Mağdur olan vatandaşın sorununu Maliye çözecek

Emlak vergisindeki yüksek tutarlı artışlar ve anlamsız farklılıklar Maliye Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Özellikle 4 yılda bir belirlenen ve emlak vergisinin tutarını belirleyen arsa birim metrekare fiyatlarının vatandaşları mağdur etmesi bakanlığın harekete geçmesine neden oldu.

Mağdur olan vatandaşın sorununu Maliye çözecek
Mağdur olan vatandaşın sorununu Maliye çözecek
GİRİŞ 08.05.2014 07:41 GÜNCELLEME 08.05.2014 09:00
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü bünyesinde emlak vergisi oranlarının merkezi bir kurul tarafından belirlenmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma ile vatandaşların mağdur olmaması ve emlak vergilerinin bölgelerarası afaki vergi farklarını azaltmak için başlatıldığı belirtildi. Diğer yandan belediyelerin arsa birim metrekare fiyatlarını 4 yılda bir yüzde 400-500 gibi astronomik oranda artırmaları oranların merkezi olarak belirlenmesi için geçerli bir sebep oldu.

EKSPERTİZ ŞİRKETLERİ DEVREYE ALINABİLİR

Henüz tartışma aşamasında olan emlak vergilerinin belirlenmesi işinin lisanlı ekspertiz şirketlerine verebileceği ifade ediliyor. Emlak vergisini 2 ayrı hesap belirliyor. Bunlardan ilki binanızın yapısına göre belirlenen bina inşaat değeri. Bu değer Maliye ve Bayındırlık bakanlığı tarafından her yıl yeniden belirleniyor. Bu değere ek olarak 4 yılda bir belirlenen arsa metrekare birim fiyatı ekleniyor.

Bu birim fiyatını da kanun gereği kurulan ilçe takdir komisyonu belirliyor. İlçe takdir komisyonu; belediye başkanı veya vekil edeceği bir memur başkanlığında, ilgili belediyeden bir memur, vergi dairesi başkanının görevlendireceği iki memur, tapu sicil müdürü veya görevlendireceği bir memur, ticaret odasınca seçilmiş bir üye ile ilgili mahalle muhtarından oluşuyor. Ancak fiili olarak belediye başkanı ne istiyorsa vergi öyle belirleniyor.

KİRA VERGİSİNİ DE ARTIRIYOR

Emlak vergisi, biri Mart-Mayıs, diğeri de Kasım 2014 ayında olmak üzere "iki eşit taksitte" ödeniyor. Emlak vergisinin yüksek olmasının diğer bakınca ise kira vergisinde ortaya çıkıyor. Çünkü evi veya işyeri kirada olan vatandaş, emlak vergisi değerinin yüzde 5'i kadar asgari kira geliri beyan etmek zorunda. Evin emlak vergisi değeri 500 bin liraya yükselen ve kiracısından yılda 15 bin lira kira alan vatandaş en az 25 bin TL (500 bin TL'nin yüzde 5'i kadar), kira beyan etmek zorunda. Vatandaş daha düşük gelir beyan edip ödemesi gereken vergiden daha yüksek vergi ödeyecek.

Habertürk

YORUMLAR 5
  • Cem Tekin 9 yıl önce Şikayet Et
    Eşlerine dostlarına özel muamele yapan belediyeler var. (Aynı parselde, eşi dostundan çok daha az vergi istiyor.) Resmi Kanıtlanmış belgesi de var.. Her şeye FORMÜL bulmuşlar, yasalarda bilerek boşluk bırakıp bu boşluklarıda belediye başkanları kullanıyor. Haber7 de bir haber vardı... http://emlak.haber7.com/konut/haber/1132596-gorulmemis-hiz-15-gunde-15-bin-imza ..... Buradaki dagıttıkları tapular aslında gercekte sahibi olan tapusu olan dürüst vatandaşin, hile ile elinden alınan tapuların dop diye adamına göre % 40 kesiyorlar, Sonra da arsalara ilk zamanından beri yerleştirdikleri kendi adamlarına, oy icin söz verdiklerine satıyorlar, kimisini de bagıslıyorlar. Askı öncesi, tapularla, suanki tapular arasında dürüst vatandasın % 40 dan baslayan kesintisi, Kaçakcı ve yandaşlarına sonradan ekledikleri ise % 4-5 kesinti. Kul hakkı yiyorlar. 1994 yılında 3 lira vergi alınan, yolu olmayan, hatta imari bile olmayan yerden belediye (Belkide maliyeye bildirmediği düzenlemesi gereken beyannameyi Vatandaştan boş senet gibi alıyor ve saklıyor. İİmarı yeni çıkmış ve 6 bin lira vergi istiyor. (PENDİK BELEDİYESİ)
    Cevapla
  • sirin sirin 9 yıl önce Şikayet Et
    Maliye el mi atmış?. Keşke atmasaymış ya... Maliyenin el attığı yerden genelde vatandaşa gülden ziyade diken çıkıyor da... Şaka bir yana TÜİK gibi bir kurum/kurul tarafından değerleme yapılarak enflasyon oranında artar, hane halkı gelirinin artmadığı illerde sabit kalır, vergi muafiyeti ve teşvik olan illerde bu rakam şu tavan fiyatın üstüne çıkamaz şeklinde bir ihtiyaç var. Vatandaşı ne belediyelerin ne de gelir idaresinin insafına terk etmemekte fayda var.
    Cevapla
  • Aziz Tekin 9 yıl önce Şikayet Et
    bu gibi vergide hak yemeler. çoğaldı. döner sermayemi alıyorlar ne.. millete borç çıkarıyorlar habire. 1938 yılından kalma araba için vefat etmiş babamdan taşıt vergisi istendi de.. acaba diyorum , başbakan başkan felan olursa daha damı kötü olur,oy vermesekmi acaba?!.. kendi ipimizi kendimiz mi asıyoruz?..
    Cevapla
  • recep gökçe 9 yıl önce Şikayet Et
    Konya-Merkez Selçuklu ilçesi'nde . Emlak vergileri yılbaşından itibaren % 300 artırıldı, bu ne biçim adalet, memura % 3 zam, nisanda-mayısta vergi dilimine girdin deyip fazlasıyla geri alınıyor, bu sistem hangi rejime ait? Bakanlık el attı demişsiniz, şimdi bu ay emlak vergilerinin ilk taksiti ödenecek, bakanlık bu konuyu -şayet el attıysa- hangi sürede halledecek, muhtemelen 4-5 yıl sonrasını belki etkiler. Lütfen bu ADALETSİZLİĞİ kim önleyecekse BU AY İÇİNDE ÖNLESİN!
    Cevapla
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    yılbaşı öncesi ve sonrası 6 misli değişen emlak değerı!!!???. yılbaşından önce 40 000 tl değer biçilen emlak değeri yılbaşından sonra 230 000 tl değer biçildi neymiş efendim büyükşehir belediyesi olmuşmuşuz . bu il malatya ! ilgililer lütfen!
    Cevapla