İnşaat sektörünü çoşturacak dev proje

Yurtdışı müteahhitlik sektörüne devlet desteği sağlanırsa 2023 yılı hedeflerine ulaşmanın zor olmadıgı bildirdi.

İnşaat sektörünü çoşturacak dev proje
İnşaat sektörünü çoşturacak dev proje
GİRİŞ 07.07.2014 13:25 GÜNCELLEME 07.07.2014 15:11


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, yurtdışı müteahhitlik sektörüne devlet desteği sağlanırsa 2023 yılı hedeflerine ulaşmanın zor olmadığını bildirdi.

Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin yurtdışı müteahhitlik sektöründe son 10 yılda büyük başarılara imza attığını ve 1970'lerde Libya ile başlayan yurtdışı müteahhitlik serüveninin 2002'ye kadar toplam 46 milyar dolar hasılat elde ettiğini kaydetti.

Burhan Özdemir, 2002'den itibaren sadece son 10 yılda elde edilen hasılatın 270 milyar doları aştığını vurgulayarak, son 10 yılda Türkiye'nin yurtdışı müteahhitlik alanında yıllık 25 milyar dolar hasılat ortalamasının üzerine çıktığını ifade etti.

Global ekonomi değerlerine göre tüm dünyada yurtdışı müteahhitlik hizmetleri hacminin yıllık yaklaşık 500 milyar dolar olduğunu belirten Özdemir, "Ülkemizin son yıllarda ortaya koymuş olduğu üstün performansa rağmen bu pastadan almış olduğu pay sadece yüzde 4 mertebesinde. Ülkemizin 2013 toplam ihracat hasılatı 151.7 milyar dolar. Buna göre Türk yurtdışı müteahhitlik sektörü, yurtdışında her yıl ülkemizin yıllık mal ihracatının ortalama yüzde 20'si büyüklüğünde proje üstleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

- "İnşaat firmalarının yurt dışına açılımlarını sağlamak kaçınılmaz bir gereklilik"

Özdemir, Türkiye'nin 2023 hedeflerinde 500 milyar dolar toplam ihracat hacmi hedeflendiğini ve 500 milyar dolarlık ihracat hacminin içerisinden inşaat sektörüne düşen payın 100 milyar dolar olduğunu vurguladı.

Söz konusu hasılatın yurtdışında iş yapan müteahhitlerin mevcut imkanlarıyla elde edilmesinin zor görüldüğünü dile getiren Özdemir, "Bu hedefe ulaşılabilmesi için yurt içinde faaliyet gösteren inşaat firmalarının yurt dışına açılımlarını sağlamak kaçınılmaz bir gereklilik. Bu ise ancak devlet eliyle oluşturulacak iştiraklerle mümkün olabilir. Ülkemizin konut alanında birikimi olan TOKİ tarafından gerçekleştirilecek yurtdışı açılımları sayesinde inşaat taahhüt firmalarımıza yeni alanlar açmak mümkün. TOKİ'nin ülkemizin tarihsel, siyasal ve ekonomik ilişkilerinin bulunduğu belirli ülkeler ve bununla birlikte sahra altı Afrika ülkelerinde hükumetler arası anlaşmalar ile proje yüklenmesi ile birkaç yılda hedeflenen ihracat hasılatının yakalanması mümkün. Bu projeksiyon içerisinde kaynak sıkıntısı çekmeyen belirli ülkelerle yapılacak (Cezayir, Suudi Arabistan, İran, Katar) anlaşmalarla doğrudan taahhüt projelerini TOKİ ile imza atılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Özdemir, nakit ödeme imkanı olmayan ancak doğal kaynaklarına bağlı olarak uzun vadeli kredi seçeneğine sıcak bakan ülkelere devlet eliyle açılacak krediler marifetiyle yine TOKİ tarafından ülkeler arası projelere imza atmanın mümkün olabileceğini dile getirdi.

Söz konusu ülkelerin sosyal konut açığı ve bu yönde yatırım planlamalarının mevcut olduğuna değinen Özdemir, bu gibi ülkelerde Çin, Amerika, Fransa'nın devletler arası anlaşmalarla yol aldığına dikkati çekti.

Özdemir, Türkiye bu alanda atılım gerçekleştirdiği takdirde yurtdışına çıkma konusunda tereddüt yaşayan kapasiteli birçok müteahhit firmanın yurtdışı piyasasında yer edinme imkanı bulabileceğini belirterek, "Firmalar, birkaç yıl içerisinde farklı bölgelerde güvenle iş yapabilir hale gelecek. Bunu bir entegrasyon projesi olarak görmek gerekir. Bu sayede yapı malzemeleri ve yurtdışı müşavirlik alanlarında da ihracat tutarımız artış gösterecek" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: EMLAKOFİS