Konut sektöründe korkutan iki rekor!

Konut sektöründe baharın ortasında adeta kış yaşanıyor. Sektöre dahil gelen son iki veri hiç iç açıcı değil.

Konut sektöründe korkutan iki rekor!
Konut sektöründe korkutan iki rekor!
GİRİŞ 29.05.2014 11:06 GÜNCELLEME 02.06.2014 11:31
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış


Kenan Biter'in haberi

Geçtiğimiz yıl ardı ardına yapılan operasyonlar (17 Aralık-25 Aralık) ve sancılı geçen 30 Mart seçimleri öncesi kötü günler geçiren konut sektöründe yükselen faizler ve aşırı yüksek fiyatlar yüzünden satışlarda büyük düşüş yaşanıyor. Sektör temsilcileri ise uyarıyor; faizler düşmez ve fiyatlar aşağı çekilmez ise daha kötü günler kapıda...

17 Aralık ve 25 Aralık operasyonları sonrasında yaşanan kaosu yurtdışı satışları ile atlatan sektör şimdilerde de yüksek faiz oranlarının faturasını ödemeye çalışıyor.

Sektörde yaşanan kötü gidişatın en belirgin göstergesini ise geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlar gözler önüne serdi.

SATIŞLARDA REKOR DÜŞÜŞ!

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, 2014'ün ilk 4 ayında konut satışları önceki yıla göre yüzde 7,5 azalma gösterdi. Bunun yanı sıra en vahim tablo ise Mortgage kredili konut satışlarında ortaya çıktı. Mortgage ile yapılan satışlarda Nisan ayında yüzde 42,5 ile rekor bir düşüş yaşanırken bu oran yılın ilk dört ayında ise yüzde 33,5 olarak gerçekleşti. Rakamlara bakıldığında mortgage kredili konut satışlarının toplam satışlardan yaklaşık dört kat daha hızlı gerilediği görüldü.

KONUT ÜRETİMİ YÜZDE 76,8 ARTTI

Ancak satışlarda yaşanan büyük düşüşe rağmen konut üretimi ise aksine korkutucu bir şekilde rekor seviyelerde artıyor. TÜİK tarafından açıklanan farklı bir veriye göre yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre, belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 76,8’lik ciddi bir artış gösterdi.

Satışların rekor bir şekilde düştüğü üretimin ise rekor bir şekilde arttığı konut sektöründe yaşanan olumsuz gidişatı sektör temsilcileri de doğruladı. Yetkililer faizlerin düşmemesi ve sektöre çeki düzen verilmemesi halinde piyasanın hareketlenmesinin imkânsız olduğunu söyleyerek uyarıda bulundu.

CİDDİ BİR DURGUNLUK VAR!

Kredi oranlarının yüksek olmasından kaynaklı konut satışlarında ciddi bir durgunluk olduğunu ifade eden Reha Medin Uluslararası Emlak Hizm. Genel Müdürü Tamer Çiçekçi, iç piyasanın olması gerekenden çok yavaş gittiğini ve TÜİK’in açıkladığı rakamlarında gerçeği yansıttığını söyledi. Piyasada sadece Mortgage kredisi veren şirketler olduğunu ve bunların temsilcileri ile yaptığı görüşmelerde kendisine işlerinin durma noktasına geldiğini söylediğini belirten Çiçekçi, gayrimenkulün nakit parayla alınıp satılan bir mal olmadığı için kredi faiz oranlarının sektör için adeta can damarı olduğunu ifade etti. Çiçekci, oranların düşmemesi halinde ise piyasaların hareketlenmesinin imkânsız olduğunu söyledi.

FİYATLAR ÇOK YÜKSEK! ALICI KİTLESİ YOK

Sektörde oluşan koşullar ve ortaya çıkan imalat mantığı yüzünden bugün gelinen noktayı kendisinin 6 ay önce dile getirdiğini ve çok sayıda uyarıda bulunduğunu söyleyen İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa,  piyasada çok yüksek fiyatların oluştuğunu ve hep lüks inşaat projelerinin geliştirildiğini ancak dillendirilen fiyatlara karşın bir alıcı kitlesinin olmadığını ifade ederek, tüm bunların üzerine bir de faizlerdeki yükseliş eklenince konut satışlarında korkulan düşüşün kaçınılmaz olduğunu söyledi.

1 MİLYON KONUT SATILMAYI  BEKLİYOR

Piyasada 1 milyonu bulan bir konut stokunun bulunduğunu dile getiren Aşa, bu sayının 2B ve kentsel dönüşüm dalgalarıyla oluşan yeni konut stoklarıyla daha da artacağını söyledi. 200’den fazla yan sanayi kolunu besleyen inşaat sektörüne düzenleme getirilmesi ve her önüne gelenin artık müteahhitlik yapmaması gerektiğini söyleyen Aşa, sektörün kontrol altına alınmaması halinde çok daha ciddi durumların ortaya çıkabileceğini söyledi.

FİYATLAR YÜZDE 50 DÜŞÜRÜLMELİ

Sözlerine bu kadar konutun kime satılacağını anlamadığını vurgulayarak devam eden Aşa, yapılan konutların gerçek alıcı kitlesine yönelik yapılmadığını, dağ başlarına yapılan projelere dahi bir havuz konularak lüks konut projesi adı altında m2’sinin 4-5 bin TL’den satışa çıkartıldığını söyledi. Gerçek alıcı kitlesine yönelik yapılacak projenin m2’sinin 2-2.500 TL’yi, aylık ödemesinin de 1.500-2 bin TL’yi geçmemesi gerektiğini de ifade eden Aşa, aksi takdirde konut yığınlarının artarak süreceğini söyledi. Aşa, mevcut konut stokunun eritilebilmesi için de fiyatların yüzde 50 aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi.

SATIŞLARIN KÖTÜ OLDUĞUNU GEÇ HİSSETTİK

Faizlerin yükselmesi ve 30 Mart’a kadar süren seçim sürecinin satışların çok durağan bir şekilde seyretmesine sebep olduğunu belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, bu süreçte iç satışlarda yaşanan kayıpları yurtdışı satışları ile telafi ettiklerini dile getirdi. Nisan ve Mayıs aylarında konut satışlarının beklenenin altında kaldığını belirten Dumankaya, markalı konut olarak satışların kötü olduğunu kendilerinin daha geç hissettiğini söyledi. Borsadaki yükselişin sektöre olumlu yansıyacağına ve satışları artıracağına da dikkat çeken Dumankaya, “Satışlarda mutlaka hızlı yükseliş olur. Satışları artırmak için yürütülen tanıtım kampanyaları sertleşiyor. Piyasada konut kredi faiz oranlarının düşmesi yönünde bir beklenti var” diye konuştu.

kenan.biter@haber7.com
 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 6
  • olcay çelik 9 yıl önce Şikayet Et
    daire maliyeti. 200 300 400 bin tl satılan dairelerin arsa dahil mütaahite maliyeti 100 bin tl ile 170 bin tl arasıdır.ha nedenmi bu kadar pahalı bir an önce para kazanıp yırtma çabasıda ondan neden yırtacak 20 30 sene bir iş yürütüp kazanacağı parayı 5 yılda kazanıp.hayatını garantiye almak burda devasa büyük inşaat firmalarından bahsetmiyorum.elinde en az 300 bin tl sermayesi olan muhasebeci imam sıvacı boyacı alçıcı ototamircisi elektrikçi memur vatandaşlar bu işe girip 3 5 yıl içinde ada bazı yer alıp 400 bin tl daire satar hala geliyorlar.sermaye nin eksik kısımlarını daire bitmeden satmak elinde parası olan eş dostan para alıp çalıştırmak.
    Cevapla
  • manifest 9 yıl önce Şikayet Et
    hicbir trend sonsuza kadar gitmiyor. Doksanlardaki kira rantindan yilan kiraci ev sahibi olmak icin canini disine takti ve ikibinli yillarda bunlarin buyuk cogunlugu ev sahibi oldu. ikibinonlu yillarda artik insanlar yatirim icin ev almaya basladilar, kimisi de luks evlere terfi etti. Borsamiz at yarisindan farksiz oldugu icin ve maasli calisanlar icin baska yatirim imkani olmadigindan tum tasarruflar gayrimenkule yagdi. Son zamanlarda bankalarin da gercek yuzu ortaya cikinca sanki tablo daha da netlesiyor. Insanlar artik gayrimenkul trendinin de bir doyuma ulastigina ve istanbulun yasanmazlik sinirini gectigine inaniyor. Devletimiz tasarruflarimizi degerlendirmemiz icin borsayi hizaya sokmali ve kumar olmaktan cikarmalidir. Cogu firmalar ne kar dagitiyor ne de bedelsiz. Spk da bunlara sessiz kaliyor. Ben hisse alarak bir kurulusa ortak olmak ve karindan payimi almak isterim, asil yatirim budur.
    Cevapla
  • veli guvendi 9 yıl önce Şikayet Et
    Hadis-i şerif. Müslüman harcadığı her şey için sevaba erer, ancak şu inşaat işi hariç..Buhari, Marda 19.Müslim , zikr 12.
    Cevapla
  • Nizâmülmülk 9 yıl önce Şikayet Et
    çok abartıldı ev fiyatları. hiçbir özelliği manzarası olmayan sıkış tepiş yan yana yapılan beton kalıplara 300 bin ve yukarısını istiyorlar, bu hangi ahlaka uygun, kimi kandırıyorlar
    Cevapla
  • Cemal Yılmaz 9 yıl önce Şikayet Et
    SÜPRİZ DEĞİL. Türkiye ekonomisinin ana motoru zaten inşaat idi. .Düşen faizler en çok inşat sektörünü ihya etti...Bankaların yurtdışından aldıkları yüzlerce milyar dolar kredilerin çoğu konut sektörüne gitti. Müttahitler sanayicilerin 20 yılda kazandığı parayı son 7-8 yılda kazandılar....Bununlada yetinmeyip rezidans, konsept konut, temalı konut, A tipi lüks konut gibi cinlikler icat edip fahiş fiyattan halka daire sattılar. Yüksek kar potansiyelinden dolayı sektöründe lider bir çok gıda. sanayi, tekstil vs gibi şirketler bile inşaat işine girdiler. Konut arzı adeta patladı...Şimdi %300-400 karla insanlara lüks konut satmaya alışmış mütahitler bu çarkın hep böyle dönmeyeceğini anlasınlar...Ortalıkta bol bol dolar milyarderi mütahitler dolaşiyor ama vergi listelerinde en alt sıralarda bile bunların isimleri yok. Hükümet bir an evvel hep ihmal ettiği sanayi sektörüne dönüp sanayici ve imalatcıyı desteklesin. Ülkede bir AR-GE seferberliği başlatılsın. Artık bizde bir sanayi ülkesi olalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle