak Girişim ile baş başa kalan STFA ve Yapı Merkezi işin sonunda imzayı atan taraf oldu.
Proje 54 ayda bitirilecek yani Ağustos 2018 yılında tamamlanmış olacak.

Dev ihaleyi Türk şirketleri kazandı
GALERİYE GİT
KAYNAK: EMLAKOFİS
YORUMLAR 13
  • ferhad dag 9 yıl önce Şikayet Et
    Hem 100 senedir Araplardan nefret edersiniz, hemde . Araplar bizi arkadan vurdu, yok Avrupaya Amerikaya paralarını kaptırıyorlar mavalları okursunuzda, Arap ve Balkan Memleketlerini Osmanlıya düşman eden Jön Türkler projesini hiç bilmezlikten gelirsiniz. Siz tutar, Mısır'a Arapça bilmeyen vali gönderirseniz, Arapları her yerde aşağılarsanız, ne bekliyorsunuzki. Irkçılıktan vazgeçip, yeniden Allah'ın ipine sarılmadıkça, Türk olmak sizi kurtarmayacaktır. Sizin içinizdede çok hainler var, hem Türkü hem Arabı arkadan vuranlarınız var. Onlarıda bir adam edebilseniz.
    Cevapla
  • cafer mutlu 9 yıl önce Şikayet Et
    Hayirli ugurlu olsunda.... Asirlardir Turklerin ortadogudaki halkina ve bilhassa islama hizmeti bir metro ihalesini kazanmasi cok ufak bisey sayilir.Dinsizlerin Osmanlidan sonra ortadogudaki elde edilen muthis kazanclar sayesinde ilmi teknolojiyi finans edip bizleri geride birakti.Halbuki muslumanlar Allahu tealanin gadabina ugrayip bassiz kalmis toplum haline gelmis durumdalar.Arap olan Esed gibi,Necdi Suudiler gibi devamli haclilarla beraber olmustur
    Cevapla
  • muharrem tosun 9 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim . haber başlıgını okuyunca ülkemizde olan füze ihalesi aklıma geldi füzelerde milli proje şeklinde kazandımız sevindim . haber içeriği bakmadan inş türk derken sabataistler kastedilmiyordur düşündüm . haber içeriği gurur veriçi bir tablo olmakla beraber özellikle orta asya ve arap ülkeleri öncelik türk firmalar olması ayrı bir gurur kaynagı . hayırlı olsun inş sıkıntısız sorunsuz çözülür.
    Cevapla
  • yunus keleş 9 yıl önce Şikayet Et
    Araplar arkadan vurmadı kardeşim. Arapların arkadan vurduğu hikayesini İngilizlerin uydurduğunu bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. Tarihte Türk aşiretlerinin arkadan ve önden vurmalarının haddi hesabı yok. Mesela abaza isayanı, celali isyanları, beyliklerin isyanları, patrona haliller vs. Bunlar arap mıyıd! Araplar halk olarak Osmanlının yanında yer almışlardır. Ancak osmanlı yıkıldıktan sonra İngiliz şeytanı arapların başına kuklalarını dizdiler. İhanet eden bu kuklalar. Kendi halkalrına da ihanet ettiler. Bunun araplıkla alakası olsa kendi halkına ihanet etmez. Ayrıca ben şu an Katar Doha'da bulunuyorum. Katar'ın siyaseti Suuddan farklıdır. Suud yıllarca kölelik yaptığı efendilerinden kazık yiyince nereye döneceğini şaşırdı. Katar ise Türkiye ile paralele siyaswt güdüyor. Alınan ihale bunun sonucudur.
    Cevapla
  • B.Ali KÖKTAŞ 9 yıl önce Şikayet Et
    bravo. gurur duydum çok büyük başarı.İnşallah devamı da gelir ülkemizin prestiji açısından çok önemli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle