Panik başladı! Birçok firma yerini değiştirebilir

1 Temmuz'da yürürlüğe giren düzenleme başta bankalar olmak üzere bir çok firmayı telaşlandırmaya başladı.

Panik başladı! Birçok firma yerini değiştirebilir
Panik başladı! Birçok firma yerini değiştirebilir
GİRİŞ 09.07.2014 13:55 GÜNCELLEME 09.07.2014 14:17
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış


1 Temmuz 2014'ten itibaren yürürlüğe giren Borçlar Kanunu’nda kiracıların tahliyesi ile ilgili yeniden düzenlenen ve mülk sahibinin lehine dönen uygulama; yeni düzenleme ile, ev sahibi 10 yılı aşmış kurumsal kiracısını çıkarabilir.

Uzmanlar, özellikle banka, market ve mağazaların bu durumdan olumsuz etkilenebileceklerine dikkat çekiyor

Borçlar Kanunu'nda yapılan 10 yıllık kiracıların tahliyeleri ile ilgili yeni düzenleme, 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girdi.

Daha önce kiracı lehine olan uygulama, artık mülk sahibi lehine döndü. Yürürlüğe giren maddeye göre, mülk sahipleri 10 yılı dolduran kiracılarına herhangi bir gerekçe göstermeden, sözleşmelerinin bitimine 3 ay kala ihtarname gönderip ev ya da işyerinden çıkartılabilecek. Türkiye ortalamasında bireysel kiralamalar 10 yıl civarında sürerken, kurumsal şirketlerde bu durum 10 yılı aşabiliyor.

KİRACILAR PANİKTE

Dolayısıyla özellikle banka şubeleri gibi yerleşik kurumsal kiracıların olduğu mülkler rekabete açılacak, kurumsal kiracılar yasadan en çok etkilenen grup olacak.

Yapılan yeni düzenlemenin özellikle bankalar için tehlike arz ettiğini belirten Avukat Cevat Kazma konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Bankalar, açacakları şubeyi uzun vadede kullanmak için kiralıyorlar. Yeni düzenleme mülk sahibini, daha fazla ücret teklif eden başka bir bankaya mülkü kiralamak istediğinde özgür kılıyor. Burada sadece bankalar değil, diğer kurumsal şirketlerde uzun vadede sıkıntı yaşayabilir” şeklinde konuştu.

Daha küçük ölçekli işletmelerde de sorun yaşanacağını belirten Av. Kazma, özellikle mahalle esnafını örnek göstererek “Bir mahallede eczanenin, marketin yeri bellidir. Genelde uzun süre yer değiştirmezler ancak mülk sahibine sunulacak daha iyi fiyat teklifleri küçük esnaf ve bu tür işletmeler için de sorun yaratacak, maddi imkânları daha geniş olan zincir mağazaların mahallelere girmesini kolaylaştıracak” açıklamasında bulundu.

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre 46 bankanın toplam 11052 şubesi bulunuyor.

YORUMLAR 6
  • şenol c 9 yıl önce Şikayet Et
    yine kime yaranmak için. kime yaranmak için çıktı bu yasa,anladığım kadarıyla değeri artmış sözleşmelere göre enflasyon zamlarından dolayı cevresindeki dükkan kiraları ucurum olabiliyorken kendi dükkanının kira değeri az yükseliyor olanlar için çıkarılmış ve şuda bi gerçekki akp bir kere daha yaş tahtaya basmıştır zaten dükkan sahipleri iyi bir yerdeyse hava parası istiyorlar 200 bin isteyeni bile biliyorum sırf bu yüzden kiracısını çıkaracak tonla iş yeri olacaktır böyle saçma bir yasa olamaz amaç küçük esnafı öldürüp büyük işletmelere yaranmaksa aferin yine başardınız
    Cevapla
  • inşaatmühendisi 9 yıl önce Şikayet Et
    çok fazla birşey değişmez. Zaten 10 yıldır oturan kiracı, kiralarını düzenli ödeyen iyi bir kiracıdır, hiçbir evsahibi de iyi kiracının moralini bozmak, onu kaçırmak istemez. Ancak evsahibinin ihtiyacı olması başka bir durum tabi. O durumda da zaten 10 yıllık bir sürenin beklenmesi zaten absürd olur, herhangi bir zaman evsahibi ihtiyacım var der, kiracı da, en fazla 1 yıl kalabilir, ondan sonra çıkar (piyasada genel olarak durum böyle). Banka gibi kurumsal kiracılarda belirli istisnalar olabilir, ama ben bir bankanın kiracısı olduğu mülkün sahibi olsam, bir başka bankaya vereceğim diye riske girmem, sonuçta ters tepebilir.
    Cevapla
  • Cevat Öner 9 yıl önce Şikayet Et
    murat çelik bey. kanun 10 yılını doldurunca hiçbir gerekçe göstermeden çıkartabilir diyor. mutlaka çıkartmaya sebep gerekçeler olmalı. aman gönlünü hoş tutalım, keyfi falan kaçar da bizi çıkartmasın diye mülk sahiplerinin eteğini mi öpeceğiz artık? ben vatandaş olarak bu kanunu asla anlamam. beni ilgilendirmez. yaşla kuruyu ayırsınlar, adaleti sağlasınlar. onun için oradalar. yamuk adamlar için benim düzenimi, emeklerimi ne hakla mülk sahibinin keyfiyetine bırakabilirler... toptan temizlik olmaz, adamın siciline baksınlar, istismarcıyı, fırsatçıyı, dalavericiyi ayıklasınlar ve bizlerin tertemiz emeklerine kıymasınlar...(ben işyerlerini kastediyorum)
    Cevapla
  • Mustafa Çelik 9 yıl önce Şikayet Et
    Cevat Öner'e. Sadece kiracı açısından bakıyorsunuz, yanılıyorsunuz. Allah nasib eder de mülk emanetçisi olursanız vaziyeti idrak edersiniz. Ben kiracılarımın kontratına yazıyorum tefe-tüfe ortalaması ve karşılıklı görüşme neticesinde hakkaniyetli bir çözüm neticesinde karar veriyorum. Emsal değerler üzerinden kira belirlenmezse işte o zaman haksız rekabet olur. misal. aynı cadde üzerinde ihtiyaç üzere işletilen iki lokanta var. birincisi eski kiracı olduğu için düşük kira öder, diğeri yeni girdiği için yüksek kira öder. birinin maliyeti düşük, ötekinin maliyeti yüksek. Burada hakkaniyet devreye girer. 2 katlı 700-700 = 1400 m2 atölyem vardı. ben üst katındaki imalathanemi taşıdım 250 m2 yer için şehrin dışına 2 bin lira kira ödüyorum. alt kattaki 700 m2 yerde ise kiracım 3 bin lira ödüyor. gel bunu biraz düzeltelim dedin mi feveran ediyor. üstelik geçen yıl da kira artırımı yapmamışım. ne karunluğumuz kaldı, ne müslümanlığımız. Hakkaniyetle ve adaletle konuşun.
    Cevapla
  • Adnan Taşçıoğlu 9 yıl önce Şikayet Et
    bizim hükümete bu kanun hiç yakışmadı. başbakanım bu kanunu çok acil geri çekmeniz lazım yoksa bir çok ocaklar sönecek.başbakanımızdan bu konuda acil müdahale etmesini bekliyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle