Antalya'ya büyük meydan müjdesi

Başkan Türel, "Cumhuriyet Meydanı'nı adına layık bir şekilde büyütmek ve Antalya'ya kazandırmak" istediklerini açıkladı ve müjde verdi.

GİRİŞ 10.06.2014 17:46 GÜNCELLEME 10.06.2014 17:56

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, eski İl Özel İdare binasının yıkım töreninde, bu yıkımların kent merkezinde 'Falezlerin üzerinde Çin Seddi' olarak tarif ettiği binalar, orduevi ve askeri lojmanlarla devam edeceğini belirterek, "Böylelikle Cumhuriyet Meydanı'nı adına yaraşır bir Cumhuriyet Meydanı haline getireceğiz" dedi.

Antalya'da 11 Mayıs 2004 tarihinde taşıyıcı kolonlardaki patlamanın ardından tahliye edilen ve son 10 yılı boşaltılmış, metruk bir halde geçen eski İl Özel İdare binasının yıkımına Büyükşehir Belediyesi tarafından törenle başlandı.

Törene Antalya Valisi Sebahattin Öztürk'le birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Dr. Cem Oğuz, Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Ak Parti İl Başkanı Mustafa Köse ve çok sayıda davetli katıldı.

'ANTALYA'YI ÇİRKİNLİKTEN KURTARIYORUZ'

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, yıkım için binanın bahçesinde düzenlenen törende "Antalya'yı yıllardır konuşulup bir şey yapılamayan bir çirkinlikten kurtarıyoruz" dedi. Karışık duygular içinde olduğunu belirten Başkan Türel, şöyle devam etti: "Allah, Antalya'da büyük hizmetleri bize nasip etti. Bunun için mutlu mu olsam yoksa 5 yıl boyunca Antalya'da bir çivi çakılmadan devraldığımızda kaybolan yıllarına mı üzülsem bilemiyorum" diye konuştu. Kaybedilen zamanının telafi edilmesi için iki kat daha fazla çalışmak zorunda olduklarını ifade eden Türel, "Antalya, Konyaaltı ve Güllük caddeleri, Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi ile çok daha güzel olacak" diye konuştu.

BİZİM HAYALLERİMİZE AKILLARI YETMEDİ

Belediye başkanlığının ilk dönemi olan 2004-2009 yılları arasında Sağlık Meslek Lisesi, Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Valilik binası, Kale Kapısı'ndaki Vakıf İşhanı, Ali Çetinkaya Caddesi üzerindeki eski Kız Meslek Lisesi, Hızır Reis Ortaokulu'nun yıkımlarını gerçekleştirdiklerini anlatan Başkan Türel, "Yıkılmaz diyenler yanıldılar. Bizim hayallerimize akılları yetmedi" dedi.

'SIRF SİYASET ADINA KARŞI ÇIKIYORLAR'

Törenle yıkımına başlanan eski İl Özel İdare binasının çirkinlik abidesi olarak yıllardır kent merkezinde varlığını sürdürdüğü sözleriyle konuşmasına devam eden Başkan Türel, binayı görevi devralmasından iki ay sonra yıktıklarını dile getirdi. Binanın bu kadar kısa bir sürede yıkımına başlanmasının değişen Büyükşehir Kanunu'yla ilişkili olduğunun altını çizen Başkan Türel, şunları kaydetti: "Biz kanunu değiştirdiğimiz için binayı da devralmış olduk. Bu kanun değişikliğine zamanında karşı çıkanlar şimdi ne düşünüyorlar? Bu bina Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmeseydi, yıkmak mümkün olmayacaktı. Sırf siyaset adına her şeye karşı çıkanlar, bu hizmetlere bir kez daha bakıp düşünürlerse 'Ne mutlu bize' diyeceğiz."

DEVLETİN RUHSATSIZ BİNASI

Yıkımına başlanan 14 katlı binanın 1982 yılında yapıldığını fakat ruhsatsız bina statüsünde olduğunu anlatan Türel, "Hala ruhsatı yok. Bugün biz İl Özel İdare binasını ruhsatsız bina olarak yıkmıyoruz. Kullanım izin belgesi yok. Maalesef bu trajedileri bu ülkede yaşadık" dedi. Binanın yıkım ihalesinin 9 Mayıs'ta yapıldığını ve 24 firmanın girdiği ihale sonucunda hurda karşılığı Büyükşehir'e 357 bin TL ödemeyi taahhüt eden firmanın kazandığını belirten Menderes Türel, yıkım işleminin 2 ay süreceğini kaydetti.

STK BÜYÜKŞEHİR İŞBİRLİĞİ

Türel, yıkımın ardından alanın tamamının park olarak Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şubesi'yle birlikte düzenleyeceklerini aktardı. "Sivil toplum Büyükşehir Belediyesi işbirliğinin en güzel meyvesi bu proje tamamlandığında yeşerecek" sözlerini sarf eden Türel, projenin bölgedeki falez yapısı bozulmadan, Kadın Yarı ve Yavuz Özcan Parkı'yla projenin birleştirileceğini belirtti. Türel, şunları söyledi:

"Artık bütün bu bölge değişecek. Yemyeşil, çok farklı bir alan olacak. Burası gerçek bir cazibe merkeze olacak. Bu projeyle turizm ve ticaret gelişecek, esnaf kazanacak. Antalya kazanacak. İddiayla bir söz söylemiştim, 'Bu turist buraya gelecek.' İşte bu proje bittiğinde o turist buraya gelecek, burada esnafın dükkanına girecek. Turist kaldırıma gelmez ama projeye gelir, meydana gelir. Bu projemiz şehir merkezimiz için sadece başlangıçtır."

CUMHURİYET MEYDANI GENİŞLEYECEK

Antalya'da yeşil ve maviyi buluşturma iddiasıyla yeni döneme başladıklarını anlatan Başkan Türel, bu projenin "Cumhuriyet Meydanı'nı adına layık bir şekilde büyütmek ve Antalya'ya kazandırmak" şeklinde özetlediği kent merkezine ilişkin büyük bir projenin bir ayağı olacağını söyledi.

Başkan Türel, Cumhuriyet Meydanı'nı büyütme projesi kapsamında yıkımına başlanan İl Özel İdare binasının tam karşısında sıra halde duran binaların yıkımı üzerinde çalıştıklarını aktardı. Binaların ciddi bir deprem riski taşıdığını aktaran Başkan Türel, "Bunların içerisindeki mülk sahiplerinin rızasını almak suretiyle, eşdeğer bir imkan tanımak suretiyle, bu binaları da artık falezlerin üzerinde Çin Seddi gibi durmaktan kurtarıp tarihin tozlu yaprakları arasına terk etmemiz gerekiyor. Bunun için çalışıyoruz" diye konuştu.

ORDUEVİ DE KALKACAK

Başkan Türel orduevi, askeri lojmanlar ve askerlik şubesini içinde barındıran garnizona ait alanı da Cumhuriyet Meydanı'na ilave etmek istediklerini, bu konuda da mutabakat ve rızanın ön koşul olduğunu söyledi. Menderes Türel, şöyle devam etti: "İnşallah, nasıl ki bunlar geçmişte 'Biz yapacağız' dediğimizde hayal gibi görünüyorsa ileride bunlar Antalya'da gerçek bir fotoğraf olarak önümüze gelecek. Böylelikle Cumhuriyet Meydanı'nı adına yaraşır bir Cumhuriyet Meydanı haline biz getireceğiz."

'HEP BİRLİKTE ÇALIŞALIM'

Belediyelerin siyaset değil hizmet noktaları olduğunu belirterek konuşmasını tamamlayan Türel, "Herkes Antalya projelerinde siyasi fikirlerini bir kenara bıraksın. Gönül birliğiyle Antalyamızın, çocuklarımızın geleceği için hep birlikte çalışalım" çağrısı yaptı.

ŞEHİR MEYDANLARIYLA ANILIR

Antalya Valisi Sebahattin Öztürk de "Antalya gibi güzel bir şehre böyle güzel hizmetler lazım" dedi. Antalya'nın yılda 12 milyon yabancı turist tarafından tercih edilmesinin sadece deniz, kum, güneşle açıklanamayacağını, Antalya'nın güzelliği için de turistin kente geldiğini belirten Vali Öztürk, "Bizim yapmamız gereken çirkinleştirdiğimiz şeylerden kurtarmaktır" diye konuştu.

Dünyanın en prestijli şehirlerinin parkları, yolları ve meydanlarıyla tanındığını belirten Vali Öztürk, devamla şunları dile getirdi: "Bize yakışan da büyük meydanlara, parklara, caddelere sahip olmaktır. Şehir elbette kültür, sanat ve pek çok şeyiyle birlikte şehirdir ama prestijli bir şehir yapabilmenin şartı park, cadde ve meydanlardır."

Konuşmaların ardından eski il Özel İdare binasının yıkımı Vali Sebahattin Öztürk'ün telsizle verdiği "Yıkım başlasın" talimatıyla başladı. Yıkım için vinç yardımıyla kırıcı iş makinesi, yüksekliği 40 metreye yaklaşan 14 katlı binanın en üst noktasına çıkarıldı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL