Gaziantep'te konut alanlar yaşadı

Konuta yatırılan para, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlere nazaran en hızlı Gaziantep'te dönüyor.

Gaziantep'te konut alanlar yaşadı
Gaziantep'te konut alanlar yaşadı
GİRİŞ 15.07.2014 08:22 GÜNCELLEME 15.07.2014 08:23
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İstanbul’un Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy ve Şişli gibi merkezleri ile Ankara’nın Çankaya’sı İzmir’in Konak’ında konuta yatırılan para 20 yılda geri dönerken fıstık diyarı Antep’te süre 11 yıla iniyor. İlde en uzun geri dönüş zamanı 18 yıl.

En çok konutun satıldığı İstanbul, Ankara ve İzmir yerine parasını fıstık diyarı Gaziantep’e yatıran, kazançlı çıkıyor. Dünkü araştırmamızda İstanbul’da satın alınan bir dairenin kira gelirinin konutun fiyatını ortalama 20 yılda karşıladığını ortaya çıkarmıştık. Bugün de Anadolu’da gayrimenkulde gelişen şehirleri inceledik. 100 metre-karelik daireleri baz aldığımız ve bulundukları ilçedeki ortalama emlak fiyatlarını gösteren araştırmamıza göre Ankara, İzmir ve Gaziantep’teki konut fiyatları kira geri dönüşünde İstanbul’u aratmıyor. Antep konuta yatırılan parayı 11 yılda geri veriyor.

EN FAZLA GAZİANTEP KAZANDIRIYOR

Gaziantep’te fiyatlar hızla yükselişe geçerken, yatırımcısına İstanbul, Ankara ve İzmir’den daha fazla kazandırması dikkat çekiyor. Buna göre Gaziantep’in ilçeleri arasında merkeze en yakın ve yapılaşmanın yoğun olarak yaşandığı Nizip, Şahinbey ile Şehitkamil yerleşimlerinde yatırımın geri dönüşü 11 ile 18 yıl arasında değişiyor. Gelecek dönemde sanayi ve ticaret şehri kimliğini daha da kuvvetlendirmesi beklenen Gaziantep’in, hızla yeni konut projelerine ev sahipliği yapacağı belirtiliyor.

ANKARA'DA ELMADAĞ EN AVANTAJLI İLÇE

Son yıllarda hızlı bir yapılaşma içerisine giren ve yıllardır devlet eliyle süregelen konut imalatına özel sektörü de çeken başkent Ankara’daki konut fiyatları artış göstermesine rağmen, kira fiyatları biraz daha yavaş seyrediyor. Araştırmamıza göre Ankara’nın yatırımın geri dönüşü bakımından en kârlı ilçesi 13.9 yıllık dönüş oranı ile Elmadağ oldu. Elmadağ’ı Ayaş, Kalecik, Polatlı ve Çubuk gibi yeni şehirleşmenin yoğun olarak yaşanmaya başladığı ilçeler izledi. Ankara’nın Etimesgut, Keçiören, Sincan ve Mamak gibi ilçelerinde satın alınan daireler için yatırımcılar, Başkentin diğer yerleşim bölgelerine göre daha fazla zararı göze alıyorlar. Bu bölgelerde elde edilen kira gelirleriyle daire için yapılan ödemenin geri dönüşü 22 ile 28 yılı buluyor.

NARLIDERE'DE DÖNÜŞ 28 YILI BULUYOR

Sıcak havası ve trafikten uzak temiz yerleşimi nedeniyle tercih edilen İzmir’de ise Narlıdere’de 100 metrekarelik bir daire için yapılan ortalama 300 bin liralık yatırımın geri dönüşü 28 yılı buluyor. Narlıdere, şehre yakın bir noktada bulunmasına rağmen özellikle inşa edilen yeni binalarla birlikte fiyatlarını yukarı çekiyor. İlçedeki binaların ortalama olarak aylık kira getirisi 900 lira civarında bulunsa da, Narlıdere’deki dairelerin 300 bin lira gibi İzmir’in en yüksek fiyatlarına satılması geri dönüş süresini uzatıyor. Narlıdere’nin ardından İzmir’in Konak, Buca ve Urla gibi ilçeleri de 20 ile 22 yıllık geri dönüşleriyle en uzun sürede kendisini ödeyen yerleşimleri arasında başı çekiyor.

FİYATLAR YUKARI ÇIKACAK

İzmir’de yeni gelişim bölgesi olarak öne çıkan ve hızlı bir yapılaşma içerisine giren Bayındır İlçesi’nde şu anda ortalama olarak 75 bin liraya satılan 100 metrekarelik daireler 400 liralık kira geliriyle kendilerini 15.6 yılda ödeyebiliyorlar. Balçova ve Karabağlar gibi şehrin merkezindeki yerleşimler ise 18 yıllık geri dönüşle ideal olarak sayılabilecek yatırımlar olarak görülüyor. Uzmanlar İzmir’de nitelikli konut sektörünün hızlı bir şekilde gelişmesinin fiyatları daha da yukarı çekeceği görüşünde.

YATIRIMCI DÜZENLİ ÖDEME YAPACAK KİRACI ARIYOR

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü MAKBULE YÖNEL MAYA

Türkiye’de gayrimenkul fiyatları çok pahalı ancak düşük fiyata kiraya vermek zorunda kalınıyor. Böyle olunca amorti süresi uzun oluyor. Geri dönüş sürelerinde kısa vadede uzama beklemiyoruz. Şu anki seviyelerin yatırım için ne kadar cazip olduğu bireysel yatırımcı nezdinde sorgulanır hale geldi. Bireysel yatırımcı kira rakamını artırmaktan çok kendisine düzenli olarak kirayı verebilecek kiracı arayışına girdi.

SÜREYİ AŞAĞIYA ÇEKMEK İÇİN BİRAZ ŞANS DA LAZIM

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı NAZMİ DURBAKAYIM

Ev yatırımına herhangi bir madde veya malzeme yatırımı gibi bakmamak lazım. Bunun bir de manevi değeri var. Yıllarca kullanıldıktan sonra çocuğa da bırakılıyor. Hem oturmak hem de prim yapmak için yapılan yerler var. Gayrimenkulde oturulacak lokasyonlarda belli oranda beklemek yersiz olur ancak prim yapacak yer arayışına girerseniz biraz da şansınızın ihtiyacınız olması lazım.

YENİ KONUT STOKU YAPILMAZSA GERİ DÖNÜŞÜ AZALIR

Cushman & Wakefield Türkiye Başkanı HALUK SUR

Kiraların düşük ve gayrimenkul değerlerinin de yüksekte seyretmesi süreyi uzatıyor. Gelecekte bu tablonun aynı seviyede devam edip etmeyeceği ekonomide arz-talep dengesi ile ilişkili. Buradan hareketle yeterli stok yapılmazsa, bir yıl sonra kiralık konut fiyatlarını tavanda görebilirsiniz. Artan konjonktür süreci içerisinde fiyatların aşağıya inmesinin kolay olmayacağını düşünüyorum.

GAYRİMENKUL DÜNYADA 45 TRİLYON DOLARA KOŞUYOR

Gayrimenkul sektörünün 2020 yılına kadar dünya genelinde önemli bir büyümeye sahne olması bekleniyor. PwC’nin “Gayrimenkul 2020: Geleceği İnşa Etmek/Real Estate 2020:Building The Future” raporuna göre, 2012 yılında 29 trilyon dolar olan yatırım yapılabilir gayrimenkul varlıklarının değeri yüzde 55’lik artışla 2020 yılına kadar 45.3 trilyon dolara ulaşacak. Rapora göre yükseliş trendinin 2030 yılına kadar devam etmesi bekleniyor. Gelişen Asya-Pasifik’te toplam yatırım yapılabilir gayrimenkul, 2020 yılına kadar yüzde 140 artarak 10.2 trilyon dolara, Asya-Pasifik’te yüzde 37 artarak 5.4 trilyon dolara, Ortadoğu ve Afrika’da yüzde 62 artarak 2.5 trilyon dolara, Avrupa’da yüzde 27 artarak 8.6 trilyon dolar değere çıkacak.

2020 YILINDA ŞEHİRLER DOLACAK

Rapora göre 2020 yılına dek şehirlere yapılan en büyük göç gerçekleşmiş olacak. Hızla büyüyen Asya, Afrika, Ortadoğu ve Latin Amerika’daki şehirler dolacak.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 5
  • Mustafa Erdal 9 yıl önce Şikayet Et
    SURİYELİLERİ BİR ARAYA TOPLAMAK SORUNU ÇÖZER. Milyonlarca insanı yurt içine alarak milli güvenliği ve ekonomiyi büyük bir zarar verilmiş insanlar paraları var diye yurt içine alınmaz şu anda türkiye ye uyum sağlayamayan ve sosyal yapımıza büyük zarar veren bir sorun haline gelmiştir. insanlar zaten minimum düzeyde yaşadığımız ortamda arz talep ortamına finansal olarak düzensiz ve istikrarsızlık yaratmıştır.gelen suriyeli ler sağlık alanının dan eğitim ve sokaklara kadar insanımızda maddi ve manevi olarak rahatsızlıklara neden olmuştur.bunun çözümü kurulacak kamplara bu ülke vatandaşlarını misafir etmektir.
    Cevapla
  • fatih alpan 9 yıl önce Şikayet Et
    YAŞADIMI DİYORSUNUZ SİZ BUNA İNSANLAR NE KADAR MAAŞLA ÇALIŞIYOR HABERİNİZ VARMI, ÖLÜYOR DEMEK LAZIM BENCE. insanlar ne kadar maaşa çalışıyorlar ki. bu ülkede asgari ücreti yazmama gerek yok biliyorsunuzdur.2 yıl içinde ev kiralarını uçurdular fırsatçılar. suriyeliler geldi diye. 300-400 tllik kiralık evler oldu 700-800. 70000-80000 lik evler oldu 170000-180000. vicdan ya.parası evi olana hiçbirşekilde problem yok. sizce yüzde kaçlık dilimin var.? bir insan 800-100 arası maaş alıyo ''en kötü'' ev 500 tl elektrik-su-yakıt saymıyorum.1000-1500tl lik kiralarıda saymıyorum. bence karlı bi iş değilde bu insanların içler acısı hali ne olacak diye haber yapın. insanlar ay sonunu getiremiyor. ve hala yükselecekmiş .Allaha havale ediyorum.
    Cevapla
  • ali koçaslan 9 yıl önce Şikayet Et
    çok vahim. burda durumlar çok kötü. sinan eralp kardeşim doğru söylüyor haberdeki kira fiyatları gerçekçi değil. ortalama daireler 1200-1500 arası. artan nüfusun üstüne suriyeli kardeşlerimizde gelince bu hale geldi dahada artması kaçınılmaz. yaşam şartımız çok kötü antepliyim ama ciddi ciddi başka bir gitmeyi düşünüyorum bir çok yerde 350-450 olan kiralar burda 1200-1500 gücümüz yetmiyor artık kiraya çalışıyoruz. bütün yük kiracının sırtında.
    Cevapla
  • murat 9 yıl önce Şikayet Et
    ACIDIM yaa . ULAN BU MEMLEKETTE PATRONLAR YÜZÜNDEN 600 TL 1000TL Arası çalışıyor halk en az 500tl verse kiraladığı eve 500 tl nasıl geçinecek çoluğu çocuğu hiçmi para istemez bu insanların ALLAH HİDAYET ETSİN FENA MI OLURDU 2500 TL olsaydı asgari ücret
    Cevapla
  • sinan eralp 9 yıl önce Şikayet Et
    içler acısı. bu rakamlar Gaziantep deki kiracıların içler acısı halini gözler önüne seriliyor. burdaki rakamlar en asgari verilmiş rakamlardır. 3+1 daireler 1500 tl den kiraya veriliyor. devletin önde gelen isimlerinden lütfen yardım bekliyoruz.
    Cevapla