81 ilin kentsel planlama raporu hazır

Kentsel Vizyon Planları hazırlamak için kurulan Kentsel Vizyon Platformu 81 ilin vizyon planını tamamladı.

81 ilin kentsel planlama raporu hazır
81 ilin kentsel planlama raporu hazır
GİRİŞ 06.06.2014 11:58 GÜNCELLEME 06.06.2014 11:58


Türkiye’deki kentlerin modern şehircilik ilkeleriyle yeniden tasarlanması amacıyla kurulan Kentsel Vizyon Platformu 81 kente ait vizyon planı çalışmalarını tamamladı.

Milliyet'in haberine göre Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ve Kentsel Strateji Kurucu Ortağı Faruk Göksu tarafından geçen yıl 17 Ağustos’ta hayata geçirilen Kentsel Vizyon Platformu, kentsel dönüşüm çalışmalarına temel oluşturacak, kentsel gelişime yön verecek  81 Kent 81 Vizyon projesinin detaylarını açıkladı.

YASAL DÜZENLEME TALEBİ

Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, bu çalışmayla şehirlerin imar planlarını değil şehir planlarını yaptıklarını belirterek, “Kötü kentler bizim kaderimiz değil. Biz bu tabloyu değiştirmek istiyoruz. Kentlerin tasarımlarını ortaya koyalım dedik ve gerekli adımları attık. Ortaya çok iyi bir iş çıktı ve bu işi daha da ilerleteceğiz” dedi.

Timur, kentsel vizyon planlarının kağıt üzerinde kalmaması için kamuya büyük görevler düştüğünü anlatarak, bu konuyla ilgili bir an önce yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini altını çizdi. Yeni yapılacak düzenlemeyle kentlerin yeni planlarının bu stratejilere göre belirlenebileceğini anlatan Timur, “Yapılacak düzenlemelerle 100 bin ya da 25 binlik planların oluşturulacak kentsel stratejilere ve tasarımlara göre hayata geçirilebilir. Bunlarla ilgili uygulama yönetmelikleri çıkarılabilir. Böylece kentler daha planlı bir şekilde ortaya çıkar” diye konuştu.

KENTLERİN KODLARI ÇIKARILDI

Vizyon planları için kalkınma ajanslarının bölge planları ile valilik ve belediyelerin stratejik planlarının değerlendirildiğini belirten Faruk Göksu, “Vizyon planları hazırlanırken 81 kentin öncelikli 10 temel sorunu ile fırsatları ortaya çıkarıldı ve sorunların çözümü için projeler geliştirildi. Elde edilen sonuçlar, stratejik göstergeler ve gelecek senaryoları dikkate alınarak her kente özel BEK Analizleri hazırlandı” şeklinde konuştu.

Kentlerin master planları için 162 mekansal gelişim şeması çizildiğine değinen Faruk Göksu, “Bölgesel ve kentsel stratejik bakış açısı ile gelişim şemaları çizilen kentler, bulundukları coğrafya ve paylaştıkları değerlere göre ölçeklendirilerek vizyon planları oluşturuldu. Her kentin geleceği, ‘vizyon’ yani söylem ve ‘eylem’ başlıkları altında kurgulanarak, kentlerin gelişim stratejilerini tanımlayan 647 kent kodu belirlendi” dedi.
Göksu, çalışma kapsamında Anadolu turuna çıkıp, tüm ilgililerle görüşmeler yapıp yeni planlar yapacaklarını anlatarak, “Yeni vizyon ve stratejiler belirleyip bunları hayata geçirebilirsek 10 yıl içinde Türkiye kentlerinin değişim sürecine girebileceğini söyledi.
Göksu, Edirne ve Gaziantep’in yanı sıra İzmir ve Diyarbakır’da çalışmaların ileri boyuta gideceğini kaydetti.

3.884 SAYFALIK KİTAP

Bölgesel ve kentsel ölçekte master planların hazırlanması için gerekli alt yapıyı ortaya çıkardıklarını anlatan Timur, “Yapılan çalışmalar sonucunda 81 il için her biri yaklaşık elli sayfayı bulan vizyon planları 8.884 sayfalık kitaplar olarak hazırlandı. Planlar öncelikli olarak belediye başkanları olmak üzere kamu, özel ve sivil kurum ve kuruluşlarla tartışılacak” dedi.

Edirne’nin röntgenini çekti

Çalışma kapsamında Edirne’nin stratejik planlarının hazırlandığını ifade eden Faruk Göksu, burayı kültür kenti olarak belirlediklerini söyledi. Edirne’de eskiden denizin olduğunu, tarihi yarımadaya sahip olduğunu dile getiren Göksu, şunları söyledi:

“Gördük ki burasının bambaşka dinamikleri var. Tarihi ve kültürel özellikleri fazla. Burayı üniversiteyle ilişkilendirecek şekilde yeniden tasarladık. Birçok kişi Edirne’nin bu özellikleri bünyesinde barındırdığına inanamadı.”

Erden Timur da, Edirne çalışmasının 3 ay sürdüğünü anlatarak, şöyle konuştu:
“Bu çalışmaları biz gönüllü olarak yapıyoruz. 81 kentin tamamını bu hale getirmek çok uzun sürmez. Yeter ki yetenekli ve heyecanlı genceler bize gelsin.” Erden Timur, bu çalışma kapsamında 81 kişiye eğitim verdiklerini ve bunların 5 tanesini sürekli olarak istihdam ettiklerini ve bu sayıyı artıracaklarını söyledi.