Milli Emlak Genel Tebliğinde değişiklik

Maliye Bakanlığının "Milli Emlak Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Milli Emlak Genel Tebliğinde değişiklik
Milli Emlak Genel Tebliğinde değişiklik
GİRİŞ 27.05.2014 11:36 GÜNCELLEME 27.05.2014 11:36

Hazine taşınmazları üzerinde yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak kurulan elektrik enerjisi üretim tesislerinin 31 Aralık 2020 tarihine kadar devreye alınması kaydıyla, irtifak hakkı ve kullanma izinlerinde bedeller 10 yıl süreyle yüzde 85 indirimli tahsil edilecek.

Buna göre, geçit hakkı bedelinin tespitinde yararlanılan; geçit hakkı toplam süresi 49 yıldan 30 yıla indirildi. Böylece, geçit hakkı bedeli, geçit hakkının toplam süresi için 30 yılı geçmemek kaydıyla bir defaya mahsus veya yıllık olarak alınmak üzere iki ayrı şekilde tespit edilecek.

Sabit ve Mobil Haberleşme Altyapısı veya Şebekelerinde Kullanılan Her Türlü Kablo ve Benzeri Gerecin Taşınmazlardan Geçirilmesine İlişkin Yönetmelik uyarınca Hazine taşınmazları üzerinde tesis edilecek olan mecra irtifak haklarında irtifak hakkı bedeli, söz konusu yönetmelik hükümlerine göre belirlenecek.

- Ön izin, kullanma izni ve irtifak hakkı bedelleri -

Ön izin verilmeyen hallerde ilk yıl kullanma izni veya irtifak hakkı bedeli ihale bedeli olacak.

Ön izin verilen hallerde ise ilk yıl kullanma izni veya irtifak hakkı bedeli; ihale bedelinin kullanma izni veya irtifak hakkı tesis edilinceye kadar (4 yılı geçmemek üzere) geçen süre dikkate alınarak Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) yayımlanan Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE-bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişim) oranında arttırılması suretiyle tespit edilecek bedel kabul edilecek.

Ancak, ön izin dönemi içerisinde irtifak hakkına veya kullanma iznine konu taşınmazın yüzölçümünde bir değişiklik meydana gelmesi halinde, ilk yıl irtifak hakkı veya kullanma izni bedellerinin belirlenmesinde, eksilen veya artan yüzölçümüne göre oransal olarak eksiltme veya arttırma yapılarak işlem tesis edilecek.

- Bedellerin tahsili -

Kullanma izni verilen veya irtifak hakkı tesis edilen Hazine taşınmazı üzerinde yapılacak tesisin bizzat hak lehtarınca işletilmesi ha, bu tesisin işletilmesinden elde edilen toplam yıllık hasılatın yüzde 1'i oranında pay alınacak. Ancak, "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun" kapsamında kalanlar hariç enerji, tarım ve hayvancılık ile sanayi, tersane yatırımlarında bu oran binde 1 olarak uygulanacak. Vadesinde ödenmeyen hasılat paylarına ilgili kanun gereğince belirlenen oranda gecikme faizi uygulanacak.

- Enerji yatırımları -

Elektrik piyasasında kamu tüzel kişiliğine haiz ön lisans veya lisans sahibi tüzel kişilerce yürütülen üretim, dağıtım veya iletim faaliyetleri için gerekli olan Hazine taşınmazları üzerinde irtifak hakkı tesisinin veya kullanma izni verilmesinin talep edilmesi halinde, lisans sahibi adına, lisansın sona ereceği tarihe kadar irtifak hakkı tesis edilecek veya kullanma izni verilecek.

İlgili kanun hükümleri uyarınca, enerji yatırımları için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ön lisans veya lisans verilen ve irtifak hakkı tesisi veya kullanma izni verilmesi uygun görülen taşınmazlar üzerinde diğer yatırımcılara ön lisans veya lisansın sona ereceği tarihe kadar, yönetmeliğe göre takdir edilecek bedel üzerinden kullanma izni verilecek veya irtifak hakkı tesis edilecek.

EPDK tarafından ön lisans verilen yatırımcılar lehine, Kurumun uygun görüşüne istinaden, yönetmeliğe göre takdir edilecek bedel üzerinden yapılacak kullanma izni veya irtifak hakkı ihalesini müteakip, Kurumca bildirilen süre kadar bedeli karşılığında ön izin verilecek.

Ön izin süresi, Kurumun görüşleri doğrultusunda, 36 ayı geçmemek üzere uzatılabilecek. Kurumun görüşüne istinaden ön lisansı lisansa dönüştürülen yatırımcı lehine lisansın sona ereceği tarihe kadar irtifak hakkı tesis edilecek veya kullanma izni verilecek.

- Yenilenebilir enerji yatırımlarına avantaj -

Hazine taşınmazları üzerinde hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle, biyogaz, dalga, akıntı enerjisi ve gel-git gibi fosil olmayan enerji kaynakları kullanılarak kurulan elektrik enerjisi üretim tesislerinin 31 Aralık 2020 tarihine kadar devreye alınması kaydıyla, yenilenebilir enerji üretim tesisleri kurulması amacıyla tesis edilecek irtifak hakkı ve kullanma izinlerinde bedeller, 10 yıl süreyle sözleşmesi gereği tahsil edilmesi gereken bedele yüzde 85 indirim uygulanarak tahsil edilecek.

EPDK tarafından verilen üretim lisansının tarihi, 10 yıllık sürenin başlangıcı olarak kabul edilerek indirim yapılacak süre hesaplanacak ve irtifak hakkının tapuya tescil edildiği veya kullanma izni sözleşmesinin düzenlendiği tarihten itibaren kalan süre kadar indirim uygulanacak.

Hazine taşınmazları üzerinde doğal gazın iletimi, dağıtımı, depolanması, pazarlanması amacıyla irtifak hakkı tesis edilmesi veya kullanma izni verilmesinin talep edilmesi halinde yönetmeliğe göre takdir edilecek bedel üzerinden boru hatları için kullanma izni verilecek veya irtifak hakkı tesis edilecek.

Ancak, BOTAŞ lehine doğalgaz boru hattı geçirilmek amacıyla tesis edilecek irtifak hakkı ve kullanma izinlerinin süresi EPDK tarafından düzenlenmiş lisans süresinin sona ereceği tarih olarak belirlenecek ve irtifak hakkı veya kullanma izni bedeli, boru hattının geçmesi nedeniyle taşınmazın değerinde meydana gelen azalma dikkate alınmak suretiyle hesaplanarak bir defaya mahsus olmak üzere tahsil edilecek.

- Projeye dayalı organize hayvancılık veya hayvancılık amacıyla yapılacak yatırımlar -

Yatırımcılar tarafından, projeye dayalı organize hayvancılık faaliyeti kapsamında, küçükbaş, büyükbaş veya kanatlı hayvan (tavuk) türlerinin; beslenmesi, üretilmesi, geliştirilmesi suretiyle ekonomik değere sahip hale getirilmesi amacıyla Hazine taşınmazları üzerinde kullanma izni verilmesi veya irtifak hakkı tesis edilmesi talepleri genel hükümlere göre değerlendirilecek.

Hazine taşınmazları üzerinde projeye dayalı organize hayvancılık faaliyeti kapsamında kullanma izni verilmesi veya irtifak hakkı tesis edilmesi için yapılacak yatırımın yumurta tavukçuluğunda 80 bin, etlik piliç yetiştiriciliğinde ise 25 bin hayvan kapasitesinden az olmaması gerekecek.

Proje bütünlüğü içerisinde, verilecek arazi miktarının kanatlı hayvan başına ek tesisler dahil yumurta tavukçuluğunda 0,2 metrekare, et tavukçuluğunda ise 0,1 metrekareden fazla olmaması zorunlu olacak.

- Teknoloji geliştirme bölgelerinde yapılacak yatırımlar -

Teknoloji geliştirme bölgesi ilanı amacıyla başvuru sahipleri tarafından hazırlanacak olan kuruluş başvuru dosyasında yer alan Hazine taşınmazlarına ilişkin alınacak uygun görüş yazısı, teknoloji geliştirme bölgesi ilan edilmesi istenen taşınmazlar üniversiteye tahsisli ise valiliklerce (defterdarlık), tahsisli değilse Bakanlık tarafından verilecek.

KAYNAK: AA